Hotelul Lido, emblema a Bucurestiului, redeschis dupa 7 ani. A fost preluat de Mohammad Murad, care vrea sa-l afilieze la lantul hotelier al lui Donald Trump

Hotelul Lido, emblemă a Bucureștiului încă din perioada interbelică, culme a rafinamentului vieții mondene cu singura piscină cu valuri din România, închis însă din 2010 după ce a fost preluat de moștenitorii constructorului, fost prim-ministru, va fi redeschis în toamnă. Hotelul a fost preluat de omul de afaceri Mohammad Murad, cel mai mare investitor în turism din România, care vrea să-l afilieze la lanțul hotelier al lui Donald Trump.

După aproape 70 de ani de când a intrat pe mâna comuniștilor, ajungând apoi la frații Păunescu și, ulterior, la moștenitorii celui care l-a construit la începutul secolului trecut, unul dintre hotelurile emblemă ale Bucureștiului se pregătește pentru un nou început. Mohammad Murad, proprietarul lanțului hotelier Phoenicia, a închiriat hotelul pe 15 ani de la proprietari, cu drept de cumpărare, și pregătește o investițăie de peste 5 milioane de euro în lucrări de renovare, pentru a redeschide hotelul în toamna acestui an.

“Vreau să-l reîntorc la vremurile de glorie pe care le-a trăit acest hotel, care a fost multă vreme simbolul Bucureștiului. Vreau să-l readuc pe harta turistică a Bucureștiului”, a declarat Mohammad Murad.

Lucrările de renovare ale hotelului cu 119 camere vor începe în câteva săptămâni, iar hotelul va avea patru stele plus. “Încercăm să-l afiliem la lanțul hotelier Trump, dar până atunci se va numi «Lido by Phoenicia»”, a mai spus omul de afaceri. Murad a afirmat că hotelul va avea o patină specială, de epocă, “un pic retro”.

Lanțul hotelier al actualului președinte american, Trump Hotels, include unități de lux în New York , Las Vegas , Toronto , Panama, Vancouver , Washington, Waikiki, Chicacgo. Afilierea la acest lanț presupune ca hotelul Lido să respecte standardele de confort ale acestor hoteluri, pentru a fi promovat de Trump Hotels.

EXCLUSIV FOTO&VIDEO Hotelul Lido, emblemă a Bucureștiului, redeschis după 7 ani. A fost preluat de Mohammad Murad, care vrea să-l afilieze la lanțul hotelier al lui Donald Trump
EXCLUSIV FOTO&VIDEO Hotelul Lido, emblemă a Bucureștiului, redeschis după 7 ani. A fost preluat de Mohammad Murad, care vrea să-l afilieze la lanțul hotelier al lui Donald Trump

Hotelierii mai în vârstă își amintesc că pe vremuri, înainte de Revoluție, la Lido, considerat pe atunci o culme a rafinamentului vieții mondene a Bucureștiului, exista singura piscină cu valuri din România.

Sursa foto:armyuser.blogspot.comSursa foto:armyuser.blogspot.com

Angajații hotelului le spuneau celor care le treceau pragul că o minune asemănătoare se găsea doar în celebrul hotel Lido din Veneția.

Sursa foto:armyuser.blogspot.comSursa foto:armyuser.blogspot.com

De altfel, termenul „lido“ înseamnă în italiană țărm.

Sursa foto:armyuser.blogspot.comSursa foto:armyuser.blogspot.com

În ultimii 25 de ani, singurele valuri care au venit dinspre Lido au fost cele din presa vremii, atunci când a fost privatizat în 1993, și, mulți ani mai târziu, când s-a încins procesul prin care moștenitorii clădirii o revendicau de la frații Păunescu.

Urmașii doctorului Constantin Angelescu, cel care a construit hotelul în anii ’30, l-au revendicat și câștigat definitiv în instanță în 2010, după ce au așteptat 17 ani și ar fi cheltuit un milion de dolari cu procesele. Imediat ce a fost preluat de către moștenitori, hotelul a fost închis și așa a rămas până astăzi.

Complexul Lido – hotelul și Casa Monteoru – a fost construit de doctorul Constantin Angelescu în perioada 1905-1930, după un proiect realizat de cunoscutul arhitect al epocii, Ernest Doneaud, pe un teren cumpărat împreună cu soția sa, Virginia Constantinescu Monteoru, în 1904.

Angelescu, născut în 1869, a studiat medicina la Paris , unde s-a specializat în chirurgie. După studii, s-a întors în țară și a profesat la Spitalul Brâncovenesc și, ulterior, la Spitalul Filantropia, avansând treptat la gradul de profesor universitar (1903) și director al Clinicii Universitare de Chirurgie, potrivit Wikipedia. Angelescu a devenit proprietarul stațiunii Sărata-Monteoru, al unor terenuri petrolifere și imobile în Buzău în urma căsătoriei cu Virginia Constantinescu-Monteoru, fiica milionarului Grigore Monteoru.

Doctorul Angelescu a intrat în politică în 1901, devenind mai întâi deputat al Partidului Național Liberal, apoi senator și, mai târziu, în intervalul 1914-1916, ministru al Lucrărilor Publice, unde s-a ocupat, printre altele, cu organizarea serviciului sanitar al armatei române în contextul intrării în Primul Război Mondial. În ianuarie – martie 1918 a fost numit de Brătianu ministru plenipotențiar al României la Washington, după care a fost vicepreședinte al Consiliului Național pentru Unitatea Românilor, înființat de Take Ionescu la Paris.

Angelescu a mai fost ministru al Instrucțiunii Publice în două guverne, ministrul Educației Naționale, ministru secretar de stat și apoi consilier regal. În paralel, condus timp de 24 ani Ateneul Român (1923-1947) și Liga Culturală (1941-1947), iar în 1934 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Constantin Angelescu a murit în 1948, la 79 de ani, lăsând în urmă patru fiice și un fiu.

Pentru aproape o săptămână, între 29 decembrie 1933 – 3 ianuarie 1934, după asasinarea premierului Ion Duca în gara din Sinaia de către legionari, Constantin Angelescu a fost prim-ministru interimar.

Mohammad Murad este cel mai mare investitor al ultimilor ani în turismul românesc, iar în decembrie, anul trecut, a cumpărat cu 10 milioane de euro fosta perlă a turismului de la mare, Amfiteatru-Panoramic-Belvedere, informație anunțată în premieră de Profit.ro. Murad a anunțat că va investi în acest complex în jur de 15 milioane de euro, urmând să-l redeschidă în vara anului viitor.

Mohammad Murad deține, pe lângă lanțul hotelier Phoenicia, și lanțul de restaurante Spring Time și fabrica de conserve Mandy. Murad are la mare 3.500 de locuri de cazare în mai multe hoteluri în Năvodari, Mamaia, Jupiter, Olimp și Neptun. Omul de afaceri a construit în ultimii 10 ani mai mult 2.000 de locuințe în blocuri și vile în București și Constanța.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*