Paradisul exotic, scufundat in Dunare – insula Ada Kaleh

Până la intrarea în România, la Cazane, Dunărea parcurge un traseu lin. Acolo întâlnea bariere naturale care împiedicau navigația. În secolul al XIX-lea, în acea zonă exista o categorie de navigatori, piloții de cataracte, oameni care știau să treacă navele în siguranță.

După traversarea Cazanelor urma Orșova și altarul zeilor, insula Ada Kaleh. Herodot o descria ca fiind acoperită de viță de vie și măslini. Rând pe rând, insula a fost stăpânită de geto-daci, romani, turci, austrieci, români.

Populația era formată în majoritate din turci. Acolo își găsise refugiul Miskin Baba, ultimul descendent al unei familii regale uzbece. El spunea că în vis a primit porunca profetului Mohamed de a se stabili acolo și de a deveni un model pentru oameni.

Pe insulă existau multe case dotate cu instalații de încălzit. În fiecare casă exista o baie. Curțile și grădinile erau pline cu legume, pomi fructiferi și smochini exotici. Insula era o oază de climat subtropical, mediteranean.

La rang de onoare se aflau cafeaua la nisip, braga, halvița, baclavalele și țigările. Insula avea o școală, un dispensar, o moschee și o biserică pentru creștini. La moscheea din Ada Kaleh a existat cel mai mare covor dintr-o moschee din România.

Dimensiunile lui erau uriașe, avea o greutate de 480 de kilograme și, în prezent, este expus la o geamie din Constanța. Fusese un dar pe care sultanul Abdul Hamid al II-lea îl dăruise locuitorilor insulei.

Regele Carol al II-lea îi scutise pe locuitorii de pe insulă de taxe aferente tutunului. Acolo se fabricau celebrele țigări Cabinet care rivalizau cu havanele cubaneze.

În comunism a început drama locuitorilor. În anul 1971, moscheea cu două minarete a fost minată. Când Dunărea are un nivel scăzut, vârfurile minaretelor ies din apă. Bogătașii de pe insulă au fost deportați în Bărăgan sau închiși în închisori.

Insula Ada Kaleh a dus cu ea în adâncuri multe secrete și mistere. Carol al II-lea și Nicolae Iorga au vizitat insula inopinat. Regele a fost servit cu cafea la nisip pe care a băut-o dintr-o ceașcă din care băuse tatăl său, regele Ferdinand. Peste 50000 de turiști vizitau insula atrași de alviță, rahat, halva, acadele, dulceață de smochine și trandafiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*