Informatii privind transportul bagajelor in avion

Informatii privind transportul bagajelor in avion

Ca pasager al unei companii aeriene aveti dreptul sa transportati gratuit o anumita cantitate de bagaje.
Fiecare companie aeriana are propriile reguli privind transportul bagajelor, de aceea este bine sa va informati inainte de inceperea calatoriei asupra acestor reguli.

In general este permis transportul unei genti de dimensiuni mici (maxim 158 cm suma celor 3 dimensiuni) in cabina si una sau doua genti la cala.

Cantitatea de bagaje acceptata la cala difera si in functie de ruta pe care calatoriti (Europa, Asia, SUA, etc). Mai jos sunt prezentate cateva informatii utile legate de bagajul de mana si cel de cala.

Bagajul transportat la cala

In general se recomanda utilizarea unor genti rezistente. Etichetele vechi de pe bagaje se vor dezlipi pentru a nu se produce incurcaturi / intarzieri in timpul noii calatorii.

Nu este recomandat sa transportati obiecte fragile sau valoroase la cala. Daca nu aveti de ales, asigurati-va ca ati impachetat corespunzator acest obiecte fragile (protectie pentru umiditate sau pentru socuri).

Este foarte important sa plasati etichete cu numele, adresa permanenta si telefonul dvs, atat in interiorul gentilor cat si in exterior. Companiile aeriene pun la dispozitie astfel de etichete la ghiseele de check in din aeroport.

In unele aeroporturi exista posibilitatea impachetarii bagajelor de cala intr-o folie de plastic menita sa le protejeze contra umiditatii.

Dupa prezentarea la ghiseul de imbarcare se face si inregistrarea bagajelor de cala, pe acestea se va lipi o eticheta ce contine un cod de bare, greutatea totala a gentii/gentilor, detsinatia finala si numarul zborului. Pasagerului i se inmaneaza o copie a acestei etichete ce trebuie pastrata (in cazul pierderii bagajului sau a deteriorarii acestuia veti avea nevoie de aceasta eticheta).
In cazul unei calatorii cu escala, bagajul de cala este inregistrat pentru destinatia finala.

Bagajul de mana

In bagajul de mana va sfatuim sa transportati obiectele valoroase (chei, telefoane mobile, acte, documente importante, bijuterii, obiecte fragile, aparat fotografiat/filmat, tablouri).

Lichidele transportate in bagajul de mana se supun unor restrictii.
Astfel, sunt considerate lichide: gelurile, materiale semi solide, lotiuni, pasta de dinti, gel pentru par, spuma barbierit, aerosoli si alte articole de consistenta similara.

Ca sa puteti transporta la bagajul de mana lichidele sau produsele similare trebuie sa le introduceti intr-o punga de plastic cu o capacitate de maxim 1 litru (dimensiuni 20cmX20cm) ce poate fi inchisa/sigilata (in majoritatea aeroporturilor gasiti astfel de pungute gratuit). O singura punga de acest fel este permisa per pasager.

Lichidele pe care le veti transporta in aceasta punga se vor plasa in recipiente de maxim 100 ml maximum. Toate celelalte lichide ce nu pot intruni conditiile de mai sus se vor transporta in bagajul de cala, bine protejate.

Produsele de mancare si medicamentele de care aveti nevoie in timpul zborului pot fi luate la bagajul de mana. Exista cazuri in care vi se poate cere o justificare pentru aceste produse (reteta medicala sau chiar puteti fi rugati sa le gustati).

Bunurile lichide cumparate in aeroport sau in timpul zborului sunt premise, atata timp cat dupa achizitionare acestea sunt puse (de catre vanzatori) in pungute de plastic ce vor fi imediat sigilate. Puteti desigila aceste pungi doar dupa ce ati ajuns la destinatie. In caz contrar, vi se vor retine la controlul de securitate.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.