Ce putem vizita in zona Horezu

Orasul Horezu este asezat in partea centrala a judetului Valcea, aproximativ la jumatatea distantei dintre Ramnicu Valcea si Targu Jiu. Din punct de vedere turistic orasul Horezu atrage anual multi turisti, poate cea mai cunoscuta atractie fiind celebra ceramica de Horezu. Cu toate acestea in zona se pot admira multe alte obiective.

Ceramica de Horezu

Cu timpul ceramica de Horezu a devenit o adevarata marca, zona fiind probabil un lider in crearea ceramicii populare romanesti. Acum mult timp olarii din zona lucrau aceste vase pentru a se putea intretine, ele fiind vandute la balciuri in schimbul alimentelor necesare intr-o gospodarie, dar in zilele noastre zona atrage o multime de vizitatori.

Turistii pot vedea la lucru unii dintre cei mai mari mesteri olari din Romania, putand chiar lua parte la procesul de modelare si vopsire a vaselor. Un simbol dominant in picturile vaselor de Horezu este cocosul, dar se intalnesc si alte desene cum ar fi serpii, oamenii, copacii sau pestii. Culorile care se folosesc cel mai des sunt rosul si galbenul.

Manastirea Horezu

Manastirea Horezu (Manastirea Hurezi) a fost construita intre anii 1690 – 1693 in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu si este declarata monument istoric, fiind inclusa in Patrimoniul UNESCO inca din anul 1993.

Ansamblul cuprinde manastirea, biserica Bolnitei, schitul Sfintii Apostoli si Schitul Sfantul Stefan. Numele manastirii vine de la huhurezi, o specie de pasari de noapte. Legenda spune ca mesterii care au luat parte la construirea manastirii, de teama turcilor, erau nevoiti sa munceasca numai pe timpul noptii cand aceste pasari cantau.

Initial manastirea a fost numai de calugari, dar incepand cu anul 1872 manastirea a devenit de maici.

Cheile Oltetului si Pestera Polovragi

Chiar daca Cheile Oltetului si Pestera Polovragi sunt situate in judetul Gorj, aceasta arie protejata se afla la numai 23 de km de orasul Horezu.

Aria naturala se afla in Muntii Capatanii din Carpatii Meridionali si se afla pe teritoriul administrativ al comunei Polovragi. La Cheile Oltetului si la Pestera Polovragi si poate ajunge de pe DN 67, care leaga orasul Ramnicu Valcea de Targu Jiu. De la drumul national se mai merge aproximativ 2 km pana in Comuna Polovragi.

Pestera Polovragi este situata la aproximativ 200 de metri de la intrarea pe Cheile Oltetului, lungimea totala a pesterii fiind de aproximativ 10 km. Pestera se afla in imediata apropiere a drumului forestier si este una din pesterile mari ale Romaniei, situandu-se pe locul 5 ca lungime. Cu toate acestea numai o portiune de 900 m este destinata turistilor, restul pesterii neavand curent electric.

Primii 400 de metri ai pesterii sunt cei mai accesibili si ofera turistilor cele mai multe semne ale prezentei oamenilor, pestera servind de-a lungul timpului ca adapost pentru localnici. Legendele spun ca aici se adapostea si conducatorul dacilor, marele Zamolxis. Tronul acestuia se afla si astazi in pestera si este locul cel mai sacru.

Este recomandat ca cei care viziteaza pestera in timpul verii sa-si ia cu ei o bluza deoarece in interior este destul de frig, temperatura fiind de aproximativ 9 grade.

Pestera Muierii (Pestera Muierilor)

Pestera Muierii se afla foarte aproape de Pestera Polovragi, mai exact pe teritoriul comunei Baia de Fier. Aceasta a adapostit in timpul razboaielor, atunci cand barbatii erau plecati la lupta, foarte multi copii si femei, de unde i se trage si numele.

Este prima pestera electrificata din Romania, are o lungime de aproximativ 7 km dispusa in 4 niveluri. Etajul amenajat pentru turisti are o lungime de 570 m, iar principalele atractii sunt Domul Mic, Sala Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare, Cascadele impietrite.

In Galeria Ursilor s-a descoperit un adevarat cimitir de resturi ale animalelor: ursi, hiene, lei, vulpi sau lupi. In anul 1952 s-au descoperit fragmentele de craniu apartinand unei femei, fragmente care au fost datate ca avand o vechime de aproximativ 30.000 de ani.

Cazare

Pensiunea Vasilescu

Pensiunea este situata intr-un cadru extrem de pitoresc, foarte aproape de centrul orasului, fiind locul unde va puteti relaxa intr-un concediu de neuitat.

Pret: 70 lei/camera. Pretul este valabil pentru weekendul 4 – 5 aprilie 2015.

Pensiunea Ioana

Pensiunea este amplasata pe malul raului Ursani, la poalele muntilor Capatanii, fiind inconjurata de multa verdeata si culoare. Pensiunea ofera toate conditiile de cazare pentru petrecerea unei vacante departe de zgomotul si agitatia cotidiana.

Pret: 80 lei/camera. Pretul este valabil pentru weekendul 4 – 5 aprilie 2015.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*