Ce putem face 2 zile pe platoul Bucegi ?

Muntii Bucegi sunt plini de frumuseti naturale, de trasee ce duc drumetul pe culmi golase, drumuri forestiere si tot mai aproape de cer. Pentru a ajunge pe platoul Bucegi este nevoie de cel putin un weekend pentru ca traseele pornesc de la dificultate medie si dureaza mai mult de 6 ore, dar ofera o satisfactie ce nu se poate compara cu o scurta drumetie prin padure.

Pregatirea

Un weekend pe platoul Bucegi nu trebuie niciodata tratat cu superficialitate. Aceasta aventura este accesibila oricarui tip de turist cu conditia ca acesta sa ia in serios pregatirile necesare si sa plece inarmat cu informatie si multa ambitie. La capatul drumului de doua zile pe drumet il asteapta febra musculara, satisfactie si o reinnoita pofta de viata.

La drum de munte exista cateva reguli de aur pe care toti iubitorii de trasee montane le cunosc, iar cei care se avanta pentru prima data intr-o astfel de aventura trebuie sa le invete. Dintre acestea, cel mai important aspect este echipamentul.

1. Echipamentul potrivit pentru sezon si pentru dificultatea traseului poate salva vieti. Exista trasee care nu sunt accesibile decat in perioada calda iar aceste avertizari trebuie tratate cu toata seriozitatea si respectate.

2. Echipamentul minim pentru drumetii montane pentru orice perioada si de orice durata sunt bocancii cu o buna aderenta si sustinere a gleznei. Pentru drumetii ce se intind pe mai mult de cateva ore sau chiar pe mai multe zile, turistul trebuie sa aiba cu sine cel putin 2 litri de apa de persoana / zi, o trusa medicala de urgenta si cortul.

3. La o drumetie pe platoul Bucegi nu se stie niciodata ce se poate intampla. Un traseu listat ca traseu de 5 ore poate dura si 10 in conditii nefavorabile astfel ca trebuie luate toate masurile de siguranta necesare in cazul in care nu se poate ajunge la cabana pana la lasarea serii. Telefoanele mobile trebuie sa aiba bateria incarcata iar proviziile de mancare trebuie sa fie gandite pentru a ajunge cel putin 24 ore in plus fata de durata preconizata a drumetiei.

4. Inainte de plecare unul sau mai multi cunoscuti de incredere trebuie informati despre traseul pe care se intentioneaza sa se mearga si trebuie sa se cunoasca numarul salvamontului 0SALVAMONT (0725 826 668)

De la Busteni la Varful Omu, pe platoul Bucegi

Unul dintre cele mai pitoresti trasee montane din Romania sunt cele catre varful Omu unde se poate poposi la cabana Vf. Omu.

Cele mai multe trasee din zona poate fi realizate intr-o singura zi de montaniarzi cu experienta dar pentru toti ceilalti se recomanda o oprire la Cabana Vf. Omu pentru o noapte de aer curat si odihna cum numai la aceste altitudini se poate experimenta.

De la Busteni catre Vf. Omu sunt numeroase variante de traseu, iar alegerea tine de increderea pe care fiecare o are in propria conditie fizica si cunoastere a regulilor de drumetie montana.

Traseul nerecomandat este cel pe valea Jepilor Mici. Traseul este spectaculos intr-adevar, dar in acelasi timp unul dintre cele mai periculoase din muntii Romaniei unde multe drumetii prost organizate s-au sfarsit tragic.

Recomandate sunt doua variante, una cu telecabina peste Jepi apoi pe la Babele catre varful Omu, cea de-a doua fiind traseul de 5-6 ore pe Valea Cerbului, aceasta fiind ceva mai lunga dar si mult mai satisfacatoare.

1. Traseul Busteni – Babele – Vf Omu

  • Marcaj: Banda Galbena
  • Durata: 2 ore

De la Busteni catre Babele se ajunge dupa o calatorie impresionanta cu telecabina care strabate inaltimi ametitoare.
Daca drumetia se face in weekend, se recomanda ca in Busteni sa se ajunga dimineata cat se poate de devreme pentru a evita cozile la telecabina unde asteptarea poate dura adesea peste 2 ore.

Telecabina din Busteni functioneaza de luni pana duminica intre orele 8:00 is 16:30, martea fiind inchisa pentru revizie.

Tariful pentru urcare intre Busteni si Babele este de 35 de lei pentru adulti si 18 lei pentru copii.

De la coborarea din telecabina se poate face un ocol scurt pentru a vedea Sfinxul care se afla la doar 10 minute distanta.

Traseul intre Babele si Varful Omu este marcat cu banda galbena si dureaza doar 2 ore.

2. Traseu Busteni – Valea Cerbului – Vf. Omu

  • Marcaj: Banda Galbena
  • Durata: 5 – 6 ore (timp real aproximativ 8 ore)

Traseul pe Valea Cerbului se recomanda celor care au ambitia de a ajunge prin fortele proprii pana pe platoul Bucegi dar nu au pregatirea necesara pentru a incerca cel mai direct traseu, cel de pe Jepii Mici.

Traseele montane din aceasta zona trebuie tratate cu precautie si respect, indiferent daca sunt marcate drept variante usoare pentru ca vremea poate face diferenta intre o plimbare si un drum periculos.

Drumul pe Valea Cerbului este un drum aproape in totalitate forestier astfel ca se recomanda neaparat bocancii de munte, mai ales daca perioada este ploioasa. Drumul este marcat cu banda galbena.

Pe traseu exista o serie de poienite unde drumetii obositi se pot opri pentru a manca si a face cateva poze. Pentru ca este un traseu mai putin popular decat alte alternative catre platoul Bucegilor, aici de obicei linistea este deplina, iar natura parca mai verde ca in alte locuri.

Pe drum se intalnesc adesea turme de oi si ciobani cu care se poate sta cateva clipe la vorba asa cum se obisnuieste de obicei pe munte.

Cele doua variante de drum pot fi combinate pentru dus-intors in functie de timp sau se poate ramane pe aceeasi varianta de traseu si la dus si la intors, cu mentiunea ca pretul telecabinei este totusi destul de piperat si pentru familiile mai numeroase poate deveni o cheltuiala cam mare pentru un singur weekend.

Orice traseu se alege pentru intoarcere, se recomanda plecarea devreme de la cabana in lungul drum spre casa, pentru ca dupa atata aer curat si miscare cateva ore in masina vor parea cu siguranta o eternitate.

Cazare la Cabana Omu

Cabana Vf. Omu este intotdeauna foarte aglomerata in sezonul cald astfel ca cei care pleaca intr-o drumetie neplanificata fara a face rezervari pentru cazare au sansa de a se trezi cu surpriza neplacuta ca toate locurile in cabana sa fie ocupate.

La cabana se poate lua si masa, iar cazarea se face in camere comune, unele chiar si de peste 30 de persoane.

Preturile practicate sunt intre 25 si 35 lei / persoana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*