Trasee turistice catre Cabana Malaiesti

Trasee turistice catre Cabana Malaiesti

Muntii Bucegi atrag anual numere impresionante de turisti din tara si de peste hotare cu frumusetea salbatica inca neatinsa de modernizarea rapida ce pune stapanire pe alte zone similare din muntii Europei.

In Bucegi, pe culmile golase si prin cararile forestiere, cele cateva cabane rasfirate printre numeroasele trasee care le au ca destinatie ori ca punct de start sunt o experienta unica pentru drumetii ce le trec pragul. Cabanele de la munte sunt locuri in care grijile sunt uitate, iar oaspetii si cabanierii par sa se cunoasca de o viata. Un astfel de loc este Cabana Malaiesti, asezata la 1720 de metri altitudine.

Despre Cabana Malaiesti

Cei ce vad cabana Malaiesti in poze gasesc adesea greu de crezut ca exista un astfel de loc in muntii Romaniei, un loc de poveste intre stanci acoperite razlet de brazi pe timp de vara si ascunsa intr-o patura de zapada pe timp de iarna. Pe turistii obositi, cabanierii ii asteapta fie cu o bere rece, fie cu un ceai fierbinte sau o portie de mancare calda, dupa caz si anotimp.

Asezata la 1720 de metri pe versantul nordic al Muntilor Bucegi intr-un cadru pitoresc caruia nici macar fotografiile profesionale nu ii fac cinste, cabana ofera adapost turistilor amatori de drumetii pe timp de vara si iubitorilor de sporturi de iarna in perioada rece. Administratorii cabanei pun mare pret pe liniste si pastrarea naturii neatinse in valea Malaiesti, departe de zgomot, muzica, motoare de ATV-uri sau fum de gratare, astfel ca toate aceste activitati sunt interzise in preajma constructiei.

Cabana Malaiesti este un loc de odihna, de adapost pentru drumetul obosit care vine sa isi reincarce bateriile dupa drumul lung ce duce pana in aceasta vale pitoreasca. Mancarea de aici este delicioasa, iar bauturile sunt mereu reci.

In zona cabanei exista si numeroase optiuni pentru practicare a alpinismului cu dificultati si durate de traseu diverse. Cel mai vechi traseu de alpinism aflat in zona cabanei Malaiesti este Traseul Oblic, deschis in 1946 care are o lungime de 4 ore.

Cele 100 de spatii de cazare in camere cu 3 pana la 14 paturi sunt locuri in care iubitorii de munte se simt ca acasa, unde drumetul cu care imparti camera si traseele prin superbele paduri, vai si creste ale Bucegilor inceteaza sa mai fie un strain de la primul salut schimbat.

Pretul cazarii la cabana Malaiesti este de 25 lei/persoana.

Trasee turistice catre Cabana Malaiesti

Catre Cabana Malaiesti exista un numar de 3 trasee principale, cu plecare din Rasnov, Busteni sau Predeal dintre care cele cu pornire din Rasnov si Busteni sunt cele mai populare. Fiecare traseu in parte are farmecul sau si fiecare merita parcurs macar o data in cadrul drumetiilor prin Bucegi cu conditia ca echipamentul si vremea sa tina cu drumetul.

Aceste trasee se intalnesc in puncte diverse, dar au distante si dificultati diferite. Spre exemplu, drumul cu pornire din Rasnov de la altitudinea de 676 de metri dureaza intre 2 – 4 ore, iar drumul din Brasov pana la Poiana Costilei si apoi prin Pichetul Rosu prin Valea Malaiesti unde se intalneste cu poteca din Rasnov poate dura intre 6 si 8 ore in functie de grup.

1. Traseul Busteni – Malaiesti

  • Marcaj: Cruce Rosie
  • Dificultate: medie, periculos pe timp de iarna pe portiunea finala.
  • Durata: 6 ore
  • Perioada recomandata: vara

Drumul dinspre Busteni pana la Malaiesti urca cu o diferenta de nivel de 800 de metri, cu o lungime aproximativa de 12 km dintre care cei mai multi sunt strabatuti la altitudini cuprinse intre 1400 si 1700 de metri.

