TOP 10 cele mai bogate țări din lume

Care este cea mai bogată țară din lume? Majoritatea persoanelor s-ar gândi că răspunsul la această întrebare ar fi Statele Unite sau China, datorită faptului că au și economiile cele mai mari și mai puternice, dar ar fi un răspuns greșit. În acest articol vom prezenta care sunt cele mai bogate țări.

Este drept că atât China cât și Statele Unite ale Americii sunt foarte prospere, însă, din păcate, nu sunt neapărat și cele mai bogate țări din lume. De fapt, nici măcar nu intră în top 10, dacă ar fi să iei în calcul PIB-ul per fiecare individ.

Pentru a afla care sunt cele mai bogate țări, nu este suficient să vezi câți bani produc acestea în fiecare an. Desigur că o țară precum China, cu o populație de peste 1.5 miliarde oameni, va produce mult mai mult decât San Marino, care nu are decât 33.000 de locuitori.

Însă, pentru ca rezultatele să aibă mai mare acuratețe, experții financiari au considerat că ar fi mai bine să se împartă PIB-ul la numărul de oameni care trăiesc în țara respectivă. Rezultatele (PIB/cap de locuitor) se poate să te uimească, așa că citește în continuare pentru a afla, realmente, care sunt cele mai bogate țări.

Ce este PIB?

PIB-ul sau Produsul Intern Brut reprezintă valoarea totală a bunurilor și serviciilor generate de către o țară în decursul unui an.

PIB-ul pe cap de locuitor (sau PIB per capita – PPC) este un indice care oferă o măsură medie a banilor pentru care este responsabil fiecare membru al comunității unei țări. Desigur că veniturile indivizilor vor diferi, dar de cele mai multe ori, țările care au acest indice ridicat, tind să ofere și un nivel de trai mai bun populației lor.

Este America cea mai bogată țară din lume?

Ei bine, din păcate, răspunsul este „Nu”, cu toate că dețin una dintre cele mai mari economii din lume. Este drept că Statele Unite ale Americii generează valori incredibile în fiecare an din servicii și bunuri. Însă PIB-ul per capita este unul destul de mic, după împărțirea sumei la numărul de locuitori.

Ce trebuie să reții este că, în general, țările cu economii foarte puternice, cum este și China și Statele Unite, au foarte mulți imigranți care lucrează pentru ei. Aceștia, cu toate că ajută la dezvoltarea economiei, nu pot fi incluși în calcularea PPC-ului țărilor respective.

Iată care sunt primele 10 dintre cele mai bogate țări

În continuare a fost creată o listă cu 10 dintre cele mai bogate țări din lume, după indicele PPC, ajustat la puterea de cumpărare a fiecărui individ. Asta înseamnă că PIB-ul per capita a fost ajustat în funcție de nivelul prețurilor, din fiecare țară în parte.

Lista este bazată pe informațiile furnizate de Global Finance Magazine, din 2016. În cazul în care te întrebi, țara noastră, România, se regăsește pe poziția 61 în acest top, peste Turcia și Uruguay, dar sub Croația și Panama.

10. San Marino, 64.443 dolari per fiecare individ

Micuța țară San Marino este localizată în partea de Nord a Italiei și este complet inclusă în teritoriul italian. Mare parte a veniturilor acesteia sunt generate de către turism, dar și de sistemul bancar, foarte bine pus la punct.

cea mai bogată țară

Pe lângă aceste două principale surse de venit, San Marino oferă și multe bunuri către export, printre care textile, ciment, electronice, ceramică, vin și multe altele.

Știai că…

San Marino are o populație de doar 33.000 locuitori, în vreme ce suprafața de numai 61.2 kmp reprezintă echivalentul a numai două sectoare din București?

9. Emiratele Arabe Unite, 67.696 dolari per fiecare individ

Țara Emiratele Arabe Unite este formată din 7 emirate, dintre care cele mai cunoscute sunt Dubai și Abu Dhabi. Împreună, creează o super putere în lumea petroliferă, iar majoritatea veniturilor, așa cum probabil deja știi, sunt generate de către exportul de țiței.

Cele mai bogate țări din Asia

Sistemul de sănătate, educațional și defensiv sunt finanțate de către banii generați de pe urma industriei petroliere de succes. Din această cauză, populația Emiratelor nu plătește taxe și impozite.

