Google Trips devine cea mai buna aplicatie pentru calatorii

Google a lansat aplicația Google Trips, care s-a transformat automat în cea mai bună aplicație pentru călătorii și vacanțe.

Categoria aplicațiilor de călătorie nu duce lipsă de concurenți. Există nume vechi, precum TripIt, dar și aplicații nișate, cum este cazul lui Foursquare. Cu toate acestea, proaspăt lansata Google Trips depășește toate aceste aplicații cu vechime atât ca informație, cât și ca funcționalitate.

La origine, aplicația Google Trips nu este altceva decât o împachetare a datelor pe care Google le oferea deja în urma căutărilor legate de vacanțe. Însă, cantitatea de informații, modul de organizare și suportul offline fac din aceasta un must have pentru cei care vor să controleze orice aspect al călătoriei.

Pe pilot automat

Ca și în cazul altor aplicații Google, la baza noului produs stau algoritmii de organizare ai informației folosiți de gigantul american. Nu există cineva care să se ocupe manual de atribuirea sau mutarea informațiile de la o destinație la alta sau de la un restaurant la altul. Totul se face automat.

De altfel, nici utilizatorului nu îi sunt lăsate prea multe opțiuni în cadrul aplicației. Poate șterge sau redenumit o vacanță, dar cam atât.

Google Trips folosește același algoritm ca Gmail pentru a crea automat o identitate, pe baza informațiilor extrase din mail-uri. Toate datele despre drum și cazare legate de o anume destinație, sunt grupate automat sub o singură denumire: Trip to Roma sau Trip to Lisabona, în funcție de ceea ce este trecut în mail.

Așa se face că, cei care și-au făcut rezervări online și au primit confirmările pe Gmail, vor găsi deja în Google Trips o intrare creată automat pentru viitoarea vacanță. Și primul lucru pe care-l vor vedea aici vor fi informațiile legate de drum și cazare extrase din mail-uri și afișate la loc de frunte.

Utilizatorul poate crea și manual o vacanță în Google Trips. Nu trebuie decât s aleagă destinația și, eventual, să treacă datele. Fiecare vacanță poate conține mai multe destinații, pentru cazul în care se vizitează mai multe zone.

Dar, din păcate, cel puțin în această primă versiune, nu pot fi adăugate manual informațiile legate de drum și cazare. Acestea nu pot fi decât importate automat din Gmail.

O tonă de informații

Google Trips beneficiază de pe urma cantității enorme de informații pe care Google o are la dispoziție, inclusiv în acest domeniu.

Pentru fiecare destinație, există mai multe categorii de informații. În funcție de popularitatea zonei, pot fi disponibile mai multe sau mai puține astfel de categorii. Există date despre rezervări, locuri de vizitat, recomandări de excursii, restaurante, transport și informații utile cu caracter local.

Spre exemplu, categoria ”Things to do” include locurolile recomandate pentru a fi vizitate. Acestea la rândul lor sunt împărțite în mai multe grupuri, precum obiective de interior ori de exterior, zone bune pentru vizitat cu copii etc. Unele orașe au categorii unice, precum categoria Flamenco în cazul orașului Sevilla.

Toate informațiile despre obiectivele turistice sunt importate din Google Maps și conțin de la imagini și program de vizitare, până la date de contact și comentariile utilizatorilor.

Obiectivele turistice sunt afișate atât ca listă, cât și pe hartă. Cel de-al doilea mod este util în cazul în care vizitezi un oraș și vrei să vezi ce obiective ai în imediata apropiere. Harta unui oraș va afișa, sub forma unor puncte, obiectivele recomandate. Astfel, utilizatorul va putea decide în cunoștință de cauză încotro să se îndrepte mai repede.

O categorie importantă a informațiilor furnizate de Google Trips o constituie cea legată de mâncare și băutură. Există recomandări ordonate pe baza notelor acordate de către utilizatori și, la rândul lor, și restaurantele sunt grupate în funcție de specific, de prețuri, de ora din zi la care se servește și așa mai departe.

Fiecare restaurant are o pagină proprie care, la fel ca punctele de interes, include imagini, localizare pe hartă comentarii, orar și alte informații, inclusiv posibilitatea contactării prin telefon.

În afară de restaurante, categoria ”Food & Drink” include, în cazul zonelor populare, și o secțiune de recomandări generale. Aici utilizatori pot alfa mai multe despre specificul culinar local și principalele mâncăruri tradiționale, dar tot aici vor găsi diverse alte recomandări relaționate, precum cele despre viața de noapte.

Și fără internet

Partea cea mai bună este că toate aceste informații pot fi accesate și fără internet. Nu întotdeauna ai la dispoziție o conexiune la internet când pleci într-o țară străină. De aceea, este foarte util suportul offline pe care Google l-a implementat în această aplicație.

Pentru a avea la dispoziție aceste informații fără conexiune la internet, utilizatorii pot alege ca anumite excursii, cu toate datele conținute, să fie descărcate pe telefon. Aceștia nu au de făcut decât să bifeze opțiunea ”Make available offline” care este afișată sub poza fiecărei excursii.

Google Trips va descărca automat toate informațiile legate de călătoria respectivă, de la zone recomandate, până la restaurante și indicații privind transportul local. Absolut totul, de la imagini, la date de contact și comentarii lăsate de utilizatori, vor fi copiate pe telefon.

Trebuie ținut cont de faptul că, pentru suportul offline, Google Trips va ocupa o parte semnificativă din spațiul de stocare al telefonului. În funcție de cantitatea de informații disponibilă pentru o anumită zonă, vorbim de câteva zeci de MB sau câteva sute de MB pentru o vacanță. Cantitatea de date descărcate este direct proporțională cu popularitatea zonei vizate.

Ștergerea datelor salvate se face în același fel. Anume, prin dezactivarea opțiunii de salvare offline din dreptul fiecărei vacanțe.

Google Trips este departe de o aplicație perfectă și depinde de funcționarea corectă a algoritmilor folosite. Există și unele probleme din această cauză. Spre exemplu, nu importă datele despre cazarea rezervată prin Airbnb, deși mail-urile de confirmare primite de la acest serviciu sunt recunoscute și interpretate corect de către Gmail.

Chiar și așa, Google Trips a devenit peste noapte cea mai bună aplicație de vacanță. Aceasta include o cantitate enormă de informații, organizate și disponibile inclusiv fără o conexiune la internet. Este ceea ce nicio altă aplicație nu poate oferi la ora actual și în niciun caz gratuit, așa cum o face Google.

Google Trips este disponibilă pe telefoanele cu Android și pe iPhone.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*