Parlamentul European a aprobat acordul CETA, ceea ce permite ridicarea vizelor pentru romanii care calatoresc in Canada

Parlamentul Europeană a aprobat astăzi Acordul de liber-schimb (CETA) dintre Uniunea Europeană și Canada, care ar putea fi implementat, deocamdată provizoriu, chiar din luna aprilie. Aprobarea acordului înseamnă, printre altele, că românii vor putea călători în curând fără vize în Canada.

Acordul a trecut de Parlamentul European cu 408 voturi pentru, 254 împotrivă și 33 de abțineri.

“Prin adoptarea CETA, alegem deschiderea și creșterea în locul stagnării și protecționismului”, a afirmat europarlamentarul Artis Pabriks, după vot.

Acordul de liber-schimb dintre UE și Canada a fost semnat, la finele lunii octombrie, la Bruxelles, de premierul canadian Justin Trudeau și reprezentanții UE, după aproximativ șapte ani de negocieri.

În toamna anului trecut, România și Bulgaria au condiționat ratificarea acordului de ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii care călătoresc în Canada. După semnarea acordului, Canada a anunțat oficial că vizele pentru români și bulgari vor fi ridicate.

În perioada de până la momentul eliminării depline a regimului de vize, Canada va introduce o ridicare parțială a vizelor pentru cetățenii români eligibili care călătoresc în această țară. Astfel, de la 1 mai anul acesta, cetățenii români care au deținut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care dețin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) în loc de viză. Eliminarea totală a vizelor este așteptată din decembrie.

Printre altele, CETA va elimina taxele vamale dintre UE și Canada, va permite participarea directă a firmelor europenene la licitații publice canadiene și va liberaliza piața serviciilor.

Chiar dacă acordul a fost aprobat de Parlamentul European, acesta va intra în vigoare, deocamdată, doar provizoriu. Implementarea deplină, care include un sistem controversat de protecție a investitorilor străini, ar putea dura încă mult timp și necesită acordul a circa 40 de parlamente naționale și regionale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*