Unde poti ajunge cu masina in Delta Dunarii?

Delta Dunarii este relativ dificila de strabatut cu masina, multe destinatii fiind inaccesibile pe aceasta cale de transport. Cei mai multi turisti care aleg sa isi ia masina in vacanta la Delta Dunarii ajung sa lase autoturismul in Tulcea si sa porneasca de acolo prin intermediul altor mijloace de transport. Cu toate acestea, Delta pune la dispozitia turistilor o serie de destinatii mai putin cunoscute unde se poate ajunge direct cu masina fara prea multe peripetii.

Din Tulcea se poate continua cu masina pe cale rutiera, asfaltata si usor accesibila pana la Mahmudia, Murighiol si chiar mai departe, pana in Dunavat. Distanta accesibila cu masina din Tulcea prin Delta Dunarii este de aproximativ 50 km. Pentru cei dispusi sa traverseze cu bacul se poate ajunge inclusiv pana la Chilia Veche.

Tulcea – Mahmudia: 28 km

Prima oprire dinspre Tulcea inspre Dunavat este Mahmudia, localitate aflata pe DN 22A si 222C, cu o populatie de sub 3.000 de locuitori. In Mahmudia se ajunge relativ simplu, iar localitatea este bine dezvoltata din punct de vedere turistic, dispunand de o serie de spatii de cazare de lux si mai multe obiective turistice decat ar parea la prima vedere.

Casa Pescarului – Acest mic muzeu pentru care nu se percepe taxa de intrare este dedicat pescarilor din Delta Dunarii si aduna o colectie de obiecte functionale pentru pescuit si gospodarie din zona. Periodic, Casa Pescarului organizeaza si expozitii temporare, in mod special pe durata sezonului estival din perioada calda.

Ruinele cetatii Salsovia – Unele dintre cele mai putin cunoscute ruine de cetate dar nu mai putin spectaculoase decat altele din aceasta zona. Cetatea Salsovia dateaza din perioada Imperiului Roman si a fost construita cu scop militar in secolul al III-lea. Zidurile groase de 2 metri au fost erodate de factori naturali si partial distruse in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, insa incepand cu excavatiile arheologice demarate in anul 2004 s-a descoperit o serie noua de ziduri de fundatie cu o latime de aproximativ 1 metru.

In apropierea cetatii se afla un Observator de Pasari si ramasitele Cazematelor din timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial.

Mahmudia – Murighiol: 10 km

Murighiol se afla la doar 10 km de Mahmudia pe drumul 222 C si este locul ideal de cazare pentru cei ce aleg sa isi petreaca vacanta in aceasta zona.

Optiunile de cazare din Murighiol sunt potrivite pentru toate bugetele, cu un hotel extrem de modern si dotat dupa standarde de lux, un hotel usor mai accesibil si o serie de pensiuni cu preturi de aproximativ 100 lei pe camera, preturi destul de scazute pentru aceasta zona.

In localitate exista un numar mare de barci si barcagii ce organizeaza excursii cu salupa la preturi ce difera in functie de dimensiunea barcii si numarul de persoane. In medie, pretul pe ora de mers cu barca pe Dunare este de 70 de lei.

In comuna Murighiol se afla un numar mare de obiective turistice si situri arheologice ce pot tine turistii ocupati cel putin un weekend.

Manastirea si situl arheologic Halmyris – Manastirea se afla la 2 km de iesirea din localitate, in imediata apropiere a cetatii Halmyris ce se afla in plina excavare arheologica. Sapaturile demarate in aceasta zona in anul 1981 au dezvaluit vestigii de origine getica, bai romane si castre militare din secolul al III-lea.

Complexul lagunar Razim – Sinoe – O serie de lacuri salbatice se intinde in imediata apropiere a Murighiolului sub forma unui complex lagunar format din 2 unitati. Cea mai cunoscuta este unitatea Razim cu lacurile Razim, Golovita, Babadag si Zmeica. Tot in aceasta zona se afla si o serie de insule ce sunt zone strict protejate de Rezervatia Biosferei din Delta Dunarii.

Murighiol – Dunavat: 9 km

Distanta dintre Murighiol si Dunavat este ultima portiune ce poate fi parcursa cu masina in aceasta directie, pe drumul judetean 229L.

Dunavat este un pitoresc sat pescaresc aflat la aproximativ 50 km de Tulcea. Aceasta este destinatia ideala pentru iubitorii de pescuit dar si pentru turistii care doresc sa simta cu adevarat pulsul zonei si bogata cultura din aceasta parte a tarii unde se impletesc armonios un numar mare de etnii si minoritati: romani, rusi, ucraineni si lipoveni.

La Chilia Veche cu masina

Drumul Tulcea – Dunavat este un drum sigur, accesibil oricarui turist care alege sa faca o mini vacanta in Delta Dunarii cu masina. Prin comparatie, drumul catre Chilia Veche, mult mai putin cunoscut, se adreseaza amatorilor de aventura echipati cu un autovehicul corespunzator. Pentru a ajunge la Chilia Veche de la Tulcea se ia mai intai bacul, apoi trebuie parcurs un drum de pamant nemarcat, ce merge paralel cu Dunarea. Localnicii sunt in masura sa dea instructiuni clare, insa drumul ce nu exista pe harta este greu de navigat iar turistii se pot rataci usor. Pe de alta parte peisajul de aici este unul de o frumusete salbatica unica, greu de gasit in alte parti ale tarii. Cei care aleg sa se incumete pe acest traseu nu trebuie sa isi uite aparatele de fotografiat deoarece pot intalni cai sabatici, fazani si o zona secata in perioada comunista ce se transforma astazi incet, dar sigur, intr-o superba stepa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*