Vacante in valoare de 10 milioane de euro, cumparate in 2016 cu vouchere de vacanta

Sejururile în România cumpărate anul trecut cu vouchere de vacanță au totalizat aproximativ 10 milioane de euro, o sumă de aproape patru ori mai mare față de 2015 și de șase ori mai mare față de 2014. Pentru acest an, Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) estimează o creștere de 38 de ori a sumei, dacă vor fi acordate voucherele de vacanță în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare bugetar.

Anul trecut au fost acordate 1,1 milioane de vouchere de vacanță, potrivit informațiilor primite de ANAT de la Ministerul Finanțeor Publice, un număr de 3,5 ori mai mare față de 2015 și de 5,5 ori mai multe decât în urmă cu doi ani, când au fost date angajaților 207.000 de vouchere de vacanță.

Suma de 10 milioane de euro aferentă vacanțelor cumpărate cu vouchere de vacanță în 2016 a contribuit semnificativ la creșterea turismului intern, ANAT anunțând la finalul sezonului estival un plus de vânzări de 15% prin agențiile de turism. “Anul trecut au fost acordate vouchere de vacanță numai în sistemul privat, instituțiile publice având, în continuare, interdicție pentru acest stimulent salarial. Dacă de la 1 iulie fiecare bugetar va primi vouchere în valoare de 1.450 de lei, și le va și folosi în acest an, valoarea aferentă anului trecut ar putea crește de 38 de ori. Pentru industria turismului vor fi mai mulți bani pentru investiții în creșterea calității seriviilor”, a declarat Alin Burcea, președinte ANAT.

Cele mai multe vouchere au fost folosite anul trecut pentru cumpărarea de sejururi în stațiunile balneare, de litoral și în Delta Dunării, care au avut vânzări mai mari cu 18%, 12%, respectiv 20%, Delta Dunării fiind revelația sezonului în preferințele turiștilor care au petrecut, în medie, trei zile de vacanță.

“Pentru a dinamiza vânzarea prin vouchere de vacanță, ANAT susține eliminarea plafonului de 10% în cazul comisionului agenției de turism, prevăzut în Legea voucherelor de vacanță, prevedere care nu stimulează concurența firească între agenții. Complicațiile tehnice pentru respectarea acestui plafon pe lanțul turoperator-revânzător îngreunează operarea plăților prin vouchere de vacanță, în special la pachetele plătite și cu bani, și vouchere – cazul cel mai des întâlnit”, precizează președintele ANAT.

Vouchere de vacanță au fost introduse pe piața din România în 2009, dar acordarea lor a fost oprită în sistemul public după un an, din cauza crizei economice, și de atunci este restricționată an de an prin act normativ. Legea a fost promovată pentru protejarea stării de sănătate a angajaților și prevede impozite reduse în cazul angajatorilor care oferă bonurile valorice salariaților lor. Un alt scop al legii este creșterea turismului intern, ultima variantă a actului normativ, aprobată în 2015, prevede înlocuirea primelor de vacanță cu care puteau fi cumpărate sejururi externe și erau taxate similar salariului pentru angajator, cu voucherele de vacanță.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*