Știai că…

Emiratele Arabe Unite era o țară foarte săracă până când s-a găsit petrol pe teritoriul Abu Dhabi-ului, în anul 1958?

8. Norvegia, 69.296 dolari per fiecare individ

Norvegia este una dintre cele mai bogate țări, și nu doar din Europa, ci din întreaga lume. Multă lume știe asta.

Norvegia este o țară foarte bogată din punct de vedere al resurselor naturale. De la petrol și gaze naturale, la păduri și energie hidroelectrică, acest popor scandinav a reușit să își gestioneze extrem de bine exporturile, ajungând în ziua de astăzi unul dintre liderii economici mondiali.

țară bogată

Rezidenții înstăriți și nu numai se bucură și de natura bogată și magnifică a țării, turismul reprezentând și el unul dintre punctele cheie din economia țării.

Cum petrolul și zăcămintele de gaze nu vor rezista la nesfârșit, va fi interesant de văzut cum va evolua bunăstarea localnicilor în deceniile ce urmează.

Știai că…

99 % din energia electrică ce alimentează Norvegia este hidroenergie? Nicio altă țară nu poate concura cu aceste cifre.

7. Irlanda, 69.374 dolari per individ

Irlanda este una dintre țările a cărei economie a înregistrat o creștere semnificativă în ultimele decenii. La urma urmei, să te regăsești pe locul 7 în top 10 cele mai bogate țări, nu este rău deloc, nu?

bogat

Cea mai mare parte a veniturilor sunt generate de către mutarea sediilor sociale ale multor coloși industriali în Irlanda, cu toate că fabricile lor sunt situate în alte țări. Acest lucru a fost posibil grație unui impozit pe profit de numai 12.5 %, printre cele mai mici din lume.

Astfel s-a generat o oarecare discrepanță: au rezultat venituri mari, la un număr destul de redus de locuitori, ținând cont că punctele de lucru ale firmelor respective sunt localizate în cu totul alte țări, numai în Irlanda nu.

Știai că…

Conform legii, dacă ai avut bunici irlandezi, îți poți lua cetățenia, chiar dacă nu ai vizitat niciodată țara și dacă nu le vorbești limba? Tot ce trebui să faci pentru a te putea numi „irlandez”, este să plătești o taxă.

Kuwait, 71.263 dolari per individ

Kuwait este una dintre cele mai bogate țări situate în Peninsula Arabică. Statul este unul mic și uscat, dar unde rezidenții o duc destul de bine.

cele mai bogate țări situate în Peninsula Arabică

Cum probabil știi deja, Kuwait este unul dintre principalii pioni în exportul de petrol, mare parte a veniturilor țării, peste 90 %, provenind din profiturile obținute în urma vânzării țițeiului. În baza banilor obținuți, statul poate importa atât mâncare, cât și apă, bunuri care, pentru populație, nu sunt ușor de găsit în mediul natural. Localnicii nu plătesc nici un fel de taxe.

Știai că…

În jur de 10 % din totalul rezervelor de petrol de pe Glob se presupune că se găsesc sub solul din Kuwait?

5. Brunei, 79.710 dolari per individ

Brunei reprezintă una dintre cele mai bogate țări din Orientul Îndepărtat. Situată pe coasta Mării Chinei de Sud, această mică țară este ideală pentru persoanele care nu doresc să plătească nici un fel de taxe.

Și cu toate că statul nu strânge dări de la populație și nici TVA, oamenii se poate bucura de un sistem de sănătate și de educație complet gratuite. În plus, dobânzile ratelor sunt la un nivel foarte jos, astfel că locuitorilor le este foarte ușor să returneze împrumuturile.

Pe lângă faptul că Brunei este foarte activ pe piața resurselor naturale, având depozite importante de petrol și gaze, multe state străine au investit masiv în economia țării, ajutând fostul sultanat să se regăsească pe locul 5 în clasamentul nostru.

Știai că…

Brunei și-a căpătat independența față de Imperiul Britanic abia în anul 1984?

