Honfleur, perla plină de pitoresc a Normandiei

Pe ţărmul normand, cu faţa întoarsă către Marea Mânecii, la câţiva paşi de mai celebrul şi mai glamourosul Deauville, se află o mică perlă plină de istorie şi pitoresc. Un fost sat pescăresc, devenit leagăn al impresionismului, inspiraţie a sute şi mii de pictori, de la Monet, Courbet şi Boudin încoace: Honfleur – cu străduţele lui înguste, casele strâmte acoperite cu ardezie şi micile buticuri pline de farmec local.

Honfleur este o localitate cu patrimoniu arhitectural unic, o oază plină de istorie şi cultură, care, în ciuda faptului că are dimensiuni de sat şi numai 7 mii de locuitori,  este una din cele mai vizitate locaţii din Franţa.

Principalul punct de atracţie al oraşului este de departe Vechiul Bazin, Le Vieux Bassin, un mic port astăzi împânzit de restaurante cu specific pescăresc, care a servit drept inspiraţie multor generaţii de pictori aparţinând Şcolii Honfleur, precursoare a impresionismului. Bastion francez în timpul Războiului de 100 ani cu Anglia, Honfleur a avut de suferit de pe urma ocupaţiei britanice.

Honfleur, Normandia. Foto: iStock

De vizitat neapărat este biserica din lemn Sainte Catherine, construită în a doua jumătate a secolului XV, pe locul bisericii din piatră distruse de englezi. După plecarea acestora, locuitorii din Honfleur au ridicat cu mâinile lor şi după posibilităţi, biserica pe care o putem vedea astăzi. Construită cu lemn luat din Touquet, pădurea de alături, şi edificată în formă de vapor, căci localnicii aveau doar cunoştinţe navale, biserica Sainte Catherine, în afara de unicitatea pe care i-o conferă aspectul ei, se mândreşte şi cu faptul că e cea mai mare biserică din lemn din Franţa, cu clopotniţa separată.

Legat cu numele de mişcarea impresionistă, Honfleur îşi are loc de cinste şi in istorie, pentru că tot de Honfleur se leagă şi Noul Continent. De aici a plecat Samuel de Champlain în 1608 când, ajuns în nordul Americii, a fondat Quebecul. Astăzi Honfleur atrage turişti veniţi din toate colţurile lumii, dornici de o doză de autenticitate şi parfum normand.

Un sejur la Honfleur, ca să fie complet, trebuie musai să conţină vizite la muzee, o plimbare prin piaţa tradiţională BIO, un concert, o expoziţie de pictură, şi nu în ultimul rând, câteva ore de odihnă la plajă. În zonă, desigur, nu lipsesc hotelurile. Acestea sunt împărţite pe categorii şi în funcţie de buget.

Honfleur, Normandia. Foto: iStock

Hotel la Ferme Saint Simeon (5 stele) este un hotel din lanţul Relax et Chateaux situat într-o casă normandă din secolul XVII, care i-a găzduit cândva pe Monet şi Boudin.

Preţ: de la 195 euro pe noapte. Adresa: 20 Rue Adolphe Marais, 14600 Honfleur. Detalii pe fermesaintsimeon.fr

Hotel and Spa Le Manoir des impressionistes (4 stele) – un hotel spa găzduit într-o casă normandă din secolul XVIII, situat pe o colină la ieşirea din vechiul Honfleur. Nu are decât zece camere, fiecare decorată diferit, dar pline de şarm. Restaurantul se mândreşte cu terasă deasupra marii şi cu cinele romantice în lumina soarelui apunând peste ocean.

Preţ: de la 190 de euro pe noapte. Adresa: Phare du Butin 23, route de Trouville, 14600 Honfleur. Detalii pe manoirdesimpressionistes.fr

Hotel Entre Terre et Mer (3 stele) – o veche casă de pescar, un decor contemporan, o locaţie în plin centrul micului oraş.

Preţ de la 105 euro pe noapte. Adresa: 28-30 place Hamelin, 14600 Honfleur.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.