Cazanele Dunarii – o propunere de circuit din Bucuresti

Se apropie perioada concediilor si a vacantei de vara. Te gandesti inca incotro s-o apuci si ce sa vizitezi; Romania are atat de multe locuri frumoase, incat nu poti sa le ignori nici daca ai vrea. Si tocmai pentru ca fiecare zona are farmecul ei si nu stii ce traseu sa alegi ca sa nu ratezi vreun obiectiv turistic spectaculos, iti propunem o varianta de circuit avand ca punct terminus sudul tarii, si care sa cuprinda deopotriva zone de munte, zone de poveste, rauri si putina istorie. Intr-un cuvant, iti propunem un circuit catre Cazanele Dunarii, cu plecare din Bucuresti.

TUR

Traseul pe care ti-l propunem la plecare este Bucuresti – Pitesti – Ramnicu Valcea – Sibiu – Sebes – Hunedoara – Sarmizegetusa – Baile Herculane – Mraconia. Vei avea de parcurs in total 573 de kilometri.

Ce poti sa vizitezi
Cand treci prin Ramnicu Valcea, poti sa te opresti vreme de o jumatate de ceas ca sa vizitezi Casa Memoriala Anton Pan, marele poet si compozitor, semnatarul imnului national. Expozitia muzeului cuprinde lucrari muzicale, poezii, povestiri si culegeri din folclor ale marelui compozitor.

Paraseste apoi orasul si indreapta-te spre Valea Oltului, intotdeauna la fel de pitoreasca si de fascinanta. Drumul te va purta pana in Sibiu, unde merita sa faci un alt popas pentru o ora, sa lasi masina intr-o parcare si sa mergi pe jos prin centrul vechi al orasului, pe langa Turnul Sfatului, care separa cele doua piete principale ale orasului, Piata Mare si Piata Mica. O vizita la Muzeul National Brukenthal este aproape un “must”; bineinteles ca nu vei avea timp sa vizitezi intreaga colectie de arta a familiei Brukenthal (pentru asta iti trebuie o zi intreaga), insa merita sa-i faci macar o trecere in revista.

Pentru ca nu vei avea timp probabil sa te opresti la Rezervatia Geologica Rapa Rosie, de langa Sebes, va trebui sa te multumesti cu o vizita la Biserica Evanghelica, o constructie conceputa in anul 1250, care poarta amprenta unei arhitecturi mixte (romano-gotice).

Ajuns in zona Cazanelor Dunarii, poti sa vizitezi – pe langa frumusetile naturale, adevarate monumente create de natura – si pe cele create de mana omului. Un astfel de obiectiv turistic fascinant este Manastirea Mraconia, de pe valea Mraconia. Este inedita in special pentru faptul ca a fost ridicata peste ape si sustinuta de piloni de beton, dupa ce vechiul lacas de cult a fost sacrificat la realizarea lacului de acumulare Portile de Fier.

Idei de cazare
Pentru o noapte de cazare te poti opri la Sebes, unde ai mai multe variante: Hotelul Leul de Aur*** sau Hotel Clasic***. O noapte de cazare* costa 200 lei camera twin/noapte (cu mic dejun), respectiv 220 lei camera dubla/noapte (cu mic dejun).

RETUR

La intoarcere, poti alege o alta varianta de traseu, cum ar fi Orsova – Tismana – Targu Jiu – Horezu – Ramnicu Valcea – Pitesti – Bucuresti. Ceea ce inseamna aproape 430 de kilometri.

Ce poti sa vizitezi
Incarcat pana la refuz cu imaginea de poveste oferita de Cazanele Dunarii, cu Chipul lui Decebal oglindit in luciul apei, poti sa-ti continui drumul spre casa, de data aceasta pe un alt traseu. Prima oprire va fi in Orsova, orasul din Clisura Dunarii aflat pe malul lacului de acumulare Portile de Fier. Pana la Tismana, unde vei merge in primul rand pentru a vizita manastirea cu acelasi nume (una dintre manastirile reprezentative pentru crestinii ortodocsi), vei traversa Cheile Oltetului. Peretii verticali de stanca au un farmec aparte.

Municipiului Targu Jiu poti sa-i acorzi mai mult timp din viata ta, pentru ca ai ce vedea: ceea ce nu trebuie sa ratezi sub nicio forma este ansamblul sculptural al lui Constantin Brancusi, format din cele trei opere de arta “Masa Tacerii”, “Poarta Sarutului” si “Coloana Infinitului” (cunoscut si sub numele de Ansamblul Monumental “Calea Eroilor”). Si daca ai timp, poti sa te abati 30 de kilometri pana la Hobita, satul in care s-a nascut si a copilarit marele artist, ca sa vizitezi Casa Memoriala.

Horezu este renumit pentru ceramica specifica acestui loc; poti sa asisti la “nasterea” unei farfurii de Horezu sau a oricarui alt obiect ceramic. Un alt obiectiv care merita vizitat este Manastirea Horezu; construita intre anii 1690 – 1693 in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, manastirea este declarata monument istoric, fiind inclusa in Patrimoniul UNESCO inca din anul 1993. Dupa ce treci Dealul Negru si te apropii de Pitesti, daca nu esti prea nerabdator sa ajungi acasa, viziteaza Manastirea Mavrodolu, care poarta hramurile “Sfantul Spiridon” si “Adormirea Maicii Domnului”.

Poate ca intregul circuit ti se pare putin obositor la prima vedere, insa asta depinde de cat timp ai la dispozitie. Ceea ce putem sa-ti garantam este ca iti va placea cu siguranta, pentru ca el cuprinde o mare parte din cele mai frumoase regiuni ale tarii si din cele mai interesante obiective turistice.

Idei de cazare
Orasul Orsova are cateva oferte de cazare, iar una dintre ele este Casa Verde, situata pe malul Dunarii, in zona Gratca. O noapte de cazare* costa 110 lei camera dubla/noapte (fara masa).

Nota*: tarifele sunt valabile in weekendul 27 – 28 iunie 2015

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*