Un traseu de 3 zile prin Maramures

Un traseu de 3 zile prin Maramures

Pentru a descoperi tot ceea ce are de oferit superba zona a Maramuresului, cu frumusetile sale naturale greu de descris in cuvinte si bogatul patrimoniu cultural istoric, este nevoie poate de o viata intreaga. Pentru cei care au la dispozitie doar un weekend, un traseu prin Maramures poate insemna inceputul unei frumoase legaturi sentimentale cu aceasta zona ce indeamna la reintoarcere catre traditii.

Ziua 1 in Maramures

A. Baia Mare

Exista numeroase motive pentru a incepe un traseu prin Maramures din Baia Mare, iar faptul ca orasul acesta este capitala de judet este doar unul dintre ele. Orasul este unul plin de obiective turistice de o diversitate si o bogatie culturala ce captiveaza vizitatorii si ii poate tine ocupati ore intregi. Avand doar o zi la dispozitie, se recomanda o prima oprire la Turnul Sfantului Stefan din care panorama intregului oras este una de poveste.

Turnul Sfantului Stefan

  • Locatie: intre strazile Crisan si 1 Mai

Inalt de 40 de metri, turnul este ultima ramasita a unei biserici construita in stil gotic. Cu trei scari de piatra ce duc catre varf, turnul cu ceas este simbolul orasului Baia Mare si adaposteste doua clopote, fiecare dintre peretii sai deosebindu-se prin blazoane sau basoreliefuri.

Piata Libertatii

Piata Libertatii este centrul vechi al orasului, un loc ideal pentru o scurta plimbare inainte de a lua masa de pranz intr-unul dintre restaurantele cu specific din zona. Zona centrului istoric a orasului cuprinde peste 20 dintre cele mai vechi cladiri, construite incepand cu secolul XV.

Bastionul Macelarilor

  • Locatie: Piata Izvoarelor

O ultima oprire inainte de a parasi orasul Baia Mare catre zone mai indepartate ale Maramuresului este Bastionul Macelarilor sau Turnul din Munti, constructie ce dateaza din secolul XIV si ultimul turn medieval al orasului ramas dintre cele 7 care pazeau in trecut Baia Mare. Turnul gazduieste numeroase ateliere si workshop-uri pe toata perioada calda, dar si festivaluri de film sau targuri.

B. Baia Mare – Lacul Firiza: 10 km

Lacul de acumulare Firiza obisnuia sa fie considerat o localitate la marginea orasului Baia Mare, insa aceasta a devenit treptat un cartier al orasului. Barajul Firiza alimenteaza orasul Baia Mare si are un lac de acumulare cu o lungime de 3 km si o latime de 1 km ce ofera un peisaj superb, total diferit de atmosfera unei plimbari prin oras. Aici se pot petrece cateva clipe de relaxare si se pot face o serie de poze superbe inainte de pornirea la drum catre locul de cazare la sfarsitul primei zile de explorare a Maramuresului.

C. Baia Mare – Barsana: 66 km

Zona manastirii Barsana este una dintre zonele reprezentative pentru intregul Maramures. Aici, constructiile de lemn se armonizeaza perfect cu natura iar manastirile par rupte la propriu dintr-un colt de rai.

Se recomanda cazarea in zona Barsanei, aceasta fiind un punct din care se poate ajunge cu usurinta la numeroase dintre cele mai reprezentative obiective turistice din zona Maramuresului.

Optiuni de cazare (2 nopti):

  • Gazduire la manastire, pentru o experienta autentica, greu de descris. Preturile pentru gazduirea la manastire sunt simbolice, fiind de aproximativ 10 lei de persoana in camere comune de pana la 30 de paturi. La manastiri, optiunea de gazduire este disponibila in general doar in lunile de vara.
  • Pensiuni. Numeroasele pensiuni din zona ofera turistilor experienta autentica maramureseana, cautand sa pastreze cat mai indeaproape atmosfera, cultura locala si bucataria traditionala in conditii de cazare moderne si confortabile.
  • Hoteluri. Acestea sunt destinate pentru cei care prefera optiunile de cazare de lux din Maramures.

Ziua 2 in Maramures

Manastirea Barsana

  • Locatie: iesirea din satul Barsana

Dupa o noapte odihnitoare la una dintre optiunile de cazare alese in Barsana, prima parte a zilei a 2-a merita dedicata pe deplin unei vizite la Manastirea Barsana, simbol al crestinismului ortodox din Romania si un superb exemplu de arhitectura ecleziastica. Sub forma de ansamblu monahal, manastirea este construita din lemn, iar cel mai inalt punct este turnul cu clopotnita (57 m). In cadrul manastirii sunt amenajate diverse muzee, fiecare cu taxa proprie (sumele sunt modice, aproximativ 2 lei/adult), iar pentru fotografii se plateste o taxa in plus.

D. Barsana – Sighetu Marmatiei: 20km

Memorialul Durerii (Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei)

  • Locatie: Centrul Istoric, Strada Corneliu Coposu, nr. 4

Aceasta parte intunecata a istoriei ce nu se aplica doar acestei zone, ci intregii tari, nu trebuie uitata. Vizitarea muzeului memorial din Sighet reprezinta o experienta profunda, intensa, insa adesea cele mai dureroase lectii ale istoriei sunt cele ce nu trebuie uitate. Deschis in 1993, muzeul prezinta intr-o lumina obiectiva teme ale represiunii comuniste.

  • Program de vizita vara (aprilie – octombrie): Luni – Duminica: 9:30 – 18:30
  • Program de vizita iarna (octombrie – aprilie): Marti – Duminica: 9:30 – 16:30, Luni: Inchis

Preturi:

  • Pret bilet: 6 lei adulti, 3 lei elevi/studenti
  • Taxa de fotografie: 3 lei
  • Taxa de filmare: 15 lei

E. Sighetu Marmatiei – Sapanta: 19 km

Cimitirul Vesel

Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice nu doar din Maramures ci din intreaga Romanie, Cimitirul Vesel aduce anual numere impresionante de turisti din intreaga lume. Motivul este modul inedit in care moartea este tratata in acest cimitir. Persoanele plecate dintre cei dragi sunt sarbatorite intr-un mod “vesel”, usor umoristic, cu cruci viu colorate pe al caror lemn sunt pictate reprezentatii naive ale celor care odihnesc pe acel loc. Pe multe dintre cruci, viata si motivul mortii celor ce odihnesc aici sunt descrise in versuri simple ce demonstreaza capacitatea unica a romanului de a face haz de necaz.

F. Sapanta – Barsana: 38km

Ziua 3 in Maramures

G. Barsana – Statiunea Borsa: 62 km

Ultima zi in Maramures merita sa fie dedicata naturii superbe din zona iar cel mai potrivit loc pentru relaxare inainte de plecare acasa, inapoi la ritmul haotic al vietii de zi cu zi, este Statiunea Borsa, aflata la 62 km de Barsana. Dupa un mic dejun la pensiune sau la locul de cazare, drumul poate fi parcurs cu masina in aproximativ o ora.

Din Borsa, turistii pot ajunge la Cascada Cailor prin doua metode, fie pe traseul marcat ce dureaza in jur de o ora si jumatate pe potecuta, prin padure, fie cu telescaunul ce opereaza si pe perioada de vara, cand partia nu este folosita.

Primul telescaun urca la ora 9:00 iar ultimul la ora 17:00 cu un tarif de 8 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii. Din varful partiei pana la Cascada Cailor, de unde incepe si rezervatia naturala a Muntilor Rodnei, drumul este un coboras prin padure.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.