„Eu nu aş fi crezut că se va ajunge aici dacă am fi vorbit acum o lună sau două – v-aş fi spus că nu cred că lumea se poate închide de la o lună la alta”, descrie Răvan Pascu situaţia cauzată de pandemia globală în industria pe care o reprezintă. Consultantul în industria turismului, fondator al firmei Travel Communication, a fost cel mai recent invitat al emisiunii Viaţă de corporatist #izolatladomiciliu şi a vorbit în cadrul acesteia despre când vom putea reîncepe să călătorim şi care vor fi primele destinaţii în care vom putea ajunge.
El a precizat însă că este greu de oferit pronosticuri în prezent despre viitorul pieţei pe care o reprezintă – inclusiv legate de ceea ce se va întâmpla cu preţurile în turism. „Unii spun că preţurile vor creşte fiindcă oferta de bilete va scădea după ce vor da mai multe companii aeriene faliment. De asemenea, dacă o companie aeriană va avea costuri împărţite între mai puţini oameni, în contextul în care vor lăsa câte un loc liber între pasageri, vor creşte iar costurile. Hotelurile şi companiile aeriene vor fi nevoite să îşi recupereze costurile pentru perioada aceasta, să cheltuiască mai mulţi bani pentru dezinfectanţi, or acestea sunt argumente care spun că preţurile în turism vor creşte. Pe de altă parte, nu doar oferta va scădea, nu doar companiile vor falimenta, dar şi cererea va scădea, prin urmare, daca cererea scade, şi preţurile ar putea să scadă – nu ştiu ce se va întâmpla”.
Pe de altă parte, el observă că, în mod evident, pe termen scurt şi mediu, turismul va fi extrem de afectat, însă „pe termen scurt, câştigătoare va fi România ca destinaţie turistică”. De asemenea, crede că oamenii nu se vor mai înghesui în hoteluri mari, prin urmare vor avea de suferit hotelurile all inclusive şi vor avea de câştigat apartamentele în regim hotelier sau casele aflate în zone cât mai izolate. „Sunt hotelieri pe litoral care au venit cu măsuri care mi se par bune – au spus că vor pune şezlongurile la o distanţă de trei metri unul de celălalt sau la micul dejun şi la cină vor împărţi oamenii pe serii, ceea ce sunt idei bune”.
De asemenea, Răzvan Pascu crede că oamenii îşi vor face rezervările pentru călătorii într-un interval de timp mai scurt: „E dificil de făcut proiecţii în acest moment, dar cel puţin anul acesta vacanţele vor fi cumpărate de astăzi cu plecare peste trei zile sau peste o săptămână. Nu cred că cineva îşi va cumpăra vacanţe pentru august în mai sau iunie. Vacanţele exotice şi îndepărtate vor fi cât de cât mai puţin afectate fiindcă cei care le cumpără au venituri mai mari şi nu sunt ultimii bani pe care îi plăteau pe astfel de vacanţe, pe de altă parte, aceste vacanţe se vindeau pe un termen foarte îndelungat. Dacă vor începe să se revândă se va întâmpla prin vară şi va fi pentru vara următoare”.
În ceea ce priveşte preţurile publicate acum pe site-urile companiilor aeriene şi pe cele ale platformelor de rezervări, observă că acestea sunt în prezent mici, dar mari pentru rezervările de anul viitor. „Preţurile care apar afişate acum pentru anul acesta sunt foarte mici, pentru anul următor sunt foarte mari. Pentru anul următor tot ce am văzut este deja mai scump decât pentru anul acesta, iar pentru anul acesta am văzut deja o ofertă de 170 de euro la New York, pentru luna septembrie, dar ai curaj să mergi? Sunt oferte care par irezistibile, nu zic că nu va exista cineva care să le cumpere, dar este o categorie de public foarte mică.”