Traseu turistic “Pe urmele dacilor”

Mostenirea lasata poporului roman de catre geto-daci este una insemnata si reprezinta principalele puncte de atractie turistica a celor pasionati de istorie.

Cetatile si sculpturile dacice au o valoare inefabila pentru istoria si cultura romana. Pentru a descoperi cateva dintre cele mai importante monumente care au stransa legatura cu prezenta dacilor pe teritoriul actual al Romaniei, InvestTravel.ro te invita la o excursie tematica in vestul Romaniei.

Prima oprire – Statuia lui Decebal

Incepem turul cu Statuia lui Decebal, o sculptura emblematica pentru poporul dac. Statuia a fost construita intre anii 1994 si 2004 la initiativa si finantarea istoricului Iosif Constantin Dragan. Basorelieful masoara 55 de metri inaltime si 25 de metri latime si prezinta in detaliu chipul regelui dac Decebal. Cunoscut pentru vitejia si intelepciunea sa, Decebal a condus poporul dac intre anii 85 si 106.

Abilitatile militare si politice ale lui Decebal au fost deseori notate in scrierile istoricilor. Acesta a avut doua confruntari notabile cu poporul roman intre anii 101-102 si 105-106. In urma celei de-a doua confruntari dacii sunt infranti, iar de teama tratamentelor barbare aplicate prizonierilor de razboi si din mandrie, Decebal se sinucide in munti. Statuia din apropiere de Orsova care intruchipeaza chipul razboinicului Decebal a fost realizata pentru a omagia memoria acestuia.

Capitala provinciei romane Dacia

Putin mai la nord, se afla ruinele orasului Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Dupa ce Dacia este proclamata provincie romana, Ulpia Traiana Sarmizegetusa devine capitala sa. Orasul a cunoscut o perioada infloritoare din punct de vedere economic de la construire pana in cea de-a doua jumatate a secolului al III-lea, cand a avut loc Retragerea Aureliana. S-au construit aici diferite baze de materiale  precum cea de piatra de rau, marmura si tigla. Cea mai impunatoare constructie din oras era amfiteatrul care avea o capacitate de aproximativ 5000 de persoane. Astazi, pot fi admirate ruinele zidului orasului, cele ale amfiteatrului, templului zeitei Nemesis si cele ale forului lui Traian.

Biserica Medievala Sinpetru se afla la mica distanta de Ulpia Traiana Sarmizegetusa si reprezinta un lacas de cult reconstruit in secolul al XIV-lea. Legatura cu poporul dac al acestei biserici este data de materialul de constructie folosit pentru ridicarea asezarii. Desi, initial aceasta fusese construita din lemn, reconstructia ei s-a facut cu bucuti din ruinele orasului Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Sarmizegetusa Regia – Cea mai mare asezare dacica

Sarmizegetusa Regia este ultima oprire a turului si reprezinta ruinele capitalei statului dac. Aici s-a aflat timp de mai multi ani cel mai important centru militar, religios si politic al dacilor. Cetatea de pe Dealul Gradistei a fost cea mai mare asezare fortificata a dacilor. Cetatea avea forma de patrulater si era aparata de ziduri de 3 metri grosime si  4-5 metri inaltime.

5 Comments

  1. I do agree with all of the concepts you have introduced in your post.

    They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts
    are very short for beginners. Could you please lengthen them a little
    from next time? Thank you for the post.

    Here is my web page vpn coupon 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*