Pentru acest traseu se recomanda echipamentul corespunzator pentru drumetiile montane de dificultate medie si ridicata. Drumul devine extrem de dificil in a doua jumatate atunci cand conditiile de vreme sunt nefavorabile astfel ca se recomanda urmarirea cu atentie a prognozei meteo.

Traseul care trece dinspre Busteni prin Plaiul Munticelul, Poiana Costilei, Pichetul Rosu si La Prepeleac inainte de a ajunge la Cabana Malaiesti dupa o coborare usoara de 30 de metri fata de punctul maxim de altitudine este unul solicitant pentru cei fara experienta sau fara conditie fizica.

Traseul porneste de la Caminul Alpin si merge spre vest incepand cu un urcus domol pe o poteca forestiera. Din Busteni pana in Poiana Costilei unde se poate face prima oprire traseul dureaza aproximativ 2 ore si jumatate.

De la locul de popas se trece prin Valea Cerbului catre poiana din Pichetul Rosu, punctul care marcheaza inceputul zonei dificile a traseului. Aici, drumul dinspre Busteni se intalneste cu traseul marcat cu punct rosu dinspre Cabana Diham.

Portiunea dinspre Pichetul Rosu pana in Valea Malaiesti, portiune comuna si altor variante de traseu precum cel din Predeal nu este recomandata pe timp de iarna montaniarzilor neexperimentati, drumul traversand numeroase valcele si portiuni dificile.

2. Traseul Rasnov – Malaiesti

  • Marcaj: Banda Albastra
  • Durata: 5 ore
  • Dificultate: medie
  • Perioada recomandata: toate anotimpurile

Atunci cand timpul este nefavorabil sau cand grupul include persoane cu mai putina experienta pe munte se recomanda varianta de drum dinspre Rasnov, varianta mult mai putin periculoasa si accesibila inclusiv celor cu o conditie fizica mai putin pusa la punct.

Desi traseul are o elevatie mai mare decat cel dinspre Busteni, pornind din Rasnov de la altitudinea de 675 de metri, drumul este mai domol si urcarea mai usoara.

Acest traseu de iarna catre cabana porneste din sudul orasului Rasnov urmand drumul forestier spre Uzina Electrica care trece prin Valea Ghimbavului apoi catre Valea Glajeriei si Valea Malaiesti. Urcarea prin padure este domoala si usor accesibila pana la a doua jumatate, pe malul drept al Vaii unde urcusul sustinut este destul de solicitant.

Turistii care urmeaza acest traseu pot alege sa ramana la cabana sau pot pleca mai departe catre Cabana si Varful Omu pe un traseu nerecomandat pe timp de iarna care mai dureaza aproximativ 3 ore.

3. Traseul Predeal – Diham – Malaiesti

  • Marcaj: Cruce Albastra, Banda Albastra
  • Durata: 30 min (cu masina) + 3 ore
  • Dificultate: medie
  • Perioada: tot anul

*Drumul Predeal – Diham se poate parcurge cu masina

Din Predeal se merge cu masina pe DN73A pana la Paraul Rece unde se face stanga pe un drum forestier catre Cabana Steaua. Conditiile de drum nu sunt favorabile pentru masinile cu garda joasa si se recomanda evitarea perioadelor ploioase cand drumul poate deveni problematic.

Dinspre Diham spre Malaiesti drumul trebuie parcurs la pas, nefiind accesibil cu masina mai departe de acest punct. Durata oficiala de vara cu care traseul este listat este de 2 ore si jumatate, iar cea de iarna de 4 ore insa poate varia in functie de conditia fizica a membrilor grupului si numarul de opriri.

Drumul spre Malaiesti are doar cateva portiuni solicitante ce pot fi parcurse cu succes de drumetii bine odihniti si echipati corespunzator. Traseul se intalneste in ultima portiune cu drumul care vine dinspre Rasnov, traseu marcat cu cruce albastra.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.