Cetatea de Scaun din Suceava a fost atestata documentar in anul 1388 si a fost construita in timpul domniei lui Petru I. Nu se stie cu exactitate data finalizarii constructiei, insa aceasta este incadrata de catre istorici intre anii 1375 si 1391. Cu peste 600 de ani de existenta, Cetatea de Scaun din Suceava a rezistat destul de bine trecerii timpului si reprezinta un simbol al orasului.
Teritoriul pe care se afla astazi cetatea a fost ulterior o padure deasa care a fost distrusa prin incendiere pentru a face loc impunatoarei constructii. Domnitorul Petru I a decis construirea unei fortarete care sa protejeze resedinta voievodala si a ridicat un castel de forma dreptunghiulara, lung de 40 de metri si lat de 36 de metri. Zidurile aveau o grosime de aproximativ 2 metri, iar pentru a proteja cetatea, au fost sapate santuri de aparare adanci de 10 metri. In interiorul cetatii au reusit sa distinga cateva incaperi, printre care: apartamentele domnesti, un depozit de alimente, o pivnita, baia domneasca si o inchisoare.
Cetatea de Scaun din Suceava a suferit numeroase modificari de-a lungul timpului, printre care consolidarea zidului de aparare in timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432) si intarirea sistemului defensiv a primei.
Pentru a apara cetatea, atunci cand a ajuns pe tron, Stefan cel Mare a consolidat constructia cu un zid de incinta lat de 1,5 metri. Totusi, toate imbunatatile aduse constructiei nu au fost suficiente. In timpul domniei lui Stefan cel Mare (1457-1504), Cetatea de Scaun din Suceava a fost victima mai multor atacuri din partea inamicilor. In urma acestor batalii, Cetatea de Scaun din Suceava a fost grav avariata.
Program de vizitare
- luni: inchis
- marti – duminica: 08:00 – 20:00
Taxa de intrare
- adulti: 10 lei/persoana
- elevi si studenti: 3 lei/persoana
Taxa fotografiere
- neprofesionisti: 10 lei/ora
- profesionisti: 50 lei/ora
Taxa ghid
- romana: 30 lei/ora
- engleza: 50 lei/ora