Alitalia intra in faliment

Alitalia a declanşat procedurile de faliment pentru a doua oară în ultimul deceniu, după ce angajaţii au respins reducerile de personal şi alte concesii legate de un plan de reorganizare în valoare de 2 miliarde de euro destinat salvării operatorului aerian italian.

Acţionarii Alitalia au votat în unanimitate intrarea în administrare specială, se arată într-un comunicat al companiei, potrivit News.ro.

Potrivit legislaţiei italiene, guvernul trebuie să pună la dispoziţia companiei fondurile necesare continuării operaţiunilor şi va numi reprezentanţi care să redreseze compania sau să o lichideze.

”Prin această decizie, board-ul Alitalia a recunoscut situaţia economică şi financiară gravă a companiei”, potrivit comunicatului.

Administratorii vor prelua conducerea Alitalia şi vor prezenta o nouă strategie care ar putea include vânzări de active, restrângerea operaţiunilor şi a personalului, pentru a face viabilă compania în decurs de doi ani.

Dacă redresarea nu va fi posibilă, administratorii ar putea dispune lichidarea.

Alitalia, ai cărei acţionari principali includ Etihad Airways din Abu-Dhabi şi bănci italiene, a anunţat săptămâna trecută că a epuizat toate opţiunile pentru a rămâne solvabilă, după ce angajaţii au respins planul de recapitalizare care implica desfiinţarea a 1.600 de locuri de muncă.

Alitalia, care are 12.500 de angajaţi, a avut probleme după falimentul precedent, din 2008.

Ministrul italian de Finanţe Pier Carlo Padoan a declarat săptămâna trecută că guvernul nu va mai investi bani în operatorul aerian.

Alitalia este o companie privată, iar soarta sa este ”în mâinile acţionarilor şi conducerii”, a spus Padoan parlamentarilor, săptămâna trecută.

Ministerul Dezvoltării Economice, Carlo Calenda, a declarat săptămâna trecută că speră ca Alitalia să fie vândută ”integral, nu pe bucăţi”.

Lipsa de performanţă a companiei a redus importanţa Alitalia pentru economia italiană şi industria aviatică. Cota Alitalia pe piaţa italiană a scăzut de la 23% în 2007 la 18% în 2015, potrivit analiştilor de la Bicocca University.

Ryanair Holdings, cel mai mare operator low-cost din Europa, este în prezent pe primul loc în Italia, cu o cotă de 23%, faţă de 12% acum 10 ani.

Alitalia a înregistrat pierderi nete de 199 de milioane de euro în 2015, ultimul an când a publicat date financiare. Compania a pierdut aproape 3 miliarde de euro de când a ieşit din faliment în 2009.

Administratorii speciali vor avea la dispoziţie 180 de zile pentru a veni cu un nou plan, fiind posibil ca termenul să fie prelungit cu 90 de zile. Procedura, destinată companiilor insolvente mari, are rolul să le protejeze activele şi angajaţii, în perioada reorganizării.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*