5 cetati sasesti fortificate, de vizitat in Transilvania

Sasii din Romania si-au lasat puternic amprenta asupra pamanturilor din zona Transilvaniei, pamanturi in care diversitatea culturala este mai bogata ca oriunde in tara. Sasii din zona centrala a tarii au construit de-a lungul a doar 4 secole peste 250 de biserici si cetati fortificate inclusiv cele 7 orase principale ale Transilvaniei. Aceste 7 cetati sunt sursa de inspiratie pentru denumirea saseasca a Transilvaniei, care in germana se numeste Siebenburgen.

Pe drumul dintre cetatile sasesti din Transilvania calatorul poate face numeroase opriri pentru a admira bisericile fortificate, trasatura unica a acestei zone cu care sasii se pot mandri si azi, pentru ca cele mai multe lacasuri de cult ridicate in acest stil tin temeinic piept timpului.

Cetatea Sibiului

Sibiul a pus Romania pe harta in anul 2007 cand a fost declarat Capitala Europeana a Culturii. Acest oras ce pare rupt parca din alt secol face cinste Transilvaniei si intregii tari cu modul in care cultura si istoria au fost pastrate vii pe strazile pavate in piatra.

Cetatea Sibiului pare sa existe suspendata undeva intre era moderna si era sa de glorie opunandu-se modernizarii fortate, dar refuzand in egala masura sa devina un vestigiu istoric. Sibiul este inca un oras cetate si promite sa ramana astfel pentru multe generatii de acum incolo.

Mentionat pentru prima data in anul 1191 sub denumirea de Cibinium, apoi atestat documentar in 1223 sub numele de Hermannstadt, Sibiul si-a pastrat renumele de cea mai importanta cetate fortificata saseasca din intreaga tara.

Organizat candva in 19 bresle, Sibiul de azi permite modernizarii doar sa il imbogateasca si nu sa ii distruga valoroasa mostenire culturala. Unul dintre cele mai cosmopolite orase ale Transilvaniei, Sibiul se prezinta astazi mai impresionant ca niciodata, la numai 7 ani dupa ce a purtat cu mandrie titlul de Capitala Europeana. Centrul istoric si toate cladirile vechi de importanta culturala, istorica sau arhitecturala au fost restaurate permitand vizitatorilor sa traiasca cu ochii deschisi un vis medieval.

Multe dintre variantele de cazare din Sibiu aleg epoca de glorie a orasului drept inspiratie, iar restaurantele medievale se gasesc la tot pasul.

Cetatea Medievala din Sighisoara

Una dintre putinele cetati medievale inca locuite din tara, Sighisoara, are un farmec aparte care atrage an de an calatori din toate colturile globului. Festivalul Medieval organizat in oras in fiecare vara reuseste sa intoarca fara efort timpul inapoi intr-o epoca de glorie in care strazile ii erau pline de culoare si de un altfel de zgomot, mai vibrant, mai energic si mai plin de pofta de viata.

Sighisoara are o anume autenticitate lipsita de efort ce se regaseste in prea putine orase care au cetati medievale de acest gen de pe batranul continent. Sighisoara nu trebuie sa tina pasul cu timpul, pentru ca timpul tine cu Sighisoara pastrand intacte numeroase elemente ale uneia dintre cele mai cunoscute cetati fortificate sasesti din Transilvania.

Exista in oras 9 turnuri care pot fi inca vizitate si care dateaza din secolele 12 – 14: Turnul Tabacarilor, Turnul Cositorilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cizmarilor si Turnul cu Ceas.

Turnul cu Ceas, cel mai celebru dintre turnurile orasului are 6 nivele si 110 trepte putand fi vizitat pentru o panorama superba a orasului in fiecare zi, de marti pana duminica.

Cetatea fortificata a Brasovului

Brasovul este considerat in mod unanim unul dintre cele mai pitoresti orase din tara. Aflat in inima muntilor, strajuit din toate directiile de natura in forma sa cea mai pura, neatinsa decat pe alocuri de om, acesta ramane unul dintre cele mai frumoase orase medievale ce s-au pastrat pana astazi.

Orasul intemeiat de Cavalerii Teutoni in 1211 este un loc de legenda, strajuit pentru secole de cetatea fortificata a Brasovului asezata la poalele Dealului Tampa.

Brasovul isi pastreaza atmosfera si farmecul medieval insa timpul si-a lasat amprenta asupra zidurilor si bastioanelor vechii cetati din care putine raman intacte pana in prezent.

Calatorul care se opreste in Brasov luand drumul celor mai importante 5 cetati fortificate sasesti de vizitat in Transilvania nu poate ramane neimpresionat. Strabatand orasul la pas, vizitatorul se lasa usor vrajit de aerul si atmosfera de aici care combina perfect modernizarea si ritmul unuia dintre cele mai importante orase din tara cu vestigiile unui trecut cel putin la fel de glorios.

Brasovul este si punctul ideal de cazare pentru turistii care intentioneaza sa petreaca o vacanta prelungita in Transilvania pentru a-i descoperii frumusetile si comorile.

Cetatea Medievala a Bistritei

Zona Bistritei este una mult prea putin valorificata din punct de vedere turistic insa bogata in istorie si cultura. Colonizat initial de sasi in anul 1206, pe locul orasului Bistrita de azi se afla in urma cu secole localitatea denumita Nosen, inconjurata de o zona de dealuri ce a preluat denumirea de Nosnerland.

Cetatea Medievala a Bistritei a fost construita aproape trei secole mai tarziu in 1465, fiind la aceea perioada una dintre cele mai importante si mai bine aparate cetati fortificate din Transilvania.

Mestesugarii orasului grupati in bresle aparau cetatea, fiecare din turnurile proprii.

Din era de glorie a orasului Bistrita se mai pastreaza astazi doar Turnul Dogarilor, un turn pe 3 nivele si 35 metri inaltime ce gazduieste expozitia de masti si papusi medievale, dar si Biserica Evanghelica cu cel mai inalt turn de piatra din tara.

Cetatea Orastiei

Cetatea Orastie are un rol semnificativ in cultura ecleziastica a zonei, aceasta dezvoltandu-se in jurul unui nucleu de biserici fortificate dintre care prima a fost ridicata in secolul 14 si urma sa aiba dimensiuni egale cu sau chiar mai impresionante decat Biserica Neagra din Brasov.

Distrusa partial de un cutremur devastator exact cand aceasta se afla in mijlocul constructiilor, biserica a ramas la dimensiuni modeste fiind inlocuita in secolul 18 de un al doilea edificiu fortificat.

Cetatea Orastiei a servit de-a lungul secolelor drept sanctuar pentru localnicii care gaseau in aceste locuri adapost fata de invaziile tatare si turcesti.

In prezent, raman drept marturie trecutului de gloriei medievala doar cele doua biserici fortificate, folosite astazi de comunitatile maghiare si sasesti din oras.

Desi nu este la fel de vizitate precum alte nume de pe lista cetatilor fortificate sasesti din Transilvania, Cetatea Orastiei este considerata monument istoric protejat incepand cu anul 2004 si reprezinta o oprire fascinanta pentru cei interesati de istoria medievala, militara si arhitecturala a zonei.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*