Top 5 manastiri din Moldova pe care trebuie sa le vizitati

Top 5 manastiri din Moldova pe care trebuie sa le vizitati

O sa incepem aceasta invitatie nu cu sintagma „daca ajungi prin nordul Moldovei”, ci „trebuie sa ajungi in nordul Moldovei”. O zona aflata in topul preferintelor turistilor straini, in principal datorita manastirilor ei unice, nu-ti poate ramane indiferenta. Trebuie sa vezi cu ochii tai de ce „albastrul de Voronet” nu poate fi nici macar explicat in vreo alta limba, daramite reprodus ca si culoare! Si trebuie sa simti pe pielea ta linistea care te-ncearca atunci cand intri intr-una din aceste manastiri, o senzatie pe care nu o vei regasi in alta parte.

Cel mai bine ar fi sa faci o excursie in zona cu masina personala – drumul este foarte bun (intre noi fie vorba, este unul dintre cele mai bune drumuri din Romania, desi a fost construit cu multi ani in urma).

Credem ca ti-am starnit suficient de mult interesul incat sa te facem sa treci la pasul doi: noteaza-ti ce nu trebuie sa ratezi in timpul excursiei tale in nordul Moldovei.

Manastirea Voronet

Construita de Stefan cel Mare la 1488, Manastirea Voronet (sau „Capela Sixtina a Estului”, cum i se mai spune) este, poate, cel mai cunoscut lacas de cult din Romania. Monumentul monahal a fost construit in mai putin de patru luni, spun cronicile, pe malul unui rau, la patru kilometri de orasul Gura Humorului. Numarul mare de picturi care o infrumuseteaza au inclus-o pe lista monumentelor de arhitectura din patrimoniul UNESCO. Naosul gazduieste un tablou al intemeietorului sau, iar in interiorul manastirii puteti admira picturi ale celor mai importante scene biblice: Cina cea de Taina, Spalarea Picioarelor sau Ciclul Patimilor. Curtea exterioara a Manastirii Voronet poate fi considerata o zona destinata meditatiei interioare; va puteti plimba cat doriti pe aleile linistite si frumos ingrijite de maici. Si daca doriti o cazare mai ieftina, chiliile manastirii va stau oricand la dispozitie.

Hram: Sf. Mare Mucenic Gheorghe
Locatie: Strada Voronet nr. 166, Gura Humorului, judetul Suceava (accesul se face din Gura Humorului in Voronet, pe DJ177D)
Tarif: 5 lei/adulti; 10 lei taxa pentru fotografierea exterioara (filmarea/fotografierea interioara este interzisa)

Manastirea Humor

Era anul 1530 cand marele patron Toader Bubuiog (casatorit cu Anastasia, fiica unui mare nobil de la curtea lui Stefan cel Mare, cancelarul Ioan Tautu) a inceput sa construiasca lacasul de cult de pe raul Humor. Mai tarziu, in jurul bisericii s-a format si satul care i-a dat numele: Manastirea Humorului. In secolele care au urmat, manastirea a fost renovata de cateva ori; zidul din jurul ei, precum si turnul de supraveghere (Manastirea Humor fiind una dintre putinele pentru care nu s-a prevazut constructia initiala a unui turn) au fost construite la 1641 de Vasile Lupu. Frescele sunt bine pastrate si astazi, in special cele de pe fatada de sud, care i-au adus, de altfel, si faima in strainatate.
Daca nu doriti sa popositi pentru o noapte sau doua intr-una dintre chiliile manastirii, la Gura Humorului veti gasi cu siguranta oferte de cazare care sa va satisfaca pretentiile.

Hram: Adormirea Maicii Domnului
Locatie: comuna Manastirea Humorului, judetul Suceava
Tarif: 5 lei/adulti; 10 lei taxa pentru fotografierea exterioara (filmarea/fotografierea interioara este interzisa)

Manastirea Moldovita

Ctitorita de Domnitorul Petru Rares la 1532, dar pictata cinci ani mai tarziu, Manastirea Moldovita pastreaza si astazi frescele acelor vremuri, fiind de altfel cel mai bine conservate dintre toate picturile manastirilor din nordul Moldovei (in special fatadele de sud si de est). Cele 105 nise pictate (fiecare cu un inger) de sub stresini arata cat de frumos erau decorate, cu sute de ani in urma, bisericile si manastirile. O alta caracteristica a acestei manastiri este pridvorul (exonartexul) cu cele trei bolti, amplasat in zona de vest a lacasului de cult. Dupa bunul obicei al ctitorilor de manastiri, si aceasta a fost ridicata initial pe malul unui rau, Moldovita, insa nu se stie din ce motive a fost distrusa la inceputul secolului XVI si reconstruita ulterior.
Culoarea specifica Manastirii Moldovita este galbenul.

Hram: Buna Vestire
Locatie: satul Vatra Moldovitei, judetul Suceava (la 27 km distanta de Campulung Moldovenesc)
Tarif: 5 lei/adulti; 10 lei taxa pentru fotografierea exterioara (filmarea/fotografierea interioara este interzisa)

Manastirea Sucevita

Aflata la 19 km sud – vest de orasul Radauti, Manastirea Sucevita poarta cu ea o frumoasa legenda, care spune ca o femeie a carat in acest loc, timp de 30 de ani, piatra necesara construirii unei manastiri. Era o forma de pedeapsa prin care femeia trebuia sa-si spele pacatele. Istoricii spun insa ca manastirea a fost ridicata in 1583, pe vremea voievodului Petru Schiopul, si a fost construita de Irimia, Simion si Gheorghe Movila. Picturile manastirii – care reprezinta principala atractie a turistilor romani si straini – au fost realizate mult mai tarziu, in 1595. Iar peretii masivi din jurul Manastirii Sucevita (fiecare cu o lungime de aproape 100 de metri, trei metri latime si peste sase metri inaltime) au fost construiti dupa 1595, pe vremea domniei lui Ieremia Movila.

Hram: Invierea Domnului, Schimbarea la Fata
Locatie: comuna Sucevita, judetul Suceava
Tarif: 5 lei/adulti; 10 lei taxa pentru fotografierea exterioara (filmarea/fotografierea interioara este interzisa)

Manastirea Putna

Numita de poetul Mihai Eminescu „Ierusalimul Neamului Romanesc”, Manastirea Putna este ctitorita de Stefan cel Mare in perioada 1466 – 1469, insa turnul de la intrare si fortificatiile au fost ridicate la 1481. Distrusa de un incendiu la doar trei ani de la ridicarea ei, manastirea de calugari a fost reconstruita si distrusa, din nou, in 1653, de catre ginerele lui Vasile Lupu, Timus Hmelnitchi. Succesorii lui Vasile Lupu au reconstruit manastirea intre 1653 si 1662, care s-a pastrat pana in ziua de azi.
Una dintre caracteristicile lacasului o reprezinta turla cu doua etaje, care difera de cele traditionale. In incinta manastirii puteti vizita mormantul lui Stefan cel Mare, Domnitorul Moldovei.

Hram: Adormirea Maicii Domnului
Locatie: comuna Putna, judetul Suceava (la 22 km nord – vest de Radauti)
Tarif: Intrarea este libera; exista insa o taxa foto, de 10 lei

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.