S-a deschis sezonul la cel mai mare lac helioterm din România, care stă pe un munte de sare. Vezi cât costă un bilet

S-a deschis sezonul la cel mai mare lac helioterm din România, care stă pe un munte de sare. Vezi cât costă un bilet

Vineri, 23 iunie, s-a deschis sezonul de vară la Lacul Ursu din Sovata celebru pentru vindecarea afecțiunilor reumatismale, dermatologice, ginecologice sau în cazul îmbolnăvirilor căilor respiratorii.

Lacul Ursu este un SPA natural unic in Europa, cu proprietati tamaduitoare pentru cei care sufera de boli
reumatice, dar este si un loc excelent pentru relaxare. S-a format in 1875 odata cu prabusirea unei exploatari de

sare, umpluta ulterior cu apa de la ploi si cu cea a paraielor ce coboara de pe versantii din apropiere, informează stirileprotv.ro.

La suprafata, salinitatea este mai scazuta, iar temperatura apei variaza intre 18 si 23 de grade. Inspre adancuri, concentratia de sare creste, iar apa devine din ce in ce mai calda. “Aici, candva, erau niste exploatari de sare, mine de sare si pe locul acesta s-a format lacul. Apa sarata are o concentratie foarte mare. In jos, dupa ce se incalzeste, apa sarata izoleaza acest efect heliotermic”, spune Blaga Jozsef, administrator lac.

Potrivit radiomures.ro Acum apa are o temperatură de 28˚C la suprafață și 43˚C la o adâncime de 1,5 metri, iar locația ștrandului a fost renovată. Podeaua este refăcută, dușurile schimbate, iar persoanele cu dizabilități locomotorii au cale de acces mai facilă, precizează administratorii lacului.

Lacul Ursu este cel mai mare lac sărat helioterm din Europa și care și-a primit denumirea datorită formei sale. Efectele terapeutice ale apei și nămolului din lac sunt binecunoscute în cazul unor afecțiuni reumatismale, dermatologice, ginecologice sau în cazul îmbolnăvirilor căilor respiratorii.

Prețul biletelor de intare la ștrandul Lacul Ursu, este de 30 lei pentru adulți, 25 lei pentru copii și pensionari, clienții având posibilitatea de a achiziționa bilete cu intrări multiple, valabile pentru mai multe zile.

Trei paraiase de apa dulce formeaza un adevarat strat protector deasupra lacului. “Apa dulce e ca o lupa ce concentreaza razele soarelui in adancuri”, explica Szoboszlai Erik, reprezentant strand Lacul Ursu.

“Eu am o hernie de disc, un reumatism poliarticular. N-am vrut sa ma operez si sper sa imi revin cu calitatile Lacului Ursu. Doamna de acolo e a patra oara cand vine si a zis ca a scapat de operatie datorita Lacului Ursu”, ne arata ea.

Pentru pastrarea efectului helioterm, este interzis scaldatul in fiecare zi, la pranz, pentru doua ore, timp in care lacul se odihneste, iar straturile de apa dulce isi reiau rolurile: se asaza din nou la suprafata pentru a tine apa sarata, de jos, fierbinte.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.