Hunedoara este un judet care iti ofera de toate atunci cand vine vorba despre turism: istorie, munti, peisaje deosebite, vestigii istorice incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO, statiuni montane sau balneare. Asadar, putem spune ca odata ce ai ajuns in aceasta parte a Romaniei, vei dori sa stai cat mai mult timp, deoarece ai extrem de multe lucruri de vizitat.
Daca timpul tau este limitat va trebui sa alegi o parte din obiectivele turistice de aici, iar acest lucru poate fi destul de greu. Din acest motiv, iti prezentam un top al celor mai interesante atractii turistice din judet.
Care sunt cele mai importante obiective turistice din Hunedoara?
Castelul Huniazilor. Denumit si castelul Corvinilor sau castelul Corvinestilor, este de departe cel mai important obiectiv turistic din judet. Atunci cand spui Hunedoara, te gandesti automat la acest castel care se afla in orasul cu acelasi nume. Cu o istorie foarte bogata si cu un aspect deosebit, acesta este o adevarata bijuterie a Romaniei si atrage an de an, atat turisti romani cat si turisti straini. Vizitatorul este fascinat la drumul prin castel de modul armonios in care diversitatea stilurilor de constructie se impletesc, reprezentand ere diferite si totusi reusind sa pastreze o atmosfera aparte, unitara si unica acestor locuri. Motivul pentru care nu trebuie sa ratezi acest obiectiv atunci cand vizitezi Hunedoara este cat se poate de simplu: este o adevarata lectie de istorie, zidurile sale se ascunzand legende apreciate atat de copii, cat si de adulti.
Sarmizegetusa Regia. Ramanem la lectia de istorie oferita de judetul Hunedoara si recomandam vizitarea ruinelor cetatii Sarmizegetusa Regia. Este o urma a unui fost mare centru mestesugaresc, capitala politica si religioasa a Daciei si ascunde o multime de povesti, care mai de care mai interesante. In vechiul centru locuiau toate persoanele importante din stat, de la regi, pana la demnitari, aristocrati, medici sau constructori. Conform arheologilor, orasul a fost construit in secolele III-II inainte de Hristos, insa aceasta data nu este batuta in cuie. O parte dintre specialisti considera ca este mai vechi cu cel putin 600 de ani. Este cert faptul ca aceasta veche capitala a Daciei a fost distrusa in anul 106 dupa Hristos de catre romani. Astazi sunt pastrate doar niste ruine, asadar, atunci cand mergi in vizita este bine sa acorzi atentie mare ghidului, deoarece in felul acesta vei putea cunoaste cele mai interesante povesti despre vechii daci si despre modul in care se organizau. Sarmizegetusa Regia nu este singura ruina a vechilor cetati Dacice. Tot in judetul Hunedoara, mai exact in localitatea Sarmizegetusa, vei gasi ruinele capitalei Daciei Romane, numita Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
Cetatea Devei. Cu siguranta, o vizita la Castelul Huniazilor si la Sarmizegetusa Regia iti va face pofta de povesti si de istorie, asadar, vei primi cu incantare invitatia de a merge la Cetatea Devei. Este un monument istoric construit in secolul al XIII-lea pe Dealul Cetatii, in acel moment fiind una dintre cele mai importante cetati ale Transilvaniei. Vei putea sa distingi cu usurinta modul de organizare a cetatii si vei descoperi importanta sa in istoria Romaniei. Fiind situata pe un deal inalt din Deva, cetatea dispune de o telecabina, care este si ea in sine un obiectiv, fiind singurul ascensor inclinat din Romania. Este recomandat sa urci cu telecabina si sa cobori pe jos, deoarece in felul acesta poti descoperi toate frumusetile locului. Ai grija ca atunci cand cobori sa ai pantaloni lungi, chiar daca este vara, deoarece locul este destul de cunoscut pentru prezenta viperelor. Un lucru este cat se poate de cert: cetatea Devei ofera o panorama deosebita asupra resedintei de judet, fiind astfel un loc perfect pentru a face poze si a pastra amintiri impresionante.
Parcul National Retezat. Este unul dintre cele mai importante parcuri nationale din Romania si are o suprafata de 38.000 de hectare, fiind situat la altitudini intre 800 si 2509 m. Odata ajuns in acest parc vei admira frumuseti naturale care te vor lasa fara suflare, deoarece este un loc unic atat din punct de vedere fizico-geografic, cat si din punct de vedere al florei sau faunei. De departe, cele mai spectaculoase elemente ale parcului sunt cele aproximativ 80 de lacuri glaciare, care reprezinta 40 % din numarul total al lacurilor glaciare din Romania. Alimentate de zapada care se topeste in fiecare primavara, lacurile sunt bijuteriile Carpatilor. Pentru a ajunge in Parcul National Retezat ai doua optiuni: fie prin Depresiunea Hategului, dinspre Deva, fie prin Valea Jiului, dinspre Tirgu Jiu.
Pestera Bolii. Ajungem la granita de Sud a judetului, la 6 km nord de Petrosani, si descoperim o pestera prea putin cunoscuta in Romania, insa cu adevarat impresionanta. Este una dintre cele mai spatioase pesteri din tara si are o lungime de 466 de metri. Este accesibila pe toata lungimea ei si, datorita spatiului mare pe care il ofera, gazduieste an de an numeroase evenimente. Asadar, daca iti planifici cu grija o vizita aici, poti sa descoperi intr-un cadru unic un concert sau o piesa de teatru.
Statiunile montane din judetul Hunedoara. Ramanem in zona Petrosaniului si a Vaii Jiului si gasim locuri excelente pentru pasionatii de schi. Fie ca ajungi in muntii Retezat si alegi partiile din statiunea Straja, fie ca ajungi in Parang si alegi sa schiezi pe partiile de aici, rezultatul este acelasi: partii mult mai libere decat cele de pe Valea Prahovei si servicii mult mai ieftine. Pasionatii de sporturi pot alege si alte variante, nu doar schiul. Sporturile extreme sunt din ce in ce mai apreciate in judet, asadar, vei descoperi numeroase posibilitati de a zbura cu parapanta, de a escalada pe peretii abrupti ai muntilor sau de a face rafting pe raul Jiu.
Despre judetul Hunedoara s-ar putea spune multe, dar cel mai bine descoperi surprizele la fata locului. Fiind un loc ideal pentru vacanta de vara sau cea de iarna, este bine sa iti iei mai mult de 2 – 3 zile de concediu pentu a putea acoperi totul.