Licitatia pentru restaurarea Cazinoului din Constanta, blocata din nou (FOTO)

Guvernul nu reușește nici după aproape doi ani să înceapă lucrările de restaurare și consolidare a Cazinoului din Constanța, proiectul, o afacere de peste 7 milioane de euro, fiind din nou blocat din cauza unor contestații înregistrate înainte de Crăciun.

La acest moment, cazinoul, emblemă a orașului de pe malul Mării Negre și inclus pe lista monumentelor istorice, este în paragină.

Contestațiile au fost depuse de asocierile formate din Corint, General Game și Crindesign Proiect, respectiv Euromateria, Imera și Aduro Impex, potrivit datelor Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Dosarele au statusul “În așteptare dosar achiziție”.

13 constructori și proiectanți, unii dintre aceștia formând asocieri, se luptă pentru a obține de la Compania Națională de Investiții (CNI) contractul de  restaurare și consolidare a Cazinoului din Constanța.

Sursa foto:facebook

Sursa foto:facebook

Anterior, Guvernul a mai încercat să găsească un constructor pentru aceste lucrări, dar licitația precedentă, lansată în luna mai 2015, a fost blocată de contestații depuse de Aedificia Carpați și Euromateria, lideri ai doua asocieri care s-au înscris la procedura de atribuire. CNI a anulat licitația la finele lunii aprilie 2016, motivând că “au fost depuse numai oferte inacceptabile și neconforme”.

Acum, ofertele au fost depuse de Techbau SPA, Consorzio Satbile EBG și asocierile formate din Construcții Unu, Coral și UBC Inginerie, Corint, General Game și Crindesign Proiect, Euromateria, Imera și Aduro Impex, respectiv Euras și Polarh Design.

Un document guvernamental prezentat în luna mai de Profit ro relevă că o primă licitație pentru acest contract a fost organizată în vara anului trecut, fiind însă blocată și eșuând din cauza contestațiilor.

Sursa foto:facebook

Sursa foto:facebook

Atunci, licitația a fost suspendată fiind solicitate clarificări suplimentare de către asocierea Aedificia Carpați – Polarh Design și asociarea Euromateria-Rico-Princer, fiind admisă contestația celei de-a doua asocieri. Aceasta a modificat însă documentele de calificare, respectiv specialiștii propuși inițial, fapt ce a determinat comisia de evaluare să respingă oferta ca inacceptabilă. Asocierea de firme a contestat decizia și a ajuns în instanță, la Curtea de Apel, unde a câștigat împotriva statului, la finele anului trecut.

Sursa foto:facebook

Sursa foto:facebook

Oferta a fost reevaluată și declarată admisibilă, până s-a ajuns la analiza componentei tehnico-economice, unde a fost constatat că ofertantul nu a respectat documentația tehnică postată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP – www.e-licitatie.ro), respectiv nu a ținut cont de clarificările urcate în sistem și a omis astfel cotarea unor categorii de lucrări. În aceste condiții, oferta a fost declarată din nou neconformă, în luna februarie.

Sursa foto:facebook

Sursa foto:facebook

Din nou, asocierea Euromateria-Rico-Princer a formulat contestație, respinsă însă, ceea ce a condus la anularea licitației.

Cazinoul din Constanța, în suprafață la sol de 1.598 metri pătrați, a fost construit în intervalul 1903 – 1911 (inaugurat fiind în 1910, înainte de ultimele retușuri), după planurile arhitectului Daniel Renard, român de origine elvețiană, iar infrastructura clădirii a fost încredințată spre proiectare și execuție Direcției Construcției Portului, al cărui director era inginerul Anghel Saligny.

Sursa foto:facebook

Sursa foto:facebook

La momentul inaugurării, presa locală a criticat atât durata mare a lucrărilor, cât și aspectul cazinoului, ridicat cu sprijinul regelui Carol I, cazinou pe care ziarul Conservatorul îl descria ca o “matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane”, care, din punctul de vedere al esteticei arhitectonice, lasă foarte mult de dorit, din cauza completei asimetrii și amestecului babilonic al stilurilor, reprezentând “un monument ridicat în cinstea nepriceperei și prostului gust”. În timp, cazinoul a devenit însă un simbol al orașului Constanța.

Consolidări structurale au mai fost efectuate în regimul Ceaușescu, în 1983 – 1987, inclusiv cu refacerea finisajelor și a decorațiilor, iar în ultimii 20 de ani au fost executate doar unele reparații, dar de fiecare dată limitat la o zonă de construcție, fără să fie reglate unitar problemele structurale ale clădirii.

Sursa foto:facebook

Sursa foto:facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*