Poate ca Romania nu a fost binecuvantata cu bogatii exotice precum deserturi misterioase, tinuturi inghetate sau jungle amazoniene. Are in schimb suficiente bogatii naturale cu care sa se mandreasca si care sa merite oricand o deplasare atunci cand simti nevoia sa evadezi din cotidian. Iti doresti jungla? Ei bine, ai si jungla, raportata la o scara mai mica. Sau mai bine-zis, o mica “jungla” a Europei: Padurea Letea din Delta Dunarii.
Intreaga Delta a Dunarii este frumoasa, insa Padurea Letea pare ca a adunat toate minunile naturii si toate raritatile Europei. Aici este una dintre putinele zone din Europa in care cresc liane, infasurate pe stejari seculari (brumarii sau pufosi), frasini, arini, tei si plopi argintii; unul din putinele locuri europene in care mai vezi cai salbatici zburdand in voie si unul din putinele locuri binecuvantate cu dune de nisip.
Padurea Letea, pe drept cuvant numita “mica jungla” a Europei, gazduieste peste 120 de specii de pasari si 500 de specii de plante. Poti sa descoperi toate aceste minunatii daca ajungi in Delta, inchiriezi o ambarcatiune (“la pachet” cu ghidul localnic) si aluneci pe canale pana la Padurea Letea. Vei fi de-a dreptul impresionat de pasarile minunate pe care le vei intalni: lisite, lebede, pelicani si rate salbatice. Toate iti vor aminti ca ai pasit intr-un colt de Rai, care culmineaza cu momentul in care pasesti pentru prima data in Padurea Letea. Trunchiuri de copaci contorsionate spre apa, liane care atarna printre ramurile copacilor, vita salbatica, plante mediteraneene care s-au adaptat minunat la mediu si care ofera acel aer tropical pe care il simti de la prima intalnire cu padurea. Pe masura ce mergi, plutind parca prin nori, ai sa intalnesti dune albe de nisip fin, care te ispitesc sa te lasi prada dorintei de a te intinde peste ele, la soare. Pentru turistii mai pretentiosi, au fost amenajate ici-colo cateva bancute de lemn pentru odihna si desfatare.
Totul este spectaculos si pare ca o intoarcere in timp, pentru ca greu iti vine sa crezi ca mai exista asa ceva in Romania secolului XXI. Un peisaj desprins parca dintr-o lume fantastica. Cateva ore “pierdute” in aceasta padure virgina vor face cat o mie de vieti, pentru ca aici vei trai poate cele mai frumoase experiente din Delta Dunarii. Si suntem siguri ca iti vei dori sa te intorci.
Cum ajungi la Padurea Letea
Cea mai veche rezervatie naturala din Romania, Padurea Letea, si cea mai nordica padure subtropicala din Europa, se intinde pe o suprafata de peste 5000 de hectare, mai mult de jumatate fiind declarata zona strict protejata (in 1938). In interiorul ei traiesc in libertate aproape 2000 de cai salbatici, vipere, vulturi codalbi, caprioare, caini enoti, mistreti, sacali, fazani si multe, multe specii de pasari si animale. Nu este o intindere nesfarsita de padure, ci mai degraba formata din mai multe benzi de padure, cunoscute sub diferite denumiri: Hasmasul Mare, Schiopul, Crusina sau Tarla Popii.
Padurea Letea este situata in comuna C. A. Rosetti din judetul Tulcea, langa satul Letea. Micutul sat cu 500 de locuitori, majoritatea dintre ei “haholi” (ucraineni), se afla la 23 de kilometri distanta de orasul Sulina. Cel mai bine ajungi in Padurea Letea prin satul cu acelasi nume sau prin Sulina (de unde poti sa iei o barca cu motor). Iar la Sulina poti ajunge doar pe apa, cu o cursa “rapida”, un catamaran sau un “pasager”, cum numesc localnicii cel mai incet mijloc de transport pe apa (cu care faci patru ore, timp mai mult decat suficient sa fotografiezi tot ce intalnesti in jur).
Unde poti sa te cazezi
Pensiunea Marina****, Sulina
Locatia de 4* este situata pe malul drept al bratului Sulina, chiar pe faleza. Pensiunea ofera turistilor 22 de spatii de cazare confortabile, amenajate modern si dotate cu toate facilitatile necesare petrecerii unor clipe de neuitat in Delta Dunarii: baie proprie cu dus sau cada, uscator de par, aer conditionat, apa calda/caldura de la centrala proprie, frigider, TV prin cablu, telefon, internet wireless, fierbator de apa. In incinta pensiunii exista un living cu TV LED, sistem home-cinema, terasa cu vedere panoramica asupra deltei, spatiu de joaca pentru copii, zona de relaxare si barbeque.
Tarif*: 200 de lei camera dubla/noapte (fara masa inclusa)
Casa de Vacanta pentru Tineri Sulina
Casuta de vacanta are 3 camere (doua dintre ele semidecomandate si una decomandata) dotate cu pat matrimonial king-size, aer conditionat, TV cablu/satelit, baie comuna. Locatia dispune de un living, terasa de vara, bucatarie si sala de mese – toate la parter, puse la dispozitia turistilor.
Tarif*: 90 de lei camera dubla/noapte (fara masa)