5 zone unde poti face ecoturism in Romania

5 zone unde poti face ecoturism in Romania

Iti doresti sa stai cat mai mult in mijlocul naturii, sa te bucuri de ciripitul pasarilor si de coloritul florilor, sa faci trasee cu bicicleta pe munte sau pur si simplu sa fotografiezi tot ce intalnesti pe drumuri de munte? Se cheama ca faci ecoturism, un segment ce prinde tot mai mult contur si in turismul romanesc, care nu duce lipsa de patrimoniu natural si de traditii populare.

In Romania exista pana la aceasta ora doar doua destinatii ecoturistice omologate de Comisia Europeana (Zarnesti Piatra-Craiului si Mara-Cosau-Creasta Cocosului), insa HotelGuru.ro te invita sa descoperi alte 5 zone in care poti face ecoturism.

1. Tara Dornelor – Calimani

Strajuit de crestele Muntilor Suhard si Giumalau, Muntii Bistritei si crestele Muntilor Calimani, Taramul Dornelor este o zona cu paduri dese de molizi si fag, cu pajisti pline de flori si fanete. Relieful dispus in trepte ajunge pana la aproape 2100m altitudine pe alocuri, zona fiind perfecta pentru drumetiile montane pe jos sau cu bicicleta. In Depresiunea Dornelor vei intalni si asa-numitele tinoave, niste mlastini oligotrofe cu flora specifica zonelor de tundra. Pe langa peisajul pastoral pitoresc, Tara Dornelor atrage prin satele cu arhitectura traditionala, unele dintre ele fiind considerate adevarate muzee in aer liber – le poti admira la Poiana Stampei, Neagra Sarului, Ciocanesti sau Dealu Florenilor, cateva sate frumoase, cu locuitori dorniti sa iti impartaseasca povestea obiectelor mostenite din stramosi. In Vatra Dornei poti vizita Muzeul Etnografic, unde ai sa vezi toate elementele satului traditional dornean, obiceiuri si datini vechi, precum si o parte din costumele populare.

Cateva sugestii de activitati: drumetii montane pe Varful Runc (1149m), Varful Ousorul (1639m), pasul Rotunda, Lacul Ioana, schitul “Sfanta Cruce”, Rezervatia Codrii Seculari Giumalau, Rezervatia Naturala 12 Apostoli; zbor cu parapanta pe masivul Suhard; escalada; mountain-biking; campare; turism ecvestru.

2. Dobrogea de Nord – Muntii Macinului

In Nordul Dobrogei vei descoperi flora si fauna deosebita, cu multe elemente rare specifice stepelor din zona pontica balcanica si padurilor submediteraneene. La randul lor, Muntii Macinului te vor uimi cu rocile sale de granit, multe dintre ele cu forme ciudate. Lasa-te fascinat de traditiile si obiceiurile satelor dobrogene si gusta din preparatele delicioase cu arome pe care nu ai sa le uiti prea curand (tochitura dobrogeana si renumita placinta dobrogeana), stropite cu vinurile de Macin.

Cateva sugestii de activitati: Muntii Macinului sunt perfecti pentru ciclism, in zona existand cel putin patru trasee pe care poti sa le parcurgi, usoare sau solicitante: Circuitul Pricopanului, Valea Fagilor, Turcoaia si Circuitul Manastirilor. De asemenea, poti face drumetii in Parcul National Muntii Macinului sau o plimbare pana la Lacul Iacobdeal.

3. Baile Tusnad – Sf. Ana

Denumita pe drept cuvant “Perla Transilvaniei”, Baile Tusnad este cel mai mic oras din Romania, amplasat pe versantul vestic al masivului Ciomat. Inconjurata de paduri de foioase si brazi, statiunea este o destinatie perfecta pentru ecoturism. Lacul Ciucas din mijlocul statiunii, defileul Oltului din apropiere, formatiunile vulcanice de pe varful Ciomat si apele minerale sunt cateva atractii superbe pe care poti sa le vizitezi in orice anotimp.

Cateva sugestii de activitati: in zona exista cateva trasee turistice marcate pe care poti face drumetii (in Rezervatia Naturala Protejata Piatra Soimilor sau la Stancile Turnuri), mountain-bike, te poti plimba cu caruta la stanele din imprejurimi si pe “Drumul Apelor Minerale”, poti face rafting si kayaking in apele Oltului pana la barajul de acumulare de la Bixad, poti sa admiri si sa fotografiezi ursii in mediul lor natural (in observatoare amenajate pe Valea Varghisului) sau – daca vrei mai multa adrenalina – poti zbura cu parapanta. Daca esti adeptul turismului cultural, poti merge la Baile Tusnad pentru a descoperi obiceiurile, traditiile si mestesugurile artistilor locali.

4. Delta Dunarii

Delta Dunarii este una dintre cele mai frumoase zone ecoturistice din Romania si patrimoniu natural UNESCO. Imediat ce vei ajunge in Delta Dunarii vei fi vrajit de canalele de apa marginite de vegetatie si salcii pitice, de minunatele paduri Letea sau Caraorman. Cu siguranta insa ca cea mai frumoasa activitate pe care o poti face aici este birdwatching-ul; zona este populata de milioane de pasari (unele dintre ele apartinand unor specii foarte rare) care-si fac veacul in delta in perioada de migratie, printre care pelicanul comun, codalbul, gasca cu gat rosu sau pelicanul cret. Vei fi fascinat apoi de arhitectura caselor lipovenilor, cu elemente traditionale, dar si de preparatele locale delicioase pregatite in cuptoare traditionale de caramida, in oale de lut sau tuciuri.

Cateva sugestii de activitati: pescuit, plimbari cu lotca pe canale, excursii, birdwatching – la Sanctuarul Pasarilor din Caraorman, trasee la lacuri (Capcicova, Isac), trasee culinare.

5. Tarnava Mare – Valea Hartibaciului

Cand ajungi pe Valea Hartibaciului, in sud-vestul Transilvaniei, ai sa intelegi imediat de ce i se mai spune si Valea Verde; Zona formata din 13 comune si un oras este inconjurata de natura salbatica: pajisti cu flori si ierburi de leac, plante aromatice pe care nu le gasesti in alte zone ale tarii, coline si paduri racoroase cu ape limpezi. Si tot acolo, pastrate la adapostul localitatilor Barghis, Chirpar, Altana, Bradeni, Iacobeni, Marpod, Merghindeal, Mihaileni, Mosna, Nocrich, Rosia, Selimbar, Agnita si Vurpar, ai sa intalnesti o adevarata comoara culturala inclusa in patrimoniul UNESCO: ziduri vechi si biserici fortificate, case cu arhitectura traditionala si obiceiuri pastrate cu sfintenie.

Cateva sugestii de activitati: vizita la Centrul de ceramica Saschiz, vizite la bisericile fortificate, drumetii montane, vizita la muzeul din Altana, amenajat in cea mai veche casa construita intr-un sat romanesc (1508) sau la Moara Veche de la Hosman (Nocrich), atelierele mestesugaresti din Agnita.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.