Ai luat un credit rapid? Iată ce trebuie să faci pentru a-l rambursa cât mai repede!

Ideea unui credit rapid înflorește în mintea multor oameni. Trăim într-o societate de consum și rareori avem suficienți bani pentru a achiziționa toate produsele care ne fac cu ochiul.

Tocmai de aceea, instituțiile financiare care oferă credite pot fi o variantă foarte bună. Din păcate, un credit de la o bancă sau de la un IFN trebuie să fie restituit alături de costuri suplimentare ce cresc pe măsură ce durata creditului este mai mare.

Dacă ai luat un credit rapid, cea mai bună decizie pe care o poți lua este aceea de a căuta să îl restitui cât mai repede.

1. Prioritizează-ți datoriile

Lună de lună ai diferite cheltuieli, cum ar fi chiria, întreținerea sau facturile lunare. După ce le-ai achitat pe acestea, alocă bani pentru ratele pentru creditele. Dacă poți, rambursează câte ceva în avans, deoarece sumele rambursate în avans îți reduc costurile de credit în viitor.

2. Monitorizează-ți toate cheltuielile

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face atunci când îți administrezi bugetul este să cheltuiești fară un plan. Vei descoperi că toți banii tăi ajung să fie cheltuiți pe lucruri de care nu ai neapărată nevoie. Încearcă să ai un jurnal cu cheltuieli lunare și să analizezi cu atenție destinația fiecărui ban pe care îl scoți din buzunar. Din fericire, există din ce în ce mai multe aplicații de monitorizare pe care le poți instala direct pe telefon sau laptop și te ajută foarte mult.

3. Regula 50-30-20 îți poate fi de mare ajutor

Americanii se ghidează după o regulă atunci când își calculează cheltuielile, iar aceasta se numește 50-30-20. Aceste cifre reprezintă procentele ce trebuie să fie acordate celor 3 mari cheltuieli din fiecare lună. Astfel, 50% din buget trebuie să ajungă la nevoile esențiale (rate, coș lunar de alimente, utilități, etc), 30% trebuie să fie cheltuieli pentru stilul de viață dorit (haine, cărți, bilete la concerte, ieșiri în oraș) și 20% trebuie să fie economii. Cei 20% pot fi folosiți, spre exemplu, pentru rambursarea în avans a unor credite sau pur și simplu pentru investiții financiare. Îți este greu să pui deoparte 20% din venitul tău lunar? Încearcă cu 10% sau cel puțin 5%.

Este bine să ai mereu un backup. Așadar, atunci când accesezi un credit, încearcă să vorbești cu prietenii sau cu familia pentru a te asigura că te ajută în cazul în care ai nevoie. 

În general, organizarea este cea care te poate ajuta să începi să economisești. Dacă reușești să pui deoparte chiar și un procent foarte mic din veniturile lunare, ai toate șansele că banii economisiți să se înmulțească. Dacă, în schimb, cheltuiești totul, până la ultimul ban, poți ajunge în incapacitate de plată și poți ajunge să plătești mulți bani pe dobânzi și penalități.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*