Lacul Rosu – unul dintre cele mai mari lacuri naturale din Romania

Legenda spune ca pe vremuri, in comuna Lazarea (judetul Harghita) traia o fata foarte frumoasa, pe nume Estera. Intr-o zi, mergand la targul de la Gheorgheni, Estera a intalnit un voinic. De cum s-au vazut, cei doi s-au indragostit pe loc, iar voinicul a cerut-o de nevasta. Pana sa faca nunta, baiatul a fost luat la oaste, asa ca nunta n-a mai avut loc. Fata il astepta in fiecare seara la izvor, in speranta ca-l va reintalni pe alesul inimii sale.

Intr-o seara insa, Estera a fost rapita de un talhar, care a dus-o spre Suhardul Mic. Talharul i-a promis ca-i da tot aurul din lume, numai sa se indragosteasca de el. Fata insa il respingea mereu, pana-ntr-o zi, cand talharul nu a mai rabdat si a vrut sa o forteze sa se casatoreasca cu el. Estera le-a cerut ajutorul muntilor, care ii cunosteau povestea. La un moment dat, s-a pornit o ploaie torentiala, care a maturat tot ce a intalnit in cale: stanci, paduri, bolovani de pamant. Fata si talharul au murit, iar pe locul lor s-au adunat apele muntilor, formand Lacul Rosu. Sau Ucigasul, cum ii spun localnicii.

Legenda sau adevar, istoria spune ca pe locul in care este astazi Lacul Rosu – in judetul Harghita, pe langa Cheile Bicazului – a existat pe vremuri o padure de brazi. In urma cu 200 de ani, ploile torentiale au sapat in Muntele Ghilcos (cunoscut si sub denumirea de Muntele Ucigasu) pana cand o bucata de teren argilos s-a desprins, iar in cadere a blocat trei parauri: Licas, Valea Oii si Paraul Rosu.

S-a format astfel un baraj natural, iar solurile de culoare rosie (bogate in oxizi si hidroxizi de fier), impreuna cu apa scursa de pe versanti au dus la ceea ce numim astazi Lacul Rosu. Trunchiurile padurii de brazi de altadata, care inteapa luciul apei din loc in loc, se mai vad si astazi, iar imaginea pe care o ofera este de-a dreptul spectaculoasa. Acesta este de altfel farmecul aparte al Lacului Rosu, care atrage turistii in zona indiferent de anotimp.

Cum ajungeti la Lacul Rosu

La Lacul Rosu (si in statiunea care-i poarta numele, aflata la o altitudine de 980 de metri) se poate ajunge pe DN12C. Daca plecati din Bucuresti, trebuie sa urmati traseul prin Ploiesti, Sfantu-Gheorghe, Miercurea Ciuc, Gheorgheni si Lacul Rosu – ceea ce inseamna aproximativ cinci ore de mers cu masina. Evident, din Sibiu, Brasov sau Iasi, traseul este ceva mai scurt; indiferent insa din ce oras plecati, trebuie sa ajungeti in Gheorgheni. De acolo mai aveti aproximativ 26 de kilometri pana la Lacul Rosu.
Daca alegeti sa mergeti cu trenul, trebuie sa optati pentru o cursa care ajunge la Bicaz (cum ar fi Intercity Bucuresti – Satu Mare). Mai departe, din Bicaz, puteti lua un microbuz pana in statiune.

Cazare la Lacul Rosu

Hotel Astoria***
Sigur nu va veti plange ca va veti caza intr-o cladire veche de 100 de ani, pentru ca tocmai aici e farmecul Hotelului Astoria – considerat de altfel, perla orasului. Nu va temeti, cladirea a fost renovata de atunci, dar proprietarii i-au pastrat farmecul de odinioara, in dulcele stil clasic burghez. Hotelul dispune de 20 de camere duble (cu baie, TV, minibar, wireless) si un apartament compus dintr-un living, un dormitor si o baie. La restaurantul hotelului veti gasi in special preparate italienesti sau traditionale unguresti, dar “gurile rele” spun ca isi mai fac loc printre ele si cele romanesti.
Tarif: 110 lei camera twin/noapte* (fara mic dejun)

Hotel Iasicon***
Hotelul este amplasat intr-o zona linistita si foarte aproape de lac. Camerele – duble, single si apartamente – au frigider, TV si telefon. Exista si spatii cu WiFi gratuit, in zona receptiei si a cafenelei. Restaurantul hotelului asigura meniu romanesc, dar si meniuri la cerere.
Tarif: 120 de lei camera twin/noapte* (fara mic dejun)

Imola Motel**
Motelul Imola dispune de o capacitate de cazare de 18 camere mobilate modern, unele dintre ele fiind prevazute cu terasa sau balcon. In toata unitatea exista internet wireless gratuit.
Tarif: 80 de lei camera dubla/noapte* (fara mic dejun)

Nota: *tarifele sunt valabile pentru weekend-ul 7 – 8 martie 2015

Circuite turistice in zona

Lacul Rosu – Poiana Ghilcos – Piatra Ghilcos
Traseul incepe de la debarcader (din parcarea amenajata in spatele debarcaderului), de unde veti urca pana la Vila Hasmasul Mare. Urcusul devine mai abrupt apoi si continua prin padure, pana la casutele de sub Piatra Ghilcos. De la izvor, poteca urca spre nord si dupa alte 20 de minute ajungeti la punctul de belvedere Piatra Ghilcos.
Distanta: 3,5 km
Durata: 2 ore
Dificultate: medie
Marcaj: punct albastru+punct albastru dublu (din Poiana Ghilcos)

Lacul Rosu – Balconul de Piatra – Crescatoria de pastravi – Debarcader
Este un traseu cu o distanta egala, insa gradul mai mic de dificultate face ca timpul de traversare sa fie mai scurt decat cel anterior. Se pleaca din spatele Motelului Lacul Rosu, prin padure. Dupa 250 m de urcus usor, ajungeti la Balconul de Piatra, de unde puteti admira intreaga panorama a lacului. Dupa inca un urcus, urmeaza o portiune de drum paralel cu malul lacului, pana in capatul acestuia. Urmeaza Poarta de Piatra, iar la cateva sute de metri distanta, pastravaria, podul de lemn si Vila Debarcader, de unde puteti inchiria barci de 4 – 6 persoane, pentru o plimbare pe lac.
Distanta: 3,5 km
Durata: o ora
Dificultate: usoara
Marcaj: cruce rosie

Lacul Rosu – Balconul de Piatra – Valea paraului Suhard – Piatra Licos – Pestera carstica Licos
Pe acest traseu e bine sa va incumetati doar daca sunteti antrenati si aveti si echipament special, pentru ca este destul de dificil. Traseul incepe din fata restaurantului Lacul Rosu – 200 m pe DJ12C, dupa care treceti podul Bicazului, spre Vila Bucur. Dupa ce se termina drumul asfaltat, urcati pana la Cabana Suhard pe drum de macadam. De aici incep traseele de alpinism. Dupa 500 m, valea se largeste si ajungeti la izvoarele paraului. Treceti de Saua Licos pe langa o stana; marcajul urca pe Vf. Piatra Licos (1675 m). La numai 200 m nord-est de varf este pestera verticala Licos, accesibila numai cu echipament de alpinism.
Distanta: 6 km
Durata: 4 ore
Dificultate: mare (necesita echipament special)
Marcaj: cruce albastra

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*