Singapore este o țară foarte mică, fiind reprezentată în cea mai mare parte de capitala ei – orașul care poartă aceeași denumire ca și statul – Singapore. Cu toate că populația este foarte densă, găsirea unei locuințe incredibil de greoaie și de scumpă, populația țării o duce foarte bine și se clasează pe primele locuri în ceea ce privește bunăstarea generală.

cea mai bogată țară din Asia

Economia se bazează, în cea mai mare parte, pe industria manufacturieră. Singapore și-a făcut un renume pentru următoarea strategie: importă produse de calitate medie, le îmbunătățesc și le vinde drept veritabile produse de top.

Datorită veniturilor mari generate, Singapore este considerată de mulți drept cea mai bogată țară din Asia, însă următorul candidat o depășește în topul nostru.

Știai că…

Datorită normelor foarte severe impuse de către stat privind poluarea, în prezent trebuie să plătești o taxă de mediu pentru a putea deține un autovehicul în Singapore? Taxa costă aproximativ 80.000 Euro.

3. Macao, 96.147 dolari per individ

Macao este o țară mică, situată pe o peninsulă din Sudul Chinei, ce are o populație de doar 600.000 locuitori. Cu toate acestea, nimic nu o împiedică să fie cea mai bogată țară din Asia, regăsită în topul nostru.

cea mai bogată țară din Europa

Ai văzut toate filmele americane care laudă Las Vegasul? Ei bine, poți uita de ele, pentru că noul paradis al jocurilor de noroc este Macao. Datorită lor, economia acestui mic stat crește exponențial de la un an la altul. Pe lângă cazinourile care activează în această țară, multe alte companii străine din industria jocurilor de noroc aleg să își ia licența de funcționare din Macao, datorită taxelor avantajoase.

În plus, veniturile țării sunt suplimentate cu exporturi ale diverselor bunuri. 85 % dintre acestea sunt reprezentate de industria textilă și încălțăminte.

Știai că…

Mulți consideră că în scurt timp, Macao va depăși Las Vegasul, ca principală atracție a pasionaților de jocuri de noroc?

2. Luxembourg, 101.936 dolari per individ

Foarte mulți oameni consideră Luxembourg-ul ca fiind cea mai mică țară din Europa, cu toate că aceasta este mai mare ca Monaco, Andorra, Liechtenstein, Vatican. Asta nu a împiedicat însă Luxembourg-ul să devină cea mai bogată țară din Europa și să se claseze pe 2 în topul nostru al celor mai bogate țări.

Rata șomajului în acest stat este una foarte joasă, care rareori depășește 5.5 %, în vreme ce economia crește de la un an la altul. Acest fapt se datorează în primul rând investițiilor majore din industria oțelului, cauciucului, dar și în instituții financiare, precum băncile.

Știai că…

Mare parte a localnicilor din Luxembourg vorbesc atât luxemburgheza, cât și germana și franceza?

1. Qatar, 129.726 dolari per individ

Și iată-ne ajunși la final de clasament și încheind cu care altă țară, dacă nu cu Qatar. Ca mulți dintre vecinii ei, Qatar și-a făcut mare parte a averii din exporturile de petrol.

cea mai bogată țară din lume

A devenit cea mai bogată țară din lume datorită exporturilor în cantități mari a gazelor naturale ce au fost găsite pe teritoriul statului, dar și a tehnologiilor dezvoltate între timp, nedorind să rămâne dependenți de combustibili fosili.

Venituri suplimentare le sunt generate de industria aeriană și de turism. Cetățenii, la fel ca în cazul vecinilor din Orientul Mijlociu, nu plătesc taxe și impozite, dar se bucură de servicii de sănătate și educație gratuite.

Știai că…

Numai în jur de 10 % din totalul locuitorilor din Qatar sunt și născuți în această țară?

Concluzii

Și iată că s-a terminat enumerarea noastră. Cu toate că parte din statele din acest top sunt unele la care ți se ducea automat mintea atunci când te gândeai la cele mai bogate țări, unele intrări în clasament sunt destul de surprinzătoare.

Sperăm că ți-a făcut plăcere să citești acest editorial. Nu uita să vizitezi și articolul unde prezentăm top 25 cei mai bogați oameni ai anului 2018, de pe site-ul nostru. Pentru completări, păreri, întrebări sau feedback, nu ezita să ne contactezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*