Totul despre VOUCHERELE de vacanță în 2020

Voucherele de vacanță au devenit un real avantaj pentru turismul intern. Începând cu anul 2018, acestea au contribuit la creșterea numărului de turiști la munte, la mare și, mai nou, în stațiunile balneoclimaterice. Află din rândurile de mai jos ce sunt voucherele de vacanță, cum le obții și care este suma de care poți beneficia în 2020.

Ce sunt voucherele de vacanță

Voucherele, tichetele sau bonurile de vacanță au devenit una dintre principalele modalități de a mulțumi angajați. Conform legislației în vigoare, acestea sunt bilete de valoare care se acordă angajaților pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern.

Voucherele pot fi acordate întregului personal din domeniul public, dar și altor angajați, din domeniul privat, la alegerea conducerii companiilor. Principala condiție este că beneficiarii trebuie să aibă un contract de muncă valabil. Valoarea voucherelor este de 1.450 de lei/salariat, nivelul maxim al sumei care poate fi acordată unui angajat în decursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanță fiind de șase salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată. În plus, procedura voucherelor de vacanță este extinsă până la finalul anului 2025.

Nu în ultimul rând, voucherele de vacanță, eliberate pe suport hârtie sau electronic, au valabilitate 1 an.

Cum pot fi folosite bonurile de vacanță

Cazarea, masa sau cheltuielile de transport sunt suportate de astfel de tichete. Serviciile cu pricina pot fi achiziționate sub formă de pachet sau separat.

Angajații pot opta pentru vouchere de vacanță sau prime de vacanță. Aceștia nu se pot folosi de ambele.

De altfel, unitatea la care a fost făcută rezervarea pentru concediu nu poate elibera rest la un astfel de voucher. Bineînțeles, dacă cheltuielile vacanței depășesc suma voucherului, angajatul va trebui să achite diferența.

Cum trebuie să arate un voucher pentru a putea fi folosit

Voucherele de vacanță sunt nominale și nu sunt transmisibile, putând fi folosite doar de către titular. Pentru a nu întâmpina probleme la rezervarea vacanței, un astfel de voucher trebuie să conțină:

  1. Datele de identificare ale emitentului (Sodexo etc).
  2. Valoarea sa nominală.
  3. Datele de identificare ale angajatorului.
  4. Datele de identificare ale titularului (a celui care poate folosi voucherul).
  5. Perioada de valabilitate a voucherului.
  6. Perioada în care voucherul a fost folosit.
  7. Interdicția de a folosi voucherul în alte unități în afara celor cu care există contract.
  8. Interdicția unității de a oferi rest voucherului de vacanță.

Tichetele de vacanță extrasezon

Dat fiind faptul că românii au început să folosească din ce în ce mai mult aceste vouchere, unitățile afiliate s-au confruntat cu supraaglomerare în perioadele de vârf. Pentru a soluționa această situație, autoritățile au decis, printr-un proiect de lege, să instituie procedura voucherelor de vacanță pentru extrasezon.

Acestea pot fi folosite doar în lunile aprilie, mai, octombrie și noiembrie. În plus, valoarea tichetelor este de 2.080 de lei. Angajații nu pot beneficia de ambele tipuri de tichete, fiind nevoiți să aleagă una dintre cele două categorii. De asemenea, unitățile afiliate pot fi amendate cu aproximativ 50.000 de lei și interzicerea pentru doi ani a acceptării voucherelor de vacanță dacă acceptă bonuri extrasezon în altă perioadă decât cea menționată mai sus.

Sancțiuni pentru nerespectarea procedurii voucherelor de vacanță

În cazul în care angajatul sau unitatea afiliată nu respectă regulile tichetelor de vacanță, aceștia pot fi sancționați prin aplicarea unor puncte-amendă. Un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, potrivit legii.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 14 puncte-amendă următoarele:

  1. fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la voucherul de vacanţă.
  2. comercializarea voucherelor de vacanţă de către angajaţi, angajatori, unităţile afiliate şi structurile de primire turistice.
  3. diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanţă utilizate de angajaţi.
  4. emiterea de vouchere de vacanţă de către alte entităţi decât cele prevăzute în lege.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 14 puncte-amendă şi retragerea licenţei de turism agenţiei de turism, în calitate de unitate afiliată, emiterea pachetelor de servicii turistice pentru achiziţionarea cu vouchere de vacanţă la un preţ mai mare faţă de preţul pachetului similar de servicii achiziţionat prin alte mijloace de plată.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 25 puncte-amendă şi interzicerea pentru doi ani a dreptului de a accepta vouchere de vacanță ca modalitate de plată, fapta unității afiliate de a accepta vouchere de vacanță pentru utilizare în extrasezon pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice prestate în altă perioadă decât aprilie – mai și octombrie – noiembrie.

Sursa: Wall-Street.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*