Ce faci un weekend in Timisoara?

Ce faci un weekend in Timisoara?

Cunoscut drept orasul universitar al Romaniei, Timisoara dubleaza drept capitala industriala si culturala in vestul tarii. De curand, Timisoara a reusit sa fure Bucurestiului titlul de cel mai Cosmopolit oras al Romaniei, iar daca acestea nu sunt destule motive pentru a va convinge ca Timisoara merita un weekend dedicat cunoasterii superbului oras aflat pe canalul Bega, faptul ca aici se afla unele dintre cele mai vizitate obiective turistice din intreaga tara o va face cu siguranta.

Ziua 1 in Timisoara

Piata Unirii

Pentru cei abia ajunsi in oras, Piata Unirii este locul ideal pentru o plimbare scurta ce face introducerea in atmosfera orasului. Cea mai veche piata din oras, piata Unirii, cu arhitectura sa in stil baroc, pare sa fi ramas suspendata in timp undeva departe de efectul modernizarii si urbanizarii puternice. Aici, calatorul care face abstractie de trecatorii imbracati in haine moderne isi poate inchipui cu usurinta ca se afla in Piata Domului (asa cum era numita aceasta demult) undeva in anii 1860.

Piata gazduieste numeroase atractii turistice ale orasului ce pot ocupa cu usurinta prima parte a weekend-ului petrecut in Timisoara.

Domul Romano-Catolic

Catedrala Sfantul Gheorghe din Timisoara este cunoscuta si drept Domul Romano-Catolic. Construita intr-o perioada de peste 20 de ani, cu pauza intre cele doua etape ce au fost incheiate in anul 1774, catedrala nu se remarca prin inaltime (datorita apropierii de zidul cetatii au existat restrictii din acest punct de vedere in momentul constructiei), ci prin arhitectura sa in stil baroc de exceptie si interiorul somptuos cu 9 altare. In biserica se sustin periodic concerte de orga.

Palatul Baroc

In ton cu intreaga Piata a Unirii, Palatul Baroc este unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din oras. Aflat la nr. 1 din Piata Unirii, palatul a fost transformat astazi in spatiu ce gazduieste muzeul de Arta Timisoara, muzeu ce se bucura de vizitatori din toate colturile lumii. Tot in cadrul muzeului se organizeaza expozitii periodice si evenimente culturale.

Muzeul de arta este deschis de marti pana duminica intre orele 10:00 si 18:00, iar lunea este inchis pe tot parcursul anului.

Casa Bruck

Construita in anul 1910, Casa Bruck se distinge in mijlocul pietei in stil baroc prin arhitectura sa indrazneata in stil Art Nouveau si Secession, dar si prin culorile puternice ale fatadei. Renovata de curand, aceasta aminteste de orase precum Barcelona.

Coloana Sfintei Treimi

Coloana Sfintei Treimi are si o denumire ceva mai sumbra si anume coloana Ciumei, fiind ridicata pentru a celebra incetarea epidemiei de ciuma dintre anii 1731 si 1738. Monumentul in stil baroc consta dintr-o coloana triunghiulara si o sculptura in stil baroc ce reprezinta Tatal si Fiul tinand coroana cereasca deasupra Fecioarei Maria. Monumentul a fost mutat din piata Unirii in anii ’70 pentru a putea fi construit un Magazin Universal.

Parcul Botanic

Dupa un pranz traditional intr-unul dintre localurile din zona, merita facuta o oprire intr-unul din numeroasele parcuri ale Timisoarei care este cunoscut pe buna dreptate drept orasul parcurilor. Parcul Botanic, asezat pe o suprafata de 9 hectare, este un superb parc dendrologic declarat in urma cu aproape doua decenii rezervatie stiintifica. Plimbarile in parc sunt incantatoare pe inserat.

Cazarea in Timisoara

Considerat cel mai cosmopolit oras din tara, Timisoara imbina optiuni de cazare, de masa si relaxare pentru toate bugetele, iar in mai toate localurile din oras se vorbesc limbi de circulatie internationala, dar si romana, maghiara si germana. Hostelurile au preturi ce pornesc de la 30 lei pentru un pat intr-o camera comuna, iar printre hotelurile de lux se numara si singurul hotel de 5 stele din Banat.

Ziua 2 in Timisoara

Plimbarea de dimineata poate avea dublu scop: fie vizitarea numeroaselor parcuri din oras, fie vizitarea numeroaselor piete care se afla de obicei in imediata apropiere. Turistii care adora plimbarile in aer liber si vor sa acopere cat mai mult teren pot inchiria biciclete pentru un tur al orasului.

Parcul Trandafirilor, Parcul Central si Piata Victoriei

Piata Victoriei, cunoscuta si drept Piata Operei, este simbolul revolutiei romane si un alt centru cultural de exceptie al orasului, cu numeroase obiective secundare ce pot fi vizitate in functie de interesul fiecarui turist in parte (Catedrala Metropolitana Ortodoxa, Opera, Primaria, Filarmonica sau Muzeul Banatului). Simbol al Revolutiei, aceasta este locul in care pe 20 Decembrie 1989 Timisoara s-a autoproclamat primul oras liber de regimul comunist din tara si este astazi loc de pelerinaj pentru supravietuitorii revolutiei, dar si punct de mare interes turistic pentru turistii straini intrigati de aceasta parte intunecata a istoriei Romaniei. Piata este incadrata de promenadele Corso si Surogat.

Parcul Trandafirilor aflat in Piata Victoriei este locul dedicat romanticilor, indragostitilor si visatorilor. Aici se intalnesc adesea cupluri, dar si persoane ce cauta sa se rupa de ritmul orasului.

Drumul Palatelor

Din Piata Victoriei se poate merge pe promenada Corso ce se pastreaza inca drept simbol al inaltei societati timisorene. Incepand cu Palatul Weiss, pe o distanta de doar cativa kilometri exista 7 palate, toate construite intre anii 1912 si 1913. Astazi, acestea gazduiesc universitati, restaurante si alte monumente istorice.

Muzeul Banatului

Pentru pasionatii de istorie, muzeul Banatului este o oprire ce nu trebuie ratata in vizita prin Timisoara. Galeria muzeului cuprinde peste 450.000 de piese prezervate din istoria Banatului, inclusiv obiecte preistorice de mare valoare.

Muzeul este deschis pe tot parcursul anului, de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 16:00, iar lunea este inchis.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.