Satele din judetul Sibiu – un loc aparte pe harta Romaniei

Sustinem cu inversunare ca satele din judetul Sibiu ocupa un loc special pe harta Romaniei. Chiar si cu riscul de a-i supara pe altii. Sunt atat de frumoase si de viu colorate, cu casele lor construite din lemn si caramida, cu obloane si porti traditionale, incat nu te mai saturi privindu-le. Si simti cum ai vrea sa strangi, cateodata, intreaga frumusete sibiana, sa o ascunzi intr-un buzunar si sa o porti cu tine pretutindeni.

Daca nu ai ajuns pana acum prin satele sibiene, fa-ti timp pentru o plimbare de toamna pe ulitele cu origini germane, maghiare si evreiesti, si ai sa simti cum ti se umple sufletul de bucurie. Multe dintre monumentele de arhitectura ale zonei sunt unice in Europa.

Du-te la Tilisca, satul din Marginimea Sibiului cu nume la fel de pitoresc precum peisajul in care se afla. Acolo ai sa vezi case de lemn construite pe postamente de piatra, asa cum se facea odinioara. Si-ai sa le vezi impodobite cu ceramica traditionala, cu icoane pictate pe sticla si tesaturi cusute in casa, la gura sobei. Te intrebi de ce sunt albastre? Pentru ca asa au simtit sibienii acelui loc sa-si exprime frumusetea si credinta. Si au pus acest albastru inclusiv pe stema localitatii, ca sa afle lumea intreaga ca ei sunt oameni frumosi si credinciosi.

Urmareste firul Tarnavei Mari si opreste-te in satul Alma Vii, la granita cu judetul Mures, ca sa vezi nu doar zidurile cetatii taranesti ridicate in secolul XVI, ci si gospodariile taranesti, mandria transilvanenilor. Satul, intemeiat de zece familii de sasi, poarta numele tinerei sasoaice care a avut curajul sa organizeze apararea satului impotriva unei invazii a tatarilor. Vei fi fascinat de frumusetea arhitecturala a caselor, pastrata intacta in mare parte; viu colorate, multe dintre ele poarta cu mandrie emblema familiei sau o anumita data semnificativa, incrustata in fatada. Vei fi fascinat de frumusetea locului, de ulitele strajuite de pomi fructiferi si traversate cand si cand de cate un card de rate, de frumusetea peisajului si mai ales de frumusetea oamenilor care locuiesc in Alma, simpli si ospitalieri.

La Slimnic, mai sus de Sura Mare, exista si astazi cetatea taraneasca din secolele XIII-XIV, iar cultura Cotofeni se inversuneaza sa reziste, in ciuda vremurilor moderne. La Rosia iti vei clati privirea cu acoperisurile caselor taranesti, din tigla rosie, iar la Cristian, cea mai cunoscuta asezare saseasca – cu celebrele porti de lemn si ulitele stramte si pitoresti.

In Marginimea Sibiului vei admira stergarele cusute in alb si negru de femei si asezate frumos pe pereti, deasupra farfuriilor de ceramica. Sau mobila pictata manual – adevarate opere de arta. Aproape ca nu exista casa in zona in care sa gasesti o “ladoaie” sau alte obiecte de mobilier care sa-ti ia ochii de atata frumusete. Rosu, galben, verde si albastru sunt culorile predominante, dar tematica folosita de artistii satului nu o vei gasi decat acolo,in jurul Sibiului.

Toate cele 18 sate care compun Marginimea au farmecul lor, dar Fantanele are ceva aparte. Ascuns intre munti, satul cu 300 de suflete reuseste sa te farmece de la prima vedere cu arhitectura caselor si a stradutelor, dar si cu atmosfera de poveste specifica satelor transilvanene. Nu-i de mirare ca Fantanele este unul din cele 15 sate premium ale judetului, alaturi de Alma Vii, Atel, Biertan, Boarta, Bruiu, Carta, Copsa Mare, Dealu Frumos, Hosman, Malancrav, Merghindeal, Movile, Richis si Stejarisu.

In localitatile din jurul Sibiului, pare ca obiceiurile de iarna sunt si mai frumoase. Pastrate cu sfintenie, traditiile locului si ritualurile ancestrale ofera adevarate spectacole de dans traditional si port popular, muzica si voie buna. Toate mestesugurile locale ies mandre la iveala in acea perioada, ca sa-si bucure si mai mult vizitatorii. Daca ai ocazia, incearca sa fii acolo de Craciun, cand are loc Colindul Junilor din Gura Raului, ori la Intalnirea Junilor de la Saliste (pe 28 decembrie). Tot in acea perioada are loc Meteleaua de la Avrig si celebrul Udat al Ionilor, din satul Talmacel. Toate spectacolele organizate pentru celebrarea acelor obiceiuri sunt spectaculoase si merita sa rezervi cateva nopti de cazare la pensiunile din imprejurimile Sibiului, ca sa te poti bucura de ele din plin.

Nu ai cum sa nu ajungi in satele din Sibiu si sa nu incerci branzeturile de oaie, painea aburinda scoasa din cuptor sau mezelurile de casa pregatite si pastrate in turnurile cetatilor fortificate din Nucet, Hosman sau Mosna. Ce sa mai spunem despre dulceturile sibiene, despre care s-a dus vestea pana in strainatate! Pe toate le gasesti in targurile organizate peste an in pietele sibiene.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*