Companiile din turism cer păstrarea voucherelor de vacanţă

Înlocuirea voucherelor de vacanţă cu o sumă fixă de bani acordată bugetarilor, de la 1 decembrie 2018, este o decizie dezavantajoasă pentru companiile locale de turism, a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea, după ce Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a aprobat o modificare la legea salarizarii unitare.

„Cel mai important lucru este acela că de la 1 decembrie 2018 voucherele de vacanţă, aşa cu sunt gândite, ca bonuri valorice, şi pentru care ne batem de 3-4 ani de zile, vor fi înlocuite cu bani. După părerea mea este un dispreţ total şi o lipsă totală de respect faţă de noi, cei din turism, a ministrului muncii“, a mai spus Burcea.

Propunerea anterioară a Ministerului Turismului viza acordarea bugetarilor a unor vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei de persoană. „Este puţin probabil ca proiectul Ministerului Turismului să se aplice de la 1 iulie. A intrat în dezbatere publică abia pe 23 mai. Dacă actul normativ se aprobă până la 1 iulie, voucherele de vacanţă nu se pot acorda decât după rectificarea bugetară. Nicio instituţie publică nu avea cum să îşi prevadă în buget o sumă pentru acordarea voucherelor de vacanţă anterior aprobării unui act normativ“, spun reprezentanţii ANAT.

Agenţiile de turism apreciază că prin noul amendament adus în Comisia de muncă sumele alocate pentru vacanţele bugetarilor nu se mai îndreaptă spre susţinerea turismului intern, aceştia putând consuma banii şi în alte ţări, spre deosebire de varianta actuală a voucherelor, sub formă de tichete, care s-ar folosi în destinaţii locale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*