Masuri dupa incendiul din clubul Bamboo: Proprietarii de baruri, cluburi, restaurante, hoteluri, obligati sa isi anunte clientii prin panouri ca nu au autorizatia de securitate la incendiu

Proprietarii de cluburi, baruri, restaurante, cinematografe, hoteluri, pensiuni, teatre și alte unități publice care nu au încă autorizația de securitate la incendiu vor fi obligați ca, până la obținerea documentului, să monteze la ușă un panou prin care clienții să fie avertizați, înainte de a intra, că spațiul funcționează fără autorizație, stabilește un proiect discutat acum în Parlament, având ca argument incendiul de la clubul Colectiv, dar și pe cel înregistrat recent la clubul Bamboo.

«Acest spațiu funcționează fără autorizația de securitate la incendiu»”, este textul pe care parlamentarii vor să îl impună proprietarilor, sub sancțiunea unei amenzi consistente, și pentru care au pregătit deja și culoarea literelor, astfel încât clienții să știe la ce riscuri se supun dacă intră, după modelul avertismentelor de sănătate de pe pachetele de țigări.

Argumentul pornește de la considerentele că normele juridice introduse până acum nu au fost suficiente pentru a preveni decese în urma incendiilor și că, din punct de vedere statistic, riscul de incendiu rămâne cel mai frecvent tip care poate genera situații de urgență.

Parlamentarii amintesc că, după incendiul din clubul bucureștean Colectiv, Guvernul Ponta a introdus, prin ordonanță de urgență, obligația obținerii de către proprietarii de cluburi, baruri, restaurante și alte unități publice a unei autorizații de securitate la incendiu. Autorizația trebuia obținută până la 31 decembrie 2016, pentru construcțiile și amenajările care au fost puse în funcțiune fără acest act administrativ.

Ulterior, invocând lipsa personalului specializat care trebuie să emită autorizațiile, Guvemul Cioloș a prelungit termenul pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, până la 30 iunie 2017.

“Dar incendiul de la clubul Bamboo demonstrează încă o dată că accidentele se pot întâmpla oricand”, afirmă parlamentarii.

La finele lunii ianuarie, un incendiu izbucnit la clubul Bamboo din Capitală a cauzat rănirea a 44 de persoane, care au ajuns la șase spitale din Capitală, pentru îngrijiri medicale. Peste 260 de pompieri au intervenit atunci pentru stingerea incendiului violent, care a cuprins o suprafață de aproximativ 3.000 pătrați, distrugând clubul Bamboo în totalitate.

Acum, parlamentarii se gândesc să oblige proprietarii mai multor unități publice ca, până la obținerea autorizației de securitate la incendiu, să fie obligați să realizeze și monteze la intrare un panou.

“Panourile de înștiințare au următorul conținut tipărit cu litere de tipar de culoare de avertizare galben, de minimum 10 cm pe fundal alb: «Acest spațiu funcționează fără autorizația de securitate la incendiu»”, stabilește proiectul de lege.

Cei care au primit autorizația vor fi obligați la rândul lor să anunțe acest lucru, tot pe un panou, cu următorul text: “Acest pațiu funcționează cu autorizația de securizate la incendiu nr. … din 20…”.

“Astfel, persoanele care merg în aceste locuri vor cunoaște riscul de incendiu pe care și-l asumă și vor decide în cunoștință de cauză dacă doresc sau nu să se expună acestui risc în mod similar riscului de îmbolnăvire sau deces asupra căruia sunt avertizate prin etichetarea produselor din tutun”, explică autorii proiectului.

Aceștia propun și sancțiuni contravenționale aspre, respectiv amenzi de la 20.000 de lei la 50.000 de lei, pentru nerespectarea obligației de realizare și amplasare a panourilor de înștiințare în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a legii.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*