Saschiz – satul din Transilvania care pare rupt din Rai

Saschiz – satul din Transilvania care pare rupt din Rai

Fiecare dintre noi isi imagineaza Raiul dupa cum ii place sa traiasca. Unii il vad precum o mare intinsa de nori albi si pufosi, altii il vad in mii de culori, reprezentand toate dorintele neimplinite pe pamant. Dar daca Raiul este un simplu sat asezat intr-o vale inverzita in care se aud doar gazele, presarat cu biserici, cetati si privelisti neinchipuite? Am putea crede atunci ca Raiul s-a nascut la Saschiz.

Micuta comuna Saschiz aflata la poalele unor dealuri impadurite din judetul Mures abunda de istorie, cultura si traditie mureseana; aerul medieval simtindu-se inca la Saschiz. Inca de la inceput comuna s-a dezvoltat insa destul de repede, spun istoricii, Saschiz-ul fiind cunoscut drept un oras cu multe bresle – cizmari, olari, zugravi, tamplari – celebru pentru ceramica sa, smaltuita de obicei in verde.

Comuna era pe vremuri una dintre cele mai bogate localitati sasesti: la acea vreme existau deja scoli, un spital, o baie comunala si judecatorie. In prezent, comuna are putin peste 2.000 de locuitori, din care aproape 70 sunt sasi, majoritatea persoane in varsta.

Cetatea medievala Saschiz

Pana in urma cu cativa ani, nu auzise nimeni de ”castelul de la Saschiz”. Vechea cetate medievala, construita in secolul XIV, fusese data uitarii, fiind acoperita de pomi si buruieni precum castelul din ”Frumoasa din Padurea Adormita”. Amplasata pe culmea unui deal aflat la doi kilometri departare de vatra satului Saschiz, astazi n-au mai ramas din ea decat niste ruine, dar povestea ei o poti afla de la centrul de informare turistica din apropiere.

Zidurile de altadata ale cetatii taranesti, inalte de aproape noua metri, precum si cele sase turnuri, fusesera ridicate cu scopul de a apara de navalitori populatia orasului si a celor sase comune alaturate. Numele turnurilor de aparare de altadata dezvaluie cat de bine era organizata comunitatea acelor vremuri: Turnul Scoalei, Turnul Voievodal,Turnul Munitiei, Turnul Preotului, Turnul Portii si Turnul de Paza. In anul 1999, cetatea de la Saschiz a intrat in patrimoniul UNESCO. De altfel, aproape toate casele din Saschiz, precum si biserica evanghelica fortificata, sunt trecute in patrimoniul UNESCO.

Biserica evanghelica fortificata

Biserica evanghelica din Saschiz a fost construita la sfarsitul secolului XV (1496) de catre colonistii sasi. Din exterior seamana cu un bastion, datorita zidurilor de piatra si caramida care o inconjoara. Merita sa o vizitezi si in interior, chiar daca poarta este incuiata: suna la numarul de telefon afisat chiar la poarta, iar cineva va veni imediat sa o descuie (toate bisericile fortificate sunt incuiate, de regula). Asa vei putea admira orga adusa din Brasov la 1788 si podul fortificat. Turnul bisericii fortificate seamana cu Turnul cu ceas din Cetatea Sighisoarei, pentru ca au fost construite in aceeasi perioada; nu veti putea sa-l vizitati totusi pe interior, pentru ca turnul se afla intr-o stare avansata de deteriorare.

Cum ajungi la Saschiz

Comuna Saschiz se afla la 20 de kilometri de municipiul Sighisoara (intre Brasov si Sighisoara) si poti ajunge la ea cu masina pe drumul european E60. Se poate ajunge insa si cu trenul, pe care-l iei tot pana la Sighisoara; de acolo exista microbuze care asigura curse regulate pana in Saschiz.

Unde te poti caza

Pensiunea Cartref***

Pensiunea Cartref (in Tara Galilor, de unde provin cei doi proprietari, ”cartref” inseamna ”casa primitoare”) este amenajata intr-o veche casa saseasca din 1909, care a fost renovata in 2008 in stil baroc sasesc. Proprietarii au pastrat – acolo unde a fost posibil – tamplaria si incuietorile originale, grinzile si elementele de constructie si arhitectura, dar si o parte din mobilierul vechi de 100 de ani. Casuta are sase camere duble – patru cu vedere la strada si la cetatea taraneasca, iar doua cu vedere in curtea pensiunii. Fiecare camera are TV prin cablu, grup sanitar propriu si internet wireless. Farmecul il ofera insa cele doua sali din pivnita, in care puteti sa va relaxati sau sa serviti masa. Este bine sa stiti insa ca pensiunea este deschisa in perioada 1 martie – 1 octombrie.

Nu trebuie sa ratezi

Celebrele dulceturi de Saschiz, preparate din ingrediente mai putin obisnuite romanului de rand: rubarba sau lapte, din care se obtine celebrul ”dulce de leche”. De sute de ani, sasoaicele fac nu doar dulceata din rubarba, ci si compot sau chiar…ciorba. Extrem de bune si de parfumate sunt insa si dulceturile de zmeura, fragi si capsuni – englezii, nemtii, italienii si americanii sunt innebuniti dupa ele.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.