Topul parcurilor nationale din Romania

Topul parcurilor nationale din Romania

In lumea intreaga sunt foarte multe parcuri nationale si rezervatii naturale in masura sa te lase fara suflare. Si in Romania exista cateva care pot figura cu succes pe lista frumusetilor lumii, alaturi de Parcul Plitvice din Croatia, de Bialowieza din Polonia sau de parcul scotian Loch Lomond. In cele ce urmeaza vom trece in revista cinci dintre cele mai frumoase parcuri nationale din Romania pe care merita sa le vizitezi. Daca te intereseaza oferte de cazare, aici gasesti tot ceea ce ai nevoie.

Top 5 parcuri nationale in Romania

1. Parcul National Muntii Rodnei

Infiintat in anul 1932, rezervatia naturala Muntii Rodnei este al doilea cel mai mare parc national al Romaniei. Se intinde pe o suprafata de peste 47 de mii de hectare care adapostesc peste 1.000 de specii de plante, aproape 650 de specii de fluturi si 67 de lacuri glaciare.

In luna mai a fiecarui an, Poiana narciselor din Masivul Saca se transforma intr-un loc de poveste; pe o intindere de aproape 400 de hectare (declarata arie protejata) puteti admira milioane de narcise albe inflorite, un adevarat paradis natural. Merita vizitata apoi pestera Izvorul Albastru al Izei, renumita pentru cascadele sale spectaculoase si culorile verzi-albastrui ale izvorului; drumetiile montane pe cele 18 trasee marcate din interiorul parcului national se transforma oricand in momente de desfatare. Parcul National Muntii Rodnei are atat de multe de oferit, incat te poti gandi linistit la un concediu intreg petrecut in acest areal. Nu vei regreta nicio clipa.
Cum ajungi: Ca sa intri in Parcul National Muntii Rodnei, trebuie sa ajungi in Pasul Rotunda, Borsa, PasulPrislop si Valea Lalei (DN17 si DN18.

2. Parcul National Retezat

Clima si mediul din jurul Masivului Retezat au creat cadrul natural ideal pentru aparitia a peste 1000 de specii de plante deosebite. Aproape 100 dintre ele sunt plante endemice, pe care nu le vei intalni decat in acest areal. Tot acolo, ferit de inaltimea muntilor (care depasesc adesea 2000 de metri altitudine), este cel mai mare lac glaciar din tara, Lacul Bucura, alaturi de alte aproximativ 100 de lacuri si zeci de cascade.

Parcul National Retezat reuseste sa incante si astazi ochiul calatorului cu aerul sau salbatic si natura virgina, desenata parca de mana unui artist desavarsit. Nu-i de mirare ca parcul este vizitat in fiecare an de foarte multi turisti straini. Alaturi de cele 180 de specii de pasari, traiesc animale precum caprioare, cerbi, ursi, lupi, rasi si capre negre, iepuri sau mistreti.
Cum ajungi: Intrarea in parc se face prin depresiunea Hategului si Valea Jiului (DN66), prin Caransebes (DN68) sau Campul lui Neag.

3. Parcul National Cheile Nerei

Un alt loc de o frumusete rara este Parcul National Cheile Nerei, intrat recent in atentia calatorilor datorita Cascadei Bigar – un adevarat monument al naturii, care a innebunit intreaga lume. Rezervatia acopera peste 35.000 de hectare de padure deasa, cu fauna deosebita si bogata; bursucul sau jderul de stanca, cerbul carpatin, vidra, mistretul si caprioara isi fac veacul in acest parc national. Tot aici intalnim peste 1000 de taxoni si numeroase specii de plante rare. Am putea spune ca lacurile sunt cele mai mari atuuri ale Rezervatiei Naturale Cheile Nerei: nu poti sa treci prin rezervatie fara sa vizitezi Ochiul Bei sau lacul Dracului, ori una din minunatele cascade Bigar, Susara si Beusnita. Nu poti apoi sa ratezi pesterile Ponor, Dubova sau Pestera Boilor, sa nu incerci sa te distrezi facand rafting pe raul Nera, alpinism sau cicloturism pe traseele rezervatiei.
Cum ajungi: Mergand pe E70 dinspre Caransebes spre Resita, Anina, Oravita sau Bozovici (DN57B).

4. Parcul National Cheile Bicazului

Muntii Hasmas din nord-estul tarii ascund la randul lor o zona deosebit de frumoasa, numita Parcul National Cheile Bicazului. Intinsa pe o suprafata ce depaseste 6500 de hectare, rezervatia naturala cuprinde deopotriva cel mai mare lac de baraj din tara (Lacul Rosu) si unele dintre cele mai frumoase chei sapate de un rau: Cheile Bicazului, un adevarat paradis pentru alpinisti, cu o lungime de 5km. Molidul este la el acasa in aceasta rezervatie, acoperind aproape 95% din suprafata; viperele, serpii, caprele negre, ursii, lupii si cerbii carpatini traiesc nestingheriti in aceasta oaza de verdeata.

Cand ajungi in Parcul National Cheile Bicazului nu trebuie sa ratezi cateva vizite: un “must” este vizitarea statiunii Lacul Rosu, urmata de cateva usoare ascensiuni, la pestera Munticelu si la Piatra Singuratica.
Cum ajungi: Ca sa intri in rezervatie trebuie sa ajungi la Gheorgheni (DN12C) sau Balan (DN12).

5. Parcul National Calimani

Nu puteam sa trecem cu vederea Parcul National Calimani, atat de deosebit datorita celor trei rezervatii naturale care se regasesc pe suprafata sa: Rezervatia Stiintifica de Jnepenis (unde exista Pinus cembra, un conifer intalnit foarte rar in Europa), Rezervatia Lacul Iezer si Rezervatia geologica 12 Apostoli. Si tot aici veti intalni cel mai mare crater vulcanic, care are diametrul de 10 km. Parcul national are numeroase atractii turistice, insa nu ar trebui sa ratezi Cascada Tihu cu a sa cadere de apa de aproximativ 8 metri, creasta cu relief alpin Negoiul Unguresc – Pietrosul, Pietrele Rosii sau Varful 12 Apostoli.
Cum ajungi: Accesul in parc se face urmand traseul Suceava, Vatra Dornei, Bistrita Nasaud si apoi spre Gura Haitii.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.