„Avem angajaţi filipinezi în restaurant, în bucătărie sau cameriste, urmează să mai aducem şi alţi filipinezi, pentru că am ajuns la concluzia că românii nu îşi mai doresc să muncească. Un motiv ar putea fi faptul că au prins gustul Occidentului, poate că acolo unde pleacă simt că munca lor este valorizată“, a spus Radu Fluture, director de cazare la Teleferic Grand Hotel din Poiana Braşov cu 127 de camere. În prezent, 22 dintre cei 140 de angajaţi ai hotelului sunt filipinezi, iar planul managementului hotelului este de a ajunge în următoarea perioadă la 60 de angajaţi de origine filipineză.
„Ei sunt mai dedicaţi şi pleacă din ţara lor pentru că o parte din carieră şi-au petrecut-o fie pe vase de croazieră, fie în Emiratele Arabe, unde lucrau câte 18-19 ore pe zi“, a mai spus Radu Fluture.
Angajaţii din hoteluri şi restaurante din România au fost, istoric, cel mai prost plătiţi angajaţi din economie, iar mulţi dintre românii care ocupau aceste poziţii au renunţat la locul de muncă fie pentru a se angaja într-o fabrică (având în vedere că în centrul şi vestul ţării s-a dezvoltat producţia de componente auto), fie pentru a lucra în străinătate, pe salarii de 6 -7 ori mai mari.
Anul trecut, spre exemplu, un angajat din setcorul hoteluri şi restaurante din România a câştigat, în medie, 380 de euro brut pe lună (adică 275 de euro net), cu aproape 70% sub salariul mediu înregistrat la nivel naţional. Comparativ însă cu salariile obţinute în Filipine sau în Nepal, câştigul mediu din acest sector în România este semnificativ mai mare.
În 2014, spre exemplu, salariul mediu al unui angajat din Filipine a fost în valoare de circa 135 de euro brut pe lună, de aproape trei ori mai mic decât salariul mediu din industria hotelieră din România şi de 5 ori mai mic faţă de salariul unui român plătit la nivelul salariului mediu.
Pe de altă parte, procesul de recrutare a filipinezilor nu este uşor, potrivit reprezentantului Teleferic. Spre exemplu, recrutarea unui singur filipinez poate dura între trei şi şase luni.
„Nu avem o ambasadă a Filipine în România, iar acest lucru ne îngreunează recrutarea. Colaborăm cu o agenţie de recrutare de acolo şi avem oamenii noştri care susţin interviurile“, a mai spus Radu Fluture. Teleferic Grand Hotel are în prezent 127 de camere şi apartamente cu o capacitate totală de 260 de locuri de cazare, două restaurante cu capacitate de 400 de locuri, patru săli de conferinţe cu 300 de locuri, un centru SPA, o grădiniţă şi o parcare de circa 120 de locuri.
Un alt hotel din Poiana Braşov care preferă angajaţi străini în detrimentul românilor este Aurelius, parte din lanţul hotelier Împăratul Romanilor. În cadrul acestuia este angajat personal din Nepal.
„Şi în România apar situaţii în care este nevoie de forţă de muncă ieftină. Astfel, angajatorii caută personal nu doar din Filipine, dar şi în China, India sau Pakistan. Filipine este cunoscută pentru că are vorbitori de limbă engleză, ceea ce se caută la noi, dar şi forţa de muncă mai ieftină“, a spus Sorin Faur, HR coordinator al firmei de audit şi consultanţă fiscală BDO pentru regiunea Europa de Est şi Balcani.
În ceea ce priveşte fluctuaţia de personal în industria hotelieră, Radu Fluture de la Teleferic Grand Hotel spune că acesta este un fenomen răspândit în toată România, nu doar în Poiana Braşov.
„Avem o rată ridicată a fluctuaţiei de personal. Poiana Braşov este o locaţie ciudată din acest punct de vedere, unde dacă îţi permiţi să-i spui angajatului că trebuie să îşi facă treaba, acesta pleacă. Acest lucru se întâmplă mai nou peste tot în România, cu cine vorbim ne spune acelaşi lucru“, a precizat Radu Fluture.
Mai mult, românii care lucrează în astfel de destinaţii preferă să lucreze în perioada în care fluxul de turişti este mai mare, iar ei pot câştiga pe lângă salariul fix şi bacşiş.
„Aici vin cei care nu au de lucru în altă parte sau pentru că nu îi caută nimeni. Este tentant pentru un ospătar să stea aici în sezon, vara sau iarna când primeşte bacşiş, iar în perioada conferinţelor, când este o altă tipologie de oaspeţi, să plece“, a mai spus Radu Fluture.
Printre beneficiile pe care le primesc angajaţii Teleferic se numără cazare, masă şi asigurare la o clinică privată.
Poiana Braşov este una dintre cele mai căutate staţiuni montane pe perioada iernii, alături de Sinaia, Buşteni sau Predeal, dar şi una dintre cele mai scumpe. Printre cele mai importante hoteluri din Poiana Braşov sunt Aurelius, Alpin Resort Hotel, dar şi hotelurile omului de afaceri George Copos, proprietarul Ana Hotels, care deţine aici unităţile Sport şi Bradul, dar şi Ana Teleferic, care se ocupă de instalaţiile de teleferic.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.03.2017