Romania ar trebui sa valorifice imensul potential turistic al anumitor zone, spre exemplu locul unde Dunarea se varsa in Delta Dunarii, loc considerat aproape unic in lume.
Cursul Dunarii prin partea de sud a tarii pana la despartirea in cele trei brate si varsarea in Marea Neagra este unul plin atat de obiective turistice mult prea putin exploatate cat si de comori ascunse. Orasele de la malul Dunarii au un farmec si o cultura aparte, acestea sunt orase port, orase pescaresti, orase in care timpul curge lin ca si apele dunarene.
Orsova
Orsova, primul oras principal romanesc de pe malul Dunarii se afla in judetul Mehedinti din Banat si are o populatie de aproximativ 13.000 de locuitori. Orasul se afla pe malul lacului de acumulare Portile de Fier, construit in anul 1970 exact pe locul in care exista vechea vatra a orasului.
Orasul din Clisura Dunarii este locul ideal de start pentru un itinerariu ce urmareste Dunarea prin unele dintre cele mai frumoase orase si zone fluviale de pe intreg continentul. Pentru a pleca la drum dimineata cat mai devreme, turistii pot alege sa innopteze la una dintre numeroasele pensiuni din Orsova aflate chiar pe malul Dunarii, in zone unde linistea este intrerupta doar de sunetul relaxant al apelor.
Multi calatori care isi incep aventura pe Dunare din Orsova declara micutul oras drept unul dintre cele mai frumoase de pe Dunare, un oras cu o atmosfera aparte ce da perfect tonul pentru o calatorie a descoperirii frumusetilor naturale de care Romania dispune de-a lungul Dunarii.
Daca timpul o permite se poate pleca de aici intr-o croaziera de o zi prin Clisura Dunarii catre Capul lui Decebal, pesterile Ponicova si Veterani, Manastirea Mraconia, apoi spre Cazanele Mari si Cazanele Mici ale Dunarii, zone de un pitoresc greu de descris in cuvinte.
Orsova – Drobeta Turnu-Severin: 29 km
Dupa doar jumatate de ora de mers cu masina pe E70 paralel cu Dunarea, se ajunge de la Orsova la Drobeta Turnu-Severin.
In Drobeta, calatorul are de ales intre a face o scurta oprire, a admira orasul din masina sau a dedica cateva ore acestei zone care are mult mai multe de oferit decat pare la prima vedere.
In Drobeta se pot vizita ruinele Cetatii Medievale a Severinului, cetate construita in anul 1233 pe locul in care fusese pana atunci cetatea Drobeta, loc ce a servit drept punct de trecere intre vest si est timp de secole. Din cetate raman astazi doar ruinele, ziduri ce stau marturie unui trecut glorios.
Tot din Drobeta se poate pleca intr-o expeditie in Parcul Natural Portile de Fier, arie protejata cu o suprafata de peste 115.500 de hectare impartite in 18 rezervatii ce urmaresc interfluviul Dunarii si afluentii acesteia intr-o zona in care natura ramane neatinsa, gazduind sute de specii rare ocrotite prin lege. Biodiversitatea din aceasta zona, linistea, aerul curat si apele limpezi de aici fac din Parcul Natural Portile de Fier unul dintre acele locuri unde cei ce se simt prizonieri ai haosului cotidian isi regasesc libertatea.
Drobeta – Turnu Magurele: 236 km
La o distanta de aproximativ 3 ore si jumatate de condus fata de Drobeta Turnu-Severin se afla Turnu Magurele.
Turnu Magurele, oras situat in judetul Teleorman in apropierea confluentei raului Olt cu Dunarea este un oras plin de bogatii naturale, fiind asezat intre lunca Dunarii si lunca Oltului combinate cu paduri de esenta moale. Aceasta zona este cunoscuta sub numele de Terasa Dunarii sau Terasa Turnu Magurele.
Printre cele mai importante obiective turistice din oras se numara ruinele Cetatii Medievale Turnu Magurele aflate la aproximativ 4 km de oras. In perioada sa de glorie, cetatea Turnu a jucat unul dintre cele mai importante roluri in sistemul defensiv al tarii impotriva invaziilor Imperiului Otoman din vremea domniei lui Mircea cel Batran.
Turnu Magurele – Giurgiu: 128 km
Dinspre Turnu Magurele inspre Giurgiu se ajunge usor, in doar putin peste o ora si jumatate de condus de-a lungul Dunarii. Se recomanda o pauza de o noapte in oras la una dintre numeroasele pensiuni de aici si luarea mesei intr-unul dintre restaurantele cu specific pescaresc.
Giurgiu, port fluvial si punct de frontiera este un oras cosmopolit, deschis si primitor cu turistii din toate zonele tarii sau de peste hotare.
Rezervatia Naturala Cama Dinu Pasarica cu o dimensiune de 2400 de hectare adaposteste una dintre cele mai mari colonii mixte de starci lopatari si cormorani din tara. Intreaga rezervatie se afla intr-o zona de lunca inundabila in care au fost descoperite specii rare de plante acvatice, muschi si ciuperci.
Pentru cateva ore de relaxare in Giurgiu se poate face plaja sau se poate pescui salau, somon, caras sau platica pe insula Mocanu unde se ajunge dupa un drum de doar 5 minute cu bacul. Daca se urmeaza drumul Dunarii pe timp de vara, acestei destinatii merita sa ii fie rezervata cel putin jumatate de zi.
Giurgiu – Calarasi: 190 km
Pe masura ce drumul se apropie de final, in penultima oprire inainte de Galati si Delta Dunarii atmosfera pare sa se schimbe. Situat pe dreapta a bratului Borcea, orasul Calarasi se intinde pe terasa inferioara a Dunarii denumita si terasa Calarasi si se afla la doar 25 km de autostrada Bucuresti – Constanta.
In Calarasi merita facuta o oprire chiar si doar pentru cateva ore pentru a vizita Muzeul Dunarii de Jos, muzeu dedicat bogatei istoriei a acestei zone si a marilor orase care s-au dezvoltat de-a lungul cursului Dunarii.
In muzeu sunt expuse peste 43.000 de piese de arheologie si arta, etnografie si restaurare, conservare, piese istorice, toate piese de patrimoniu de o valoare inestimabila.
Printre expozitiile permanente, cele mai multe sunt dedicate culturilor care au existat in zona Dunarii de Jos, din preistorie si pana in era moderna.
Muzeul poate fi vizitat zilnic intre orele 10:00 si 18:00.
Galati
La capatul traseului ce urmareste Dunarea de la intrarea in tara pana la formarea Deltei se afla Galatiul, oras a carui intreaga cultura si istorie se invarte in jurul identitatii sale ca oras fluvial, cu portul si santierul sau naval considerate cele mai importante obiective din oras.
Galati, orasul celor 3 frontiere se afla la locul de intalnire ale celor 3 provincii de maxima importanta istorica in Romania: Muntenia, Moldova si Dobrogea, fiind un spatiu multicultural bogat in traditie si istorie.
Ajunsi la finalul drumului, nimic nu incheie mai perfect aceasta calatorie prin vastele domenii ale Dunarii decat o plimbare pe faleza Dunarii din Galati, loc ridicat la mare cinste in oras unde se organizeaza multe dintre cele mai importante evenimente in aer liber.
Turistii pot alege sa se cazeze in complexul turistic Briza Dunarii situat intre Galati si Braila pentru a se bucura de cateva zile de liniste, relaxare, plimbari si pescuit sportiv dupa lungul dar frumosul drum parcurs pana in acest punct.