punem mai mereu ca Romania este o tara binecuvantata, cu frumuseti naturale care bucura ochiul si incanta sufletul. Nu sunt simple vorbe, este o realitate intarita de obiectivele turistice atat de frumoase care atrag un numar foarte mare de calatori. Incercam sa alcatuim topuri, dar parca tot nu e suficient; din contra, de multe ori ne e teama sa nu nedreptatim vreun munte, vreun rau sau o cascada atunci cand nu le includem intr-un astfel de clasament. Ei bine, puteti spune despre Cheile Bicazului ca nu este una dintre cele mai frumoase zone din Romania? Si pledoaria poate sa inceapa.
Opt kilometri de stanci verticale extrem de inalte, ce depasesc pe alocuri 300 m, una mai impresionanta ca alta, alcatuiesc Cheile Bicazului. Drumul care serpuieste printre ele iti da o senzatie placuta de micime in fata naturii. Situate in muntii Hasmas, Cheile Bicazului sunt strajuite de Muntele Bardos (la nord), Muntele Piatra Poienii (la sud) si de Muntele Piatra Surducului (la est) si fac parte din Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas. Cheile au fost sculptate natural de raul Bicaz in calcare mezozoice, creand pe toata lungimea lor imagini unice si peisaje inedite. Peretii verticali sunt atat de apropiati pe alocuri, incat iti dau senzatia ca pasesti printr-un canion – pentru alpinisti, acest loc este sinonim cu Raiul pe pamant.
Cheile Bicazului sunt compuse din mai multe sectoare: Poarta Iadului, Pridvorul Iadului si Gatul Iadului. Este suficient sa ajungi aici macar o data, ca sa intelegi imediat de ce aceasta zona este considerata una dintre cele mai frumoase din Romania si de ce nu ai niciodata „norocul” sa poti sa le admiri singur, in liniste. Cheile Bicazului sunt un magnet pentru toti turistii veniti din tara sau strainatate, indiferent de anotimp.
Cum ajungi la Cheile Bicazului
Daca vii dinspre Gheorgheni (jud. Harghita), trebuie sa urmezi traseul spre Piatra Neamt (DN12C). Treci de Lacu Rosu – unde e musai sa faci un popas – si dupa tunelul Lacu Rosu (lung de 155m) ajungi la Cheile Bicazului. Daca vii dinspre Piatra Neamt (jud. Neamt), urmezi traseul catre Bicaz (DN15). De aici, drumul continua tot inainte pe DN12C, inspre Gheorgheni. Dupa cateva sate, vei ajunge la Cheile Bicazului.
Unde te cazezi in zona
Daca vrei sa petreci mai mult timp in zona Cheile Bicazului, ai la dispozitie suficiente oferte de cazare, la pensiunile si hotelurile din localitatile invecinate: Bicaz, Lacu Rosu sau Gheorgheni. Iata si cateva sugestii de cazare:
Vila Adela, Lacu Rosu
La numai 7km distanta de Cheile Bicazului se afla aceasta pensiune cocheta amplasata la poalele muntelui Hasmas, intr-un cadru ideal. Linistea absoluta este intrerupta din cand in cand doar de trosniturile lemnului incins la gratarul din curte. Pensiunea pune la dispozitia turistilor 2 camere triple si 4 camere duble, toate utilate cu baie proprie si televizor. Turistii au la dispozitie si o bucatarie rustica pe care o pot folosi, iar copiii se pot juca linistiti in spatiul de joaca amenajat. Cat despre imprejurimi, acestea sunt minunate pentru drumetii si plimbari.
Tarif*: 100 de lei camera dubla/noapte (fara mic dejun)
Red Lake Inn, Gheorghieni
Daca vrei un refugiu luxos, acesta este cel mai potrivit. Hotelul de trei stele are 8 camere (5 camere duble si 3 camere cu patru paturi) care dispun de toate facilitatile, inclusiv TV LCD, internet wireless gratuit, halate de baie. Alte facilitati: jacuzzi, room service 24/24, facilitati camera VIP. In plus, se poate asigura transferul de la hotel la aeroport
Tarif*: 220 de lei camera dubla deluxe/noapte (cu mic dejun)
Trasee in Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas
Sa nu crezi ca minunatele Chei ale Bicazului nu pot fi escaladate decat de alpinisti experimentati. Chiar daca ti se pare dificil, trebuie sa stii ca exista cateva trasee de drumetie si de dificultate medie pe care poti sa le parcurgi in zilele frumoase si senine. Iata cateva idei:
- Cheile Bicazului – Punctul de belvedere de pe Suhardul Mic (traseu de drumetie, distanta 3 km)
- Valea Bicajelului – Piatra Cherecului (Durata: 6 ore; Dificultate: medie)
- Cheile Bicazului – satul Barnadu-Vf. Vithovos (Durata: 7 – 10 ore; Dificultate: medie)
- Cheile Bicajelului – Poiana Surducel – Drumul Surducului – Saua Verescheu – Lacu Rosu – Cheile Bicajelului (circuit) (Durata: 3 – 4 ore; Dificultate: medie)
- Cheile Bicazului – Piatra Altarului – Canionul Laposului – Piatra Bardos – Fanariile de pe Cupas – Saua Cupas (Durata: 3 – 4 ore; Dificultate: medie)
Nota: * tarifele pentru cazare sunt valabile in weekendul 24 – 25 octombrie 2015.