Palatele Stirbei din Bucuresti si Buftea – doua palate, o singura poveste

Palatele Stirbei din Bucuresti si Buftea – doua palate, o singura poveste

Doua locatii, doua palate, o singura poveste, a unei vechi familii de domnitori romani. Douazeci de kilometri le despart si doar cativa ani distanta intre ele. Istoria palatelor Stirbei din Bucuresti si Buftea pastreaza inca aerul de secol XIX, chiar daca salile lor de bal nu mai rasuna astazi de muzica si valsurile de altadata.

Palatul Stirbei din Capitala

Amplasat pe o strada simbol a Bucurestiului de odinioara, Calea Victoriei, Palatul Stirbei a fost construit intre 1833 si 1835.

In 1849, dupa ce Printul Barbu Stirbei a fost proclamat Domn al Tarii Romanesti, a inceput constructia corpului central al Palatului (care a servit ulterior ca Palat Domnesc), dupa planurile arhitectului Michel Sanjouand. A urmat o perioada de glorie, in care Palatul Stirbei era cunoscut drept locatia bucuresteana unde erau organizate cele mai spectaculoase baluri.

Douazeci de ani mai tarziu, Palatul Stirbei a intrat in proprietatea fiilor Domnitorului Barbu Stirbei si a urmat o perioada de dezvoltare a sa (au aparut grajdurile si anexele care au capatat ulterior alte destinatii – cum ar fi magazinul „Stirbei”, unde se vindeau vinul si conservele produse la fabrica de conserve „Stirbei” din Buftea). Palatul a suferit noi modificari pe vremea cand proprietar era Printul Alexandru Stirbei.

A venit insa anul fatidic 1948, an in care proprietatile familiei Stirbei au fost confiscate de stat, partial si apoi integral. Sase ani mai tarziu, resedinta functiona ca sediu al Muzeului de Arta Populara, iar in 1980, Palatul Stirbei ajunge in administratia Muzeului de Arta al Republicii Socialiste Romania, gazduind in camerele sale colectii de ceramica si sticla – colectii cu care s-a identificat atat de mult incat doi ani mai tarziu, palatul devenea Muzeul Ceramicii si Sticlei (functie pe care a pastrat-o pana in 1990).

Din pacate, in afara de arhitectura exterioara, astazi nu s-a mai pastrat prea mult din Palatul Stirbei de odinioara: in interior nu au mai ramas decat peretii si podelele, si ele intr-o stare avansata de degradare, sobele de teracota si scara interioara. Iar in curte nu mai e nici urma de grajduri sau anexe.

Si din nou, din pacate, mostenirea a trei generatii ale familiei Stirbei a ajuns – dupa 1990 – in proprietatea unui anume om de afaceri, Ovidiu Popescu (impreuna cu anexele si terenul viran din spate si chiar cu „drepturile litigioase” asupra unei mari suprafete de teren care se intindea in Calea Victoriei, strada Banului, strada G-ral Budisteanu si Calea Grivitei).

Palatul Stirbei din Buftea

La 20 de kilometri de Bucuresti se afla a doua locatie a aceleiasi familii – Palatul Stirbei din Buftea. Barbu Stirbei, Domnitorul Tarii Romanesti in perioada iulie 1849 – octombrie 1853, a mostenit intregul domeniu de la parintele sau adoptiv, marele vornic Stirbei, care detinea satul Buftea de Jos (1831). Palatul Stirbei a devenit loc de refugiu pentru Regina Maria si copiii sai, in timpul Primului Razboi Mondial.

Vorbim de un intreg domeniu intrucat, spre deosebire de Palatul de pe Calea Victoriei, acesta este mult mai mare. Ulterior, intregul domeniu de la Buftea a fost mostenit de fiul lui Barbu Stirbei, Principele Alexandru Stirbei (1837 – 1895).
Domeniul din Buftea este locul cel mai potrivit pentru o plimbare de dupa-amiaza: aveti la dispozitie intregul parc amenajat imprejurul lacului artificial, „inchiriat” doar de rate si gaste salbatice. Va puteti plimba, de asemenea, pe podul din lemn masiv construit peste lac, acesta neavand insa nicio gena nobila (a fost construit in urma cu cativa ani, pentru turnarea unui film).

Nu spunem ca Palatul Stirbei nu este frumos, insa Capela Sfanta Treime, aflata ceva mai departe de el, peste lacul artificial, impresioneaza prin arhitectura sa neogotica, construita intre anii 1850 – 1890 dupa proiectul arhitectului austriac de origine daneza, baronul Theophil von Hansen. Acolo sunt inmormantati Domnitorul Barbu Dimitrie Stirbei, printul Barbu Alexandru Stirbei si rudele acestora.

In prezent, locatia plina de istoria celor doua familii care au locuit-o (Stirbei si Bibescu) functioneaza pe post de restaurant. Merita sa iei masa macar o data in locul in care au poposit (in urma cu ceva ani) Mihail Sadoveanu sau Nikita Hrusciov.
Restaurantul propriu-zis este la parter, dar exista si o terasa. Bucataria este romaneasca, si inca una boiereasca!

Cum ajungi la Palatul Stirbei din Buftea?

La Palatul Stirbei poti sa ajungi cu masina (distanta este de 20 de kilometri de Bucuresti) sau cu linia de transport in comun 460, al carui traseu este Laromet – Buftea.

Din Bucuresti, mergi cu masina pe DN 1A spre Mogosoaia, dupa care urmeaza Buftea. Cand ajungi in oras, cauta pe partea dreapta complexul comercial “Pharaon”. De la el, prima strada la stanga, care se numeste Oltului. Mergi pe ea pana la poarta de intrare in domeniu, pe partea dreapta.

Adresa: Strada Stirbei Voda nr. 36, Buftea
Tel: 0374 055 593

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.