Fiecare oras din lumea asta are cate un simbol, fie ca e vorba despre o cladire, un parc, o zona anume sau pur si simplu de un monument. Acel „ceva” care il reprezinta.
Bucurestiul nu face exceptie, desi este foarte greu de ales un singur simbol reprezentativ. Are atat de multe, si toate sunt atat de legate de acest oras si atat de vizitate de turisti, incat la un moment dat, daca vrei sa faci un top, simti ca nu te lasa inima sa renunti la multe dintre ele. Tocmai de aceea, nu ne hazardam sa facem un clasament, ci doar sa trecem in revista 5 cladiri simbol ale Bucurestiului.
Iata ce cladiri consideram ca merita vizitate in Bucuresti:
Casa Poporului
Desi nu este o cladire veche a orasului Bucuresti, fiind construita intre 1984 si 1989, Casa Poporului (Palatul Parlamentului) a devenit simbolul Capitalei, chiar daca are o istorie foarte controversata. Insa orice ar spune cineva, este o cladire impozanta: se intinde pe o suprafata de sapte kilometri patrati de pe Dealul Arsenalului. Are 86 de metri inaltime si 92 de metri sub pamant. Dimensiunile si arhitectura – este pe locul doi in lume, dupa Pentagon, la categoria cele mai mari cladiri administrative – atrag ca un magnet zeci de mii de turisti in fiecare an.
Ca sa poata fi construita, au fost demolate cartiere si o parte din Centrul Vechi al Bucurestiului, precum si o serie de cladiri importante: Arhivele Nationale, Spitalul Brancovenesc, Stadionul Republica si Manastirea Vacaresti. Toate au cazut la comanda lui Nicolae Ceausescu. Cladirea este structurata pe 6 nivele, impartita in 21 de corpuri si are in total 1100 de incaperi: 440 de birouri, peste 30 de sali si saloane, 3 biblioteci, 4 restaurante, sala de concerte si 2 parcari subterane.
Localizare: Casa Poporului este amplasata pe Dealul Arsenalului, la zece minute distanta de Piata Unirii. Este incadrata de Strada Izvor (N-V), Bulevardul Natiunile Unite (N), Calea 13 Septembrie (S) si Bulevardul Libertatii (E).
Arcul de Triumf
Multa vreme, Capitalei i s-a spus „micul Paris”. Unul dintre motive era acela ca orasul are un monument aproape identic ca si arhitectura cu cel al capitalei pariziene: Arcul de Triumf. In ceea ce priveste inaltimea, este la jumatate fata de cel din Paris, avand doar 27 de metri inaltime.
Initial, monumentul de pe soseaua Kiseleff a fost construit in anul 1922 din lemn si stuc, in memoria ostasilor armatei romane, care s-au jertfit in Primul Razboi Mondial, la fel ca si Catedrala Incoronarii de la Alba Iulia. Ulterior, a fost inlocuit cu un monument de piatra, construit intre anii 1935 – 1936 dupa proiectul arhitectului Petre Antonescu.
Pe fatada dinspre sud exista doua medalioane de bronz care infatiseaza chipurile regelui Ferdinand si ale reginei Maria – nu sunt cele originale; acelea au fost distruse in anii ’80 de regimul comunist si inlocuite cu flori de piatra. Dar dupa 1989, medalioanele cu chipurile regilor Romaniei si-au recapatat locul cuvenit.
Pe fatada dinspre nord exista alte doua medalioane sculptate de doi artisti renumiti: I. Jalea (medalionul razboinicului cu sabie, denumit „Barbatia”) si C. Baraski (medalionul tanarului cu cruce, denumit „Credinta”).
Bolta este incrustata cu numele bataliilor de la Marasesti si Oituz, iar fatadele laterale sunt impodobite cu proclamatiile regelui Ferdinand in momentul intrarii in razboi si cea rostita in timpul incoronarii de la Alba Iulia.
Localizare: Piata Arcul de Triumf
Casa Scanteii (Casa Presei Libere)
Este asimilata cu „perioada rosie” a Romaniei, fiind construita intre anii 1952 – 1957 pe locul fostului hipodrom Baneasa, care a fost inchis la decizia despotului comunist al Romaniei, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Pana in anul 2007, Casa Scanteii era cea mai inalta cladire din Capitala: se intinde pe 136.000 de metri patrati, iar corpul central are o inaltime de 85 de metri (13 etaje). De o parte si de alta a acestuia exista patru corpuri laterale, mai mici ca inaltime.
Ca stil arhitectural, predomina influentele staliniste; de altfel, intreaga cladire imita arhitectura Universitatii de Stat moscovite „Lomonosov”, cu multe elemente simbol ale comunismului: crucea socialista in cinci colturi, secera si ciocanul, stema Partidului Muncitoresc Roman sau cele reprezentand industrializarea.
Dupa 1989, cladirea a fost redenumita, iar astazi poarta numele de Casa Presei Libere.
Locatie: Piata Presei Libere nr. 1
Hotelul Intercontinental
A fost primul hotel de cinci stele din Bucuresti, construit langa cladirea Teatrului National (si chiar in acelasi timp), vizavi de kilometrul 0 al orasului. Timp de aproape 35 de ani a fost cel mai inalt hotel din Capitala.
Hotelul Intercontinental a fost construit in perioada 1968 – 1970 (si inaugurat in mai 1971), dupa proiectul arhitectilor Dinu Hariton, Gheorghe Nadrag si Ion Moscu. Din anul 2007, hotelul Intercontinental apartine lantului InterContinental Hotels&Resorts. Cladirea are 257 de camere si apartamente, dar si o sala de conferinte si centru Spa la peste 70 de metri inaltime. Panorama asupra Bucurestiului este de-a dreptul spectaculoasa de la acea inaltime!
In interior exista adevarate opere de arta, asa cum este peretele semirotund pictat de Sabin Balasa (face parte din Patrimoniul National de Arta).
Inainte de toate insa, hotelul Intercontinental a fost si ramane un reper important al Capitalei.
Locatie: Bulevardul Nicolae Balcescu
Palatul CEC
Amplasat pe una dintre cele mai vechi bulevarde ale Capitalei, Calea Victoriei, Palatul CEC este un adevarat simbol al orasului Bucuresti. Numele intreg si original era Casa de Depuneri, Consemnatiuni si Economie, schimbat ulterior in Casa de Economii si Consemnatiuni. Ca si institutie bancara, CEC-ul a inceput sa functioneze in 1864, ca urmare a unei legi infiintate de Alexandru Ioan Cuza.
Actuala cladire a palatului a fost construita intre anii 1897 si 1900, dupa planurile arhitectului Paul Gottereau, cu influente specifice arhitecturii franceze de sfarsit de secol XIX.
Insa asezamantul anterior fusese construit in 1875 pe locul fostei biserici Sfantul Ioan cel Mare, ctitorita de Constantin Brancoveanu intre anii 1702 – 1703. Biserica a fost demolata in 1875, pentru ca ajunsese in stare avansata de degradare. Din 1900, Palatul CEC nu a mai suferit nicio modificare importanta, iar la ora actuala gazduieste sediul CEC Bank.
Locatie: Calea Victoriei nr. 13