Castelul Peles si alte locatii must – see in Sinaia

Sinaia este una dintre cele mai vizitate statiuni turistice din Romania. Orasul cu aproximativ 10.000 de locuitori, unul dintre orasele aflate la cea mai mare altitudine din tara, este punctul de start a numeroase trasee montane de o frumusete rara. Acesta se umple iarna de iarna de un numar impresionant de turisti amatori de schi, snowboarding sau alte sporturi pe partie. Sinaia are mult mai multe de oferit, mai departe de statutul de statiune turistica montana cu numeroase unitati de cazare si partii, orasul se lauda si cu o serie de obiective turistice de o exceptionala valoare istorico-culturala.

Castelul Peles

  • Locatie: str. Pelesului, nr.2, Sinaia

Construit drept resedinta de vara in timpul domniei lui Carol I, Muzeul National Peles este astazi unul dintre cele mai de valoare, bine intretinute si valorificate obiective turistice din Romania.

Construit intre anii 1873 si 1914 dupa planurile unor arhitecti de mare valoare, Johannes Schultz si Karel Liman, castelul a fost decorat de artisti celebrii din Viena si Hamburg .

Castelul Peles este un monument arhitectural unic in Romania si ramane unul dintre cele mai frumoase castele ca valoare artistica si arhitecturala din intreaga Europa.

Alaturi de Castelul Peles, au fost construite pe acelasi teren din valea cu acelasi nume, Pelisorul, Casa de Vanatoare Foisor, Cropul de Garda, Grajduri si Vila Sipot, unde turistii se pot caza si astazi la doar 100 de metri de castel pentru o incursiune unica inapoi in istorie.

Astazi, Muzeul Peles are o suprafata de peste 3.000 de metri patrati cu 160 de camere ce adapostesc o bogata colectie de arta, arme si piese de mobila europene si orientale de o mare raritate.

Muzeul gazduieste periodic evenimente culturale iar o serie din cladirile de pe domeniu (Economatul, Corpul de Garda) au fost transformate in hoteluri.

In momentul actual, Muzeul Peles detine un numar mare de colectii impresionante printre care 1.500 de piese in colectia de sticlarie, 5.500 de piese in colectia de argint si metal, colectii de sculptura, orologie, textile si ceramica, unice in intreaga Europa.

Program Vara (14 Mai – 15 Septembrie)

  • Marti: 11:00 – 16:15
  • Miercuri – Duminica: 9:15 – 16:15

Program Iarna (16 Septembrie – 13 Mai)

  • Miercuri: 11:15 – 16:15
  • Joi – Duminica: 9:15 – 16:15

Pret Bilete Tur 45 min (parter)

  • Adulti – 20 lei
  • Pensionari – 10 lei
  • Elevi, studenti, card Euro 26 – 5 lei

Pret bilete Tur 1h 15 min (parter + etaj I)

  • Adulti – 50 lei
  • Pensionari – 25 lei
  • Elevi, studenti, Card Euro 26 – 12,5 lei

Casa Memoriala George Enescu

  • Locatie: Str. Yehudi Menuhin, nr. 2

George Enescu este unul dintre cele mai importante nume romanesti, cunoscut in intreaga lume. Prin viata si opera marelui compozitor, Romania si-a castigat locul pe harta muzicii clasice de valoare.

Originar din Sinaia, George Enescu si-a petrecut o mare parte din viata in oras, bucurandu-se de sprijinul Reginei Elisabeta care i-a oferit gazduire in Castelul Peles. La Peles, George Enescu a studiat si s-a format in marele compozitor ce a luat mai tarziu cu asalt scena muzicii internationale.

Dupa perioada petrecuta la Peles, George Enescu s-a lansat intr-o serie de turnee internationale dar dragostea pentru pitorescul oras l-a atras inapoi in Sinaia unde in 1926 si-a finalizat o locuinta – Vila Luminis, loc unde si-a petrecut toate momentele libere dintre turnee pana in 1947 cand s-a mutat definitiv din tara si a donat vila statului roman.

Astazi, Vila Luminis a fost transformata in Casa Memoriala George Enescu, muzeu aflat in Administratia Centrului European de Cultura din Sinaia.

Turistii pot admira bustul marelui compozitor la intrarea in vila, iar in salon se afla pianul acestuia si numeroase piese de mare valoare ce au apartinut lui George Enescu de-a lungul vietii. La mansarda se pastreaza materiale documentare ce au legatura cu viata si activitatea muzicianului.

Program

  • Marti – Duminica: 10:00 – 17:00

Pret

  • Adulti – 6 lei
  • Pensionari – 3 lei
  • Elevi, studenti, persoane cu handicap, detinatori card Euro 26 – 1,5 lei
  • Elevii si studentii la scoli de muzica precum si copiii prescolari – gratuit
  • Fiecare data de 26 a luni – gratuit.

Manastirea Sinaia

  • Locatie: Str. Manastirii, nr. 2

Manastirea Sinaia, loc de pelerinaj si obiectiv turistic ce primeste anual un numar impresionant de vizitatori a fost construita sub hramul Sfintei Maria intre anii 1690 si 1695 de catre Spatarul Mihail Cantacuzino.

Legenda spune ca acesta, aflat in pelerinaj impreuna cu intreaga familie in Muntele Sinai, a fost atat de impresionat de vechiul asezamant ortodox ce se afla acolo incat a hotarat sa reconstruiasca o manastire in cinstea pitorescului munte si puternicei energii spirituale ale locurilor.

Manastirea Sinaia ridicata intr-o zona strategica perfecta, pe drumul comercial ce se extinde de-a lungul Vaii Prahovei, a dat mai tarziu si numele orasului. Complexul ecleziastic, in forma in care este cunoscut astazi, cuprinde Biserica Mica si Mare, un muzeu si mormantul lui Tache Ionescu.

Biserica Mare a fost construita ulterior de catre Carol I, fiind primul lacas de cult din Romania conectat la reteaua electrica. Superba pictura din biserica este realizata de Aage Exner, pictor danez ce a surprins in aceasta numeroase personalitati romanesti printre care regina Elizabeta, printesa Maria si chiar Mihail Cantacuzino.

Muzeul din cadrul Manastirii Sinaia, deschis in anul 1895, este cel mai vechi muzeu dedicat obiectelor de cult din tara noastra. In cadrul muzeului sunt adapostite o serie de obiecte de cult extrem de valoroase precum prima biblie tiparita in limba romana din tara in vremea lui Serban Cantacuzino si una dintre cele mai bogate colectii de icoane de pe intreg teritoriul tarii. Alaturi de aceste exponate, tot muzeul manastirii Sinaia adaposteste o piesa din catalogul UNESCO, epitaful executat in fir de aur pe panza de bumbac de Ana Roth.

Manastirea veche, construita in stil brancovenesc, a fost renovata complet in anul 2006, insa s-au pastrat picturile originale din pridvor si pronaos, picturi realizate de pictorul Parvu Mutu Zugravul. Pictura capelei din manastire are o vechime de peste 300 de ani si este considerat de multi credinciosi drept unul dintre cele mai pure locuri sfinte pastrate pana in momentul actual.

In Biserica Mare se organizeaza slujbe religioase, iar Biserica Mica (Veche) si Muzeul pot fi vizitate de catre turisti in schimbul unei taxe.

Program

  • Vara (1 Iunie – 30 Septembrie): 10:30 – 16:30
  • Iarna Muzeul se deschide doar pentru grupuri de peste 20 de turisti, pe baza de anunt in prealabil.

Pret

  • Adulti – 4 lei
  • Elevi si studenti – 2 lei